Taja Albolena

Ženska, ljubi sebe!

11. junij 2013    221 ogledov

Treba je priznati. Ženske smo v zadnjih 60 in več letih daleč prišle. Veliko priložnosti smo objele in močno napredovale v izobraževanju kot tudi v karierah. Vendar je izjemno fascinantno dejstvo, da imamo še vedno izzive na področju samozavesti. Ženske se še vedno primerjamo z moškimi, tekmujemo z njimi in pokušamo biti boljše od njih. Še vedno nam manjka samozavesti, samospoštovanja, da bi lahko sebe ugledale v luči dragocenosti in izjemnosti brez titul, brez dosežkov, brez zunanjih stvari, ki nas potrjujejo.

 

Številne študije po svetu, ena tistih, ki sem jih spremljala, je potekala na Facebooku, razkriva, da ženske iščemo pozornost in se poskušamo predstaviti kot lepe in privlačne. Če pogledate družabna omrežja, lahko hitro vidite, da so ženske tiste, ki objavljajo številne osebne fotografije, in čeprav tega verjetno ne počnejo z zavestnim namenom, da bi pritegnile pozornost, je zadaj na podzavestni ravni želja, da bi bile prepoznane in potrjene predvsem od moških prijateljev. Ženske si želimo in iščemo potrditev od moških v našem življenju, želimo si njihove pozornosti, pa naj si to priznate ali ne.

 

Pomanjkanje lastne vrednosti, ki jo poskušamo dobiti od zunaj, se kaže v težnji k popolnosti, ko ženske želimo biti videti dobro, kjer so zapovedi glede kilogramov in videza del družbe. Povsod smo obkroženi s podobami prelepih žensk; mediji, reklamni letaki, internet. Ni čudno, da se mlada dekleta počutijo, kot da jim nekaj manjka, in že zgodaj začnejo z zunanjimi pripomočki ustvarjati 'popolnost' svojega videza. Večina jih meni, da nikoli ne bodo tako lepe, popolne, izjemne, kot so vse te lepotice, ki nas dnevno obkrožajo.

 

In kaj lahko naredimo, da dvignemo raven svoje samozavesti?

Vse se začne v samem temelju svoje Biti, kajti prvi ključ je, da se povežete z lastno vrednostjo. Poglejte, kaj so vaše vrednote, kaj je tisto, kar je resnično pomembno za vas. Pomembno je, da lahko vse, kar počnete, povežete s tem, kar vam v življenju resnično veliko pomeni. In v svojem osebnem svetovanju, ki sem ga poimenovala Notranji Diamant, začnemo najprej odkrivati to, kdo sem jaz. Ko svoje vrednote povežeš z aktivnostmi v svojem življenju, se dviguje tvoj občutek lastne vrednosti. Lastna vrednost ni nekaj, kar bi lahko dobili ali kupili v zunanjem svetu, najdete jo lahko le v sebi. Ko znate praznovati svojo edinstvenost, se poveča lastna vrednost in hkrati zaznate tudi to, da ste bolj v stiku s svojim pristnim Jazom. Samospoštovanje izvira iz človekove notranjosti. Ženska se spoštuje, ko si priznava lastno vrednost in ugled kot enkratno človeško bitje. Verjame, da je nekaj posebnega, enkratnega in neprecenljivega.

 

Pomembno je, da znamo svojo pozornost ohranjati na sebi, namesto da se zanašamo na mnenja drugih. Še posebej je pomembno, da spoznate, da ne potrebujete partnerja ali kogarkoli v svojem življenju, ki bi potrdil vašo samozavest. Samozavest je občutek sposobnosti. Samozavestni smo takrat, ko verjamemo vase, ko smo notranje naravnani tako, da imamo občutek zaupanja v lastne sposobnosti, kvalitete in presojo.

 

Samozavest nam daje pogum, ta pa je povezan s tem, da sledimo svojemu srcu, da se spoprimemo z življenjskimi izzivi. Samozavest nima nič opraviti z dogajanjem v zunanjem svetu. Resnična samozavest ne izhaja iz tega, kaj počnemo, temelji na zaupanju v svoje notranje sposobnosti, da lahko naredimo vse, kar si želimo. Temelji na zaupanju vase, ne na rezultatih, ki jih bomo ali ne bomo dosegli.

 

Pomembno je, da spoznaš, da si veličastno in edinstveno Bitje sama po sebi, ne glede na to, kdo vstopi v tvoje življenje ali kaj počneš. Ne potrebuješ nekoga, da bi te potrdil v zunanjem svetu, da bi prepoznala svojo vrednost.  

 

Naslednje vaje ti lahko pomagajo, da spoznaš svojo vrednost in enkratnost:

 

  1. Opusti potrebo, da ustrezaš zadnjim modnim trendom, in sprejmi svoje telo takšno, kot je. Prenehaj se boriti s kilogrami ali jih zanikati, sprejmi sebe tako, kot si. Poišči svoj stil, načine, ki ti pomagajo, da se počutiš privlačna in ženstvena, ne glede na, to katera holivudska igralka je trenutno v trendu.   
  2. Zavedaj se, da so revije, televizija in internet preplavljeni s podobami, ki se osredotočajo na zunanjo lepoto. Obrni se vase in spoznaj, kje so tvoje moči, kje so tvoje močne točke, kaj  so tvoji darovi in talenti. Izobražuj se in razvijaj to, kar je unikatno tvoje. 
  3. Delaj stvari, ob katerih se dobro počutiš. Če imaš rada kuhanje in pečenje, slikanje ali branje, poslušanje glasbe ali sprehode, ugotovi pri sebi, katere so tiste aktivnosti, ki te polnijo in ob katerih se počutiš edinstveno, in počni vedno več tega. Ko delaš stvari, v katerih resnično uživaš, izžarevaš svojo notranjo lepoto in svetlobo. 
  4. Pomembno je, da znaš praznovati svoje dosežke in da se pohvališ za dobro opravljene naloge. Pogosto čakamo na potrditev iz zunanjega sveta in se ne znamo pohvaliti. In tudi če pohvala ali kompliment pride, ga ne znamo sprejeti. Praznujte vsakodnevno, in ne le ob posebnih priložnostih. 
  5. Vzemi si čas in spoznaj, kdo so tvoji zgledi v ženskem svetu, kdo so ženske, ki te navdihujejo in ki so tvoj navdih. Preberi si več o njih  in njihovem življenju ter dopusti, da so ti navdih. Prepoznaj sebe v teh lastnostih, ki so ti dragocene in ki jih prepoznavaš v njih!  

Ključno je, da prepoznaš, da si lepa in edinstvena in da to nima nobene zveze z zunanjim videzom. Nehaj se primerjati z drugimi in objemi sebe kot čudovito žensko, ki ti si. 

Čas je, da vzljubiš sama sebe in da resnično ljubiš sebe vsak dan.

 

Vredna si, da obstajaš točno taka, kot si! Ljubi sebe!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...