Nina Medved

Navadna zvezdica (Stellaria media)

piŔe: Nina Medved
2. junij 2013    350 ogledov

"Mami, vsi sosedi imajo že vrt poln zelenjave, samo pri nas raste plevel!" je komentiral moj sin ob pogledu na naŔ vrt. Da bi se malo ubranila očitkov, sem mu razložila, kako zelo koristen je plevel z naŔega vrta.

Kneipp je bil prvi, ki je prepoznal zdravilne učinke te rastline. Uporabljal jo je predvsem za pomirjanje kaÅ”lja in pospeÅ”evanje izločanja sluzi. Zvezdica vsebuje saponine, vitamine, minerale (posebej kalij) in eterična olja. Čaj iz zvezdice pijemo za krepitev krvi, pri vnetjih ledvic in mehurja. Prav tako je odlično dopolnilo shujÅ”evalnim kuram in čisti telo od znotraj v primeru kožnih bolezni.

Pri kožnih boleznih, Ŕe posebej pri ekcemih in luskavici, lahko dnevno izvajamo kopeli ali na prizadete dele polagamo obkladke. Iz zvezdice lahko pripravimo tudi olje ali mazilo.

Zvezdica ima visoko vsebnost klorofila in čisti kri, zato ne bi smela manjkati v nobeni razstrupljevalni kuri. Dodamo jo lahko solatam (Ŕe posebej se prileže k paradižniku), skuhamo juho ali pripravimo Ŕpinačo iz divjih rastlin.

Čaj iz navadne zvezdice

Čaj pripravimo tako, da 2 žlički zeliŔča prelijemo s 1/4 litra vrele vode. Namakamo 10 minut in popijemo skodelico dvakrat dnevno.

Olje iz navadne zvezdice

Svežo zvezdico operemo in dobro osuÅ”imo v brisački, nato drobno sesekljamo in stresemo v kozarec. Prelijemo z olivnim oljem in namakamo približno teden dni. Precedimo in shranimo v temnih stekleničkah. Če želimo pripraviti mazilo, 80 g olja segrejemo z 20 g čebeljega voska, da se vosek raztopi. Napolnimo v kozarčke.

Kaj pa ti praviÅ”? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...