Nina Medved

Pljučnik (Pulmonaria officinalis)

piše: Nina Medved
6. maj 2013    2359 ogledov

Rastlino s cvetovi različnih barv bomo od zgodnje pomladi našli na robovih gozdov, na travnikih in pašnikih. Tiste z zdravilno močjo prepoznamo po belih pikah na listih. Nabiramo jo od marca do maja, uporabni deli so listi, korenina in cvetovi. Cvetovi so sprva rdeči, potem vijoličasti in končno modri.

Magično

Bele kapljice na listih naj bi predstavljale Marijino mleko - medtem ko je dojila svoje dete, so padla na tla, in pljučnik je vsrkal sveto tekočino. Od takrat ima pljučnik na listih lise.

Uporaba

  • Že samo ime nakazuje, da bomo rastlino uporabili pri obolenjih dihal. Pljučnik vsebuje kremenčevo kislino, ki izboljša prožnost pljuč in jih krepi. Čaj pomaga pri kašju, bronhitisu, pljučnici, gripi in vnetjih dihalnih poti.
  • Prah posušenih listov uporabimo za zdravljenje ran. Preprosto ga potresemo na svežo rano.
  • Iz posušenih in zmletih listov lahko pripravimo zeliščno cigareto!
  • Liste in cvetove lahko uživamo sveže. V majhnih količinah jih lahko dodamo vsaki solati. Večje cvetove namočimo v stepeno jajce in ocvremo v olju.

Recepti

Čaj iz pljučnika

2 žlici rastline prelijemo z 1/4 litra vrele vode in namakamo 10 minut. precedimo in spijemo skodelico trikrat dnevno.

Pljučnikovo vino

2 velika šopka svežega pljučnika zavremo v litru vina. Po 5 minutah vzamemo z ognja. Po želji osladimo z medom. Vino iz pljučnika je priporočala že Sveta Hildegarda iz Bingna. Ljubitelji piva pa si lahko pri bronhitisu in kašlju pripravijo pljučnikovo pivo. 1 žlico pljučnika segrejemo v pol litru piva. Tik preden zavre, umaknemo z ognja. Pijemo toplo.

Tinktura

Prgišče sesekljane zeli prelijemo z alkoholom (70 %) in za tri teden postavimo na toplo mesto. Večkrat pretresemo. Precedimo in shranimo v temnih stekleničkah. Uporabimo po kapljicah.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...