Simona Vrhovec

8 načinov za prebuditev zaupanja

2. september 2019    605 ogledov

Življenje nam prinaša veliko izzivov, a s pravim pristopom lahko v sebi prebudimo občutek zaupanja. Včasih je morda dovolj že to, da pogledamo situacije iz preteklosti in kako ugodno smo jih razrešili. Ni nujno, da je šlo vse po načrtih, a zagotovo smo se na tej poti nekaj naučili in dobili določen uvid, duhovno modrost. Če ostanemo odprti, v srcu, ne v egu. Če smo pripravljeni rasti in zaupati v višje dobro.

Pripravila sem 8 načinov, kako prebuditi zaupanje. Tehnike oziroma ideje črpam iz širših virov, predvsem pa sem izbrale take, ki dnevno pomagajo tudi meni.

1. JUTRANJI RITUAL: vsak dan začnem s fokusom in vizualizacijo vsega, kar osrečuje moje srce. To čim bolj čustveno tudi doživim, kot da je že uresničeno. Ob tem imam le pozitivno naravnane misli in v takem položaju je tudi moje telo. Nato prepustim, zaupam in vem, da se zgodi v moje najvišje dobro. Svoje vizije pišem v dnevnik, in ko pogledam nazaj in na uresničitev že marsikaterih idej, se moje zaupanje v ta ritual še poveča, zato se vedno lažje sprostim in delam le na viziji. Seveda je treba za svoj cilj tudi delovati, a nisem krčevito navezana na pot.

2. OPAZOVANJE MISLI: velikokrat se sabotiramo sami. Ne zaupamo, dvomimo, se krčevito oprimemo ideje. Če ne gre tako hitro, kot smo si zamislili, lahko zelo hitro pridejo na dan vsa omejujoča prepričanja o sebi in delovanju sveta. Zato je zelo pomembno, da opazujemo vse negativne misli, ki pridejo na površje, se z njimi soočimo, pogledamo razlog, nato jih preoblikujemo v bolj spodbudna. Seveda je popolnoma normalno, da se soočamo tudi z neprijetnimi mislimi, in ni smiselno, da bežimo od njih. Daleč od tega. Treba je pogledati v ta vzorec, a potem ne več tičati tam. To je posledica preteklega dogodka in naj vas ne omejuje več v sedanjosti in prihodnosti. Dovolite si zaupati, da bo tokrat drugače.

3. ČE DO ZDAJ NI DELOVALO, ZAKAJ MISLITE, DA BO TOKRAT: ljudje smo nagnjeni k temu, da ves čas znova premlevamo iste misli, delujemo na isti način, obenem pa pričakujemo drugačne rezultate. Gledamo na vzrok zunaj nas, a treba je pogledati tudi navznoter. Sama si rada pomagam s pisanjem. Napišem, ali se ponavlja isti vzorec delovanja. Potem razmislim, kako bi ga lahko spremenila. V resnici se malce igram. Rušim okvir in pogledam iz njega. Vedno je možnih več poti.

Učim se tudi od drugih. Opazujem, kako oni reagirajo na isto stvar, in zaznavam, ali je to morda združljivo tudi z mano. Če je, potem poskusim in se učim. Da, na začetku morda celo okorno, pa nič hudega. Tudi kolesa se nismo naučili voziti čez noč. Zato malce potrpežljivosti in igrivosti pri učenju novega načina delovanja.

''Norost je ponavljanje starega ravnanja in pričakovanje drugačnih rezultatov.'' Albert Einstein

4. MEDITACIJA: v meditaciji se povežemo s svojim srcem, atmo. In ko v resnici umirimo brbotanje misli, se odstira svet odgovorov in resnice. Zato navadno pravijo, da so vsi odgovori znotraj nas. In res je. Nihče ni tak, kot smo mi, in nima enake življenjske poti. In to je tudi naša supermoč. Pravzaprav res vemo, kaj je prav za nas. Le včasih namesto da bi zaupali sebi, poslušamo strah in druge ljudi, ki nas morda odvračajo od naših ambicij.

Meditiram najraje s pozornostjo na dih ali pa si pomagam z mantro. Mantre so različne, glede na to, kako se v tistem trenutku počutim. Sledim intuiciji. A za začetek lahko začnete z izgovarjanjem (v mislih) pranave AUM. Ko boste prisluhnili notranjemu glasku in mu sledili, pa boste začeli zaupati sebi in svojemu šestemu čutu.

5. UNIVERZALNA INTELIGENCA: lahko jo poimenujete tudi z drugimi imeni, ampak ta je tista, ki nas vodi skozi življenje v naše višje dobro. Če verjamete v to, da ima vsak izmed nas določeno dharmo, življenjsko poslanstvo, potem zagotovo zaupate, da se vse dogaja z namenom, da postanete brušen diamant. Da živite sebe v svoji celosti. Ob krutih dogodkih je to seveda velik izziv. Zakaj? Zakaj se to dogaja prav vam? Pa saj delate vse prav. Karmični dolgovi se prenašajo tudi v to življenje. In bolj ko ste nenavezani, bolj ko se naučite odpuščati, opuščati, se ne zapletate v spore, samo spustite in pošljete energijo zdravljenja in ljubezni, prej boste ponovno vzpostavili stik z univerzalno inteligenco. In takrat boste spoznali tudi modrost za določeno lekcijo. Postali boste še močnejši, še bolj modri, še bolj v srcu. Spoznali boste, da se je ob boju včasih treba le predati. Le predati višji inteligenci.

Ni vedno lahko, a notranji mir, ki pride ob tem, je veliko darilo.

6. HVALEŽNOST: pravzaprav se vedno znova vračam k hvaležnosti. Ne glede na to, katero temo izberem, je ključ hvaležnost. Dokler niste hvaležni za ta trenutek, boste težko videli spremembe, ki se dogajajo. Gre namreč za to, da je treba naš um izuriti v tem, da vidi stvari tudi s pozitivne perspektive. Če razmišljate le o negativnih scenarijih, bo zagotovo začel delovati del možganov, ki se imenuje amigdala, in ta deluje, kadar se počutimo ogroženo, napadeno, izzvano. Takrat pravzaprav deluje le desni del možganov, ki je izjemno čustven in želi odgovore takoj. Racionalni del se izklopi in nastane kaos.

Zato je treba povezave med sinapsami načrtno negovati. Z vztrajnostjo, meditacijo, zaznavanjem čustev, predihavanjem in rednim ritualom hvaležnosti bomo imeli vedno več pozitivnih izkušenj, zato bomo hitreje zaupali in se umirili.

7. INTUICIJA: negujte svoj notranji čut, svetilnik, ki vas vodi v pravo smer. Intuicijo povezujemo z ajna čakro in ta center lahko stimuliramo z redno meditacijo. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da niste sledili svojemu notranjemu glasu, da nečesa ne naredite? Potem pa vseeno ste? In jih dobili bo bučki? In obratno, da ste sledili svojemu glasu in naredili nekaj popolnoma skreganega z logiko in je bila to prava pot?

Kako zaupati intuiciji, ker navadno nimamo nobenih 'dokazov'? Sama recimo vedno bolj prisluhnem intuiciji, preprosto ji zaupam. Kako sem dobila to zaupanje? Da sem opazovala sosledje dogodkov. Kaj se je dogajalo kasneje. Velikokrat sem dobila tudi fizične dokaze, da je bilo prav, da sem sledila svojim odločitvam. Zato zapisujte in dobili boste dokaze. Potem ti ne bodo več potrebni, saj se čut tako razvije, da vas nihče ne more prepričati o drugem.

8. ASANE: da, tudi jogjijski položaji nas učijo zaupanja. Še posebej zakloni, inverzne asane. Takrat je treba zaupati. Morda na začetku le učiteljici joge, ki nas uči novega položaja. Si predstavljate, da prvič stojite na glavi in da vas na prvi pogled drži le vrat? Ko strahovi padejo, se odpreta srce in zaupanje. Takrat postavimo tudi stojo ali pa kateri drug položaj. Skozi prakso zasidramo zaupanje tudi v svojo bit.

To je le nekaj idej, kako prebuditi zaupanje vase in v življenje. Življenje ni le boj, ni le akcija. Treba se je tudi prepustiti, zaupati. Takrat smo v ravnovesju. Fizično in energetsko.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...