Petra Cvek

6 načinov za razvoj ljubezni do sebe

piše: Petra Cvek
27. junij 2017    2174 ogledov

"Neštetokrat sem že slišala ali prebrala, da mora človek imeti sebe rad. Težko se je ne strinjati s tem. A kaj, ko se že vrsto let trudim sprejeti sebe takšno, kot sem, pa mi še vedno ne uspe. Povejte mi, kako imeti sebe rad? Kaj naj še naredim?"

Takole je zapisala bralka blogov, ki se je odzvala mojemu povabilu bralcem, naj mi pošljejo svoja vprašanja, stiske in dileme, jaz pa bom skušala nanje podati svoje mnenje oz. odgovor.

Vprašanje, kako imeti sebe rad, je vprašanje, ki sem si ga v preteklosti tudi sama zastavila velikokrat. Poskušala sem številne metode, ki so jih priporočali različni avtorji, vse bolj ali manj brez dolgotrajnega uspeha, oz. kot sem kasneje ugotovila, sem pravzaprav le praskala po površini, kot radi rečemo. V globino, kjer je ležala osnova za mojo 'težavo' oz. pravi odgovor na vprašanje, kako imeti sebe rad, se nisem spuščala, preprosto zato, ker na to še nisem bila pripravljena. Verjamem namreč, da če bi bila, bi našla ustrezen način, kot sem kasneje tudi ga. Verjamem pa tudi, da je bila moja pripravljenost soočiti se z osnovno težavo rezultat prav tega praskanja po površini.

Torej kako imeti sebe rad?

Naj najprej nekaj besed namenim petim enostavnim načinom, s katerimi lahko začne vsak, ne glede na starost, spol ali finančni položaj, na koncu pa bom nekaj besed namenila še šestemu načinu, ki je časovno nekoliko zahtevnejši, a z njim lahko dosežemo trajne spremembe.

1. Uporaba »ampak povedi«

Najpreprostejši način je uporaba 'ampak povedi', o čemer sem že pisala v enem od prejšnjih blogov. Gre preprosto zato, da vsako negativno misel o sebi dopolnimo z besedico ampak, ki ji sledi nekaj pozitivnega.

2. Moji potenciali in talenti

Drugi, prav tako zelo enostaven način, je raziskovanje in razvijanje svojih potencialov in talentov. Vsak izmed nas ima nekaj, v čemer je resnično dober. Opazujmo se ali povprašajmo dobre prijatelje, katere talente prepoznajo v nas. Bodimo hvaležni zanje in iščimo možnosti, da jih še dodatno razvijemo in uporabimo v svojo korist in v korist drugih.

3. Hvaležnost

Naredimo seznam fizičnih karakteristik in osebnih lastnosti, ki jih pri sebi cenimo. Vzemimo si večkrat nekaj minut, preletimo ta seznam in si dovolimo, da nas ob tem preplavi hvaležnost za to, kar pri sebi lahko cenimo. Prepričana sem, da zmoremo najti kar nekaj stvari, za pomoč pa tudi tokrat lahko prosimo dobre prijatelje.

4. Odpuščanje

Tehnika Ho'oponopono, avtor katere je psihiater dr. Hew Len, je čudovit način odpuščanja sebi in drugim. Sestavlja jo izgovarjanje 4 preprostih stavkov: »Oprosti.«, »Prosim, odpusti mi.«, »Hvala.«, »Rad oz. rada te imam«, ki jih izgovarjamo naglas ali le v mislih. Izberite si tih in miren prostor in si s sliko sebe v mislih ponovite omenjene stavke. Ohranjajte vrstni red, lahko pa kakšen stavek ponovite večkrat preden nadaljujete na naslednjega, če boste začutili, da je to tisto, kar potrebujete.

5. Afirmacije

Pogosto slišana je afirmacija Rada se imam in se cenim. To je tudi afirmacija, ki sem jo na poti razvijanja ljubezni do sebe želela uporabiti jaz. A že sama misel na to, da bi jo izgovorila, je v meni povzročila hud odpor, imela sem občutek, da celo moje telo kriči, da lažem sama sebi. Afirmacija mi nikakor ni šla z jezika, ko pa sem pomislila nanjo, sem v trebuhu začutila neprijeten občutek tope bolečine. Telo mi je nakazovalo, da to ni bila prava afirmacija zame. Ko sem jo spremenila v afirmacijo Sem v procesu tega, da razvijem ljubezniv in spoštljiv odnos do sebe, je bila situacija popolnoma drugačna. Ob izgovorjavi so me preplavili topli in prijetni občutki, čutila sem, da je to nekaj, v kar verjamem, nekaj, kar je resnično. Zato ko boste izbirali afirmacijo zase, bodite pozorni na notranje občutke, ki vas preplavijo ob njeni izgovorjavi. Sama sem tako postopno prišla tako daleč, da sem začela verjeti tudi v afirmacijo Rada se imam in se cenim.

A ta postopno se ni zgodil sam po sebi, temveč je bil v veliki meri tudi posledica tega, da sem bila pripravljena iti v globino in odpraviti težavo tam, kjer je pravzaprav nastala. V jedru nje sta bili namreč globoko zakoreninjeni prepričanj, da takšna, kot sem, nisem vredna ljubezni ter da nisem pomembna ne jaz ne moje potrebe.  

6. Prepoznavanje in sprememba prepričanj

Prepričanja so nekaj, kar imamo vsi, brez izjeme, ne le o drugih, temveč tudi o sebi. Obstajajo takšna, ki jih z lahkoto prepoznamo, npr. Nisem talent za jezike ali matematiko, in obstajajo takšna, ki jih pri sebi težje prepoznamo. Prav ta so običajno tista, ki nam povzročajo največ težav. In med njimi sta tudi prepričanji, da takšni, kot smo, nismo vredni ljubezni in da mi in naše potrebe nismo pomembni. Prvi korak do spremembe prepričanj je torej, da jih prepoznamo. Ko to storimo, o prepričanju poskujšamo malce podvomiti. Vprašajmo se, ali je resnično ali je morda le plod naše domišljije, ter iščimo primere in izkušnje iz preteklosti, v katerih se izbrano prepričanje ni izkazalo kot resnično. Sledi še zadnji korak, v katerem opuščamo vsa neuporabna čustva, ki nas vežejo na preteklost v povezavi z izbranim prepričanjem. Ko vsa neuporabna čustva učinkovito opustimo, se bo kreiranje novega prepričanja zgodilo skoraj samo od sebe.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...