Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Mantra, božanski govor

2. april 2013    1482 ogledov

Bog je rekel: »Naj bo svetloba!« in svetloba je bila. Ampak najprej ni bila svetloba, bil je zvok, besede boga, ki so ustvarile svetlobo. Beseda in posledično zvok sta bila izvor svetlobe. To je primaren mehanizem kreacije, ustvarjanja.

Kaj je mantra?

Mantra je pripomoček oz. orodje za um. Poznamo jo tudi pod izrazom božanski govor in jezik človeške spiritualne fiziologije. Mantre uporabljamo za zdravljenje, sproščanje, manifestiranje, privabljanje energij v naše življenje … Med prakticiranjem oziroma petjem mantre napolnijo naše telo z zvokom. Z mantrami dosežemo stanje miru, polnosti z energijo, pomagajo nam pri soočanju s težavami in neprijetnimi okoliščinami, tako da nam pokažejo izvor akcije, krepijo našo potrpežljivost, pripomorejo k uresničenju naših želja, poustvarjajo realnost iz naših sanj, pomagajo nam pri reševanju materialnih težav itd. Mantre nam pomagajo pridobiti jasnost o življenju, našem namenu in o nas samih.

Mantra je dinamičen in individualen, povsem neškodljiv pristop do različnih situaciji, ki jih želimo spremeniti. Vsekakor ni edini ali najboljši način reševanja človeških težav, saj smo ljudje in naša karma (skupni učinek naših misli, sanj, želja, dogajanja, akcij iz preteklega življenja skozi prostor in čas) preveč zapleteni, da bi lahko težave rešili z nekajtedenskim delom oziroma ponavljanjem duhovnih formul (ne glede na to, kako močne so). Vsekakor pa lahko mantre rešijo številne in omehčajo še najtrše težave z dobro mero potrpežljivosti, vero, vztrajanjem in rednim srčnim delom.

Mantre izvirajo iz sanskrta. Zvok petja manter pa nam lahko spremeni življenje, saj deluje instinktivno. Mantra je sestavljena iz dveh besed v sanskrtu:

  • manas – um
  • trai – obvarovati, se osvoboditi

Pomen mantre je torej osvoboditi se od uma. Petje ali 'čantanje' manter deluje na vse vrste karm, kar nam pomaga spoznati, kaj je bilo ustvarjeno v sedanjem ali prejšnjih življenjih.

Kaj je usoda in kaj je karma?

Usoda in karma sta dve različni stvari: karma je mogočen koncept, usoda pa je brezmočnost indvidualista nadzorovati univerzum. Vse, kar pošljemo v vesolje, prejmemo nazaj (ogledalo). Naš vsesplošni cilj, torej dušni cilj, je, da smo brez karme, saj bi se tako osvobodili kolesja ponovnega rojstva, kar nas odveže od planeta Zemlje. Tako dobra kot tudi slaba karma nas vežeta na Zemljo.

Zvok lahko spremeni naše počutje, razpoloženje in izboljša naše splošno stanje. Ključ razumevanja manter leži v našem subtilnem telesu, ta pa penetrira v naše fizično telo. Zvok je oblika energije, ki je izraz tako našega individualnega telesa kot univerzalne energije, iz katere izhajamo mi in vse okoli nas. Energija našega subtilnega telesa vpliva na fizično in mentalno zdravje ter na vse, skozi kar gremo in kar doživimo. Predstavlja moški in ženski tok, ki tečeta skozi naše telo, se križata in se srečujeta v petih energetskih centrih (čakrah). 

Mantra dviga naša duhovno moč in se pogosto enači z ognjem. Je energetski zvok, imenujemo pa jih tudi čakra zvoki. Če je mantra obogatena z namero, ta poveča fizične in duhovne koristi. Mantre energizirajo prano.  

Kako uporabljamo mantro?

Opredelimo težavo, napišemo in zložimo papir ter ga postavimo na mesto, kjer ga ne boste premikali in bo lahko ostal tam, dokler ne boste prenehali osredotočeno peti mantre.

Ponavljajte mantro/e čim večkrat na dan, vendar brez prisile. Mantra naj bo peta srčno, brez napora in nadvse živo. Pri petju manter si lahko pomagate z različnimi glasbenimi pripomočki, ritmom (tleskom s prsti, ploskanje …). K petju manter povabite tudi prijatelje, partnerja, otroke, starše, saj se energija petih manter več ljudi hkrati sešteva in krepi. 

'14-dnevni načrt' petja manter

Da boste lahko prepoznali pozitivne učinke petja manter, predlagamo, da začnete s 14-dnevnim načrtom, ki vas utegne tako navdušiti, da boste želeli vnesti mantre v svoje življenje tudi po koncu tega načrta.

  • Določite mesto, kjer boste peli mantre vsaj 2-krat dnevno. Čas ponavljanja manter naj bo vedno enak. Petje manter tik pred zoro in mrakom naj bi bilo najučinkoviteje. Če boste mantre prepevali sami, poskrbite za mir in sproščenost.
  • Uporabljate lahko 'malo', na kateri je 108 majhnih kroglic. Po vedskem izročilu je število 108 enako 108 glavnim astralnim kanalom, ki vodijo iz srca v subtilnem telesu v preostalo subtilno telo. Petje manter 108-krat pa pošlje energijo v prav vsak kanal. 
  • Lahko si postavite tudi oltar, majhno svetišče, ki ga okrasite po svojih željah. Dodajte kristale, podobe duhovnih bitij, mojstrov, kadilo ...
  • Pišite duhovni dnevnik občutkov v povezi s petjem manter.

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...