Petra Cvek

Prvi november – dan mrtvih ali praznik življenja?

piše: Petra Cvek
1. november 2017    516 ogledov

Že odkar pomnim, se mi je prvi november zdel žalosten praznik. Morda zato, ker je to dan, ki je posvečen spominu na to, česar nimamo več, oz. bolje rečeno, na nam drage ljudi, ki jih ni več med nami.

A z leti sem žalost ob tem prazniku začela dojemati nekoliko drugače, predvsem v luči tega, kako malo znamo včasih ceniti ljudi takrat, ko so še med nami. Pa ne le ljudi, temveč tudi sebe, vse, kar smo in kar imamo.

Zato se sprašujem, ali ne bi bilo morda bolje, da bi namesto dneva mrtvih slavili praznik življenja?

Praznik, ki je namenjen izključno temu, da si vzamemo čas in se poveselimo z vsemi, ki nam veliko pomenijo, z vsemi, ki jih imamo radi in jih morda med letom nismo mogli videti toliko, kot bi si želeli. Zakaj ne bi bil to praznik, ko bi bili hvaležni za ljudi, ki so del našega življenja? In ne nazadnje tudi praznik, ko bi slavili svoje življenje, ki ga, tako kot družino in prijatelje, pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega.

Še vedno se namreč vse prepogosto zgodi, da tisto, kar imamo, zmoremo v polnosti ceniti šele takrat, ko to izgubimo. Pa naj gre za zdravje, dobre prijatelje ali zgolj sončno vreme. In morda nam prvi november v tem pogledu lahko služi tudi kot blag opomnik na to, da vse, kar imamo danes, z nami morda ne bo večno. Da je morda treba prevrednotiti naše prioritete in narediti prav tisto, kar že tako dolgo odlašamo. Da se je treba vprašati, ali resnično živimo zadovoljno in izpolnjeno življenje ali pa bi nas morda drobne spremembe lahko vodile do lepšega življenja.

Zakaj ne bi bil letošnji prvi november nekoliko drugačen?

Zakaj ne bi tokrat sprejeli odločitve in poklicali nekoga, ki ga že dlje časa nismo videli? Zakaj ne bi koga presenetili s kosilom ali večerjo? Ali svojim dragim povedali, da so nam pomembni? Zakaj si ne bi privoščili mirnega trenutka samo zase, se razvajali z nečim, za kar v hitrem tempu življenja ne najdemo časa? Zakaj si ne bi vzeli trenutka in razmislili, kako lahko svoje življenje naredimo še bolj polno, in tako počastili tudi tiste, ki jih ni več med nami?

Čeprav se včasih zdi, da to zahteva veliko sprememb in organizacije časa, ni treba, da je tako. Že z majhnimi koraki lahko naredite zelo veliko. Za lažji začetek vam jih v razmislek ponujam nekaj:

  1. Pred spanjem naredite pregled dneva in se zahvalite za tri ljudi, ki so vam polepšali dan, ki je za vami.
  2. Pripravite seznam 5 knjig, ki jih že od nekdaj želite prebrati, in začnite. Dovolj je, če preberete že nekaj strani na dan.
  3. Naredite seznam dejavnosti, ki vas osrečujejo, in poiščite način, da vsaj katero izmed njih postopno vpeljete v svoje življenje.
  4. Ste se čez dan spomnili na osebo, s katero si delite prijetne in zabavne spomine? Pokličite jo.
  5. Poskrbite, da se boste vsaj enkrat v dnevu iz srca nasmejali. Spomnite se zabavnega dogodka iz preteklosti. Če imate domače živali ali majhne otroke, vam pripetljajev, ob katerih se lahko iz srca nasmejete, gotovo ne manjka. Za vse druge pa obstaja Youtube, kjer hecnim posnetkom ni ne konca ne kraja.
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...