Jana Pristovšek

Edinstvenost

10. avgust 2013    175 ogledov

Ljudje smo razli─Źni. To vemo vsi. Manj pa nam je jasno, ┬áko je to potrebno razumeti. In potem drug drugega prepri─Źujemo, da misli narobe. ┬áMislim prav ali mislim narobe? Zakaj jaz razmi┼íljam tako, nekdo drug druga─Źe?

 

Dr. Zoran Milivojevi─ç opisuje, da ima vsak ─Źlovek svoj zemljevid. Primerjava ┼żivljenskih prepri─Źanj in navad je na ta na─Źin la┼żje razlo┼żiti. Osebni zemljevid je sestavljen iz mest in vasi, iz gozdov in pustinj, razli─Źnih razse┼żnosti. Kako veliko in obse┼żno bo neko podro─Źje, je odvisno od tega, kar smo podedovali in kar smo v ┼żivljenju pridobili in spoznali.

 

Podedujemo temperament,  ki ga v grobem delimo na 4 tipe:

 

Sangvinik

...to so popularni ljudje, rad je v sredi┼í─Źu dogajanja, obo┼żujev zabave, ─Źas mu ne pomeni veliko, obo┼żuje svetle in kri─Źe─Źe barve, vse ga zanima, le da se dogaja, slabost pri njem je, da nima pravega cilja, prehitro menja dejavnost, navadno ga pred kon─Źanjem ne─Źesa zanima ┼że nekaj drugega

 

Kolerik

...tudi ta je rad v dru┼żbi ljudi, vendar za razliko, da jih nadzira. Je odli─Źen ┼íef, znajde se v kriznih situacijah, aktiven, mo─Źan, nikoli utrujen, deliholik, no─Źe popustiti, vztraja v svojem prav, manjka mu empatije do ljudi, radi manipulira z ljudmi

 

Melanholik 

...to je popoln ─Źlovek, organiziran, urejen, ─Źist, dr┼żi se rokov, po┼íten, rad dela sam, porabi veliko ─Źasa, da je z ne─Źim zadovoljen, je naivno idealisti─Źen in ve─Źinoma ─Źasa nezadovoljen z okolico, ki je preglasna, prepovr┼ína in preve─Ź nepredvidljiva zaradi spontanosti

 

Flegmatik

...popolnoma obvladan ─Źlovek, miren, prijeten, dober poslu┼íalec, duhovit, obziren, ve─Źinoma je zadovoljen v vsaki situaciji, zna biti pa tudi mirno trmast, brezkrben, nemotiviran, ne mara sprememb, odla┼ía z re┼íevanjem konfliktov

 

Nih─Źe od nas v sebi nima lastnosti samo enega tipa osebnosti, ampak le eden ali dva bistveno prevladujeta, v razli─Źnih ┼żivljenskih situacijah pa lahko zaznamo tudi ostala dva. Tako navadno sli┼íimo:

"Poglej Janeza, kako se je raz┼żivel, ponavadi je ─Źisto miren.", ali pa

"To tebi ni podobno, da bi na nekaj pozabil ali zamudil", ali

"Kako, da iz tega ni naredila cele drame? Za─Źuda je novico sprejela ─Źisto mirno in razumevajo─Źe.

 

─îe se vrnemo k zemljevidu opazimo, da imamo ┼że zaradi temperamenta 4 razli─Źne zemljevide, ki se nikakor ne ujemajo.

V sangvinikovem zemljevidu je veliko mesto zabave, pisanih, smejo─Źih ljudi, skratka dogaja se. Tu pa tam je kak┼ína majhna vas, kjer so obveznosti, kjer so roki in termini, kjer je odgovornost ampak poudarjam ta vasica je res majhna.

 

Prii koleriku je mesto veliko, stavbe mogo─Źne, obdane z veli─Źastnimi fasadami in ┼ítevilni spomeniki izra┼żajo hvalo in ─Źast velikemu vodji, ki je, le kdo drug ÔÇô on sam. Seveda je ┼żupan tega veli─Źastnega in ponosnega mesta. Tudi v njegovem zemljevidu je nepotrebna vas, kjer ┼żivijo tisti, ki se z njegovimi velikimi idejami popolnoma ne strinjajo in mu vsake toliko ─Źasa delajo z uporom sive lase.

 

Melanholikovo mesto je rahlo dolgo─Źasno in pusto, vendar varno. Stavbe, postavljene v vrsto, enakih velikosti, enake barve, vse usklajeno, pospravljeno, vsi vedo, kaj je prav in kaj ne in ne kr┼íijo pravil, ni nekontroliranih zabav in veselja─Źenj. Vstane se ob uri in spat se gre ob dolo─Źeni uri. Dan je sestavljen iz to─Źno dolo─Źenih obveznosti, ki se jih vsi dr┼żijo. Nekje je ┼íe vasica, v kateri je vse, kar ne spada v tako popolnost in zato je ─Źisto primerno odlagali┼í─Źe stvari, ki lahko povzro─Źijo kaos.

 

Najbolj prazen zemljevid je zemljevid flegmatika. Mesto majhno, saj je ─Źisto dovolj veliko, stavbe so, kakr┼íne so, ─Źisto dovolj dobre, ┼żivimo udobno, brez prepirov, ne vemo ┼íe sicer, kdo bo pospravil smeti, ampak bo ┼że nekako, morda se bodo same, ─Źe bomo dovolj dolgo ─Źakali. Vasice prakti─Źno ni, je le bolj odlagali┼í─Źe neprijetnih zadev, ki ┼íe ─Źakajo, da jih bo neko─Ź nekdo pospravil v vas, ki je ┼że dolgo v na─Źrtu.

 

Zdaj si predstavljajte, da pridejo drug k drugemu na obisk. Kaj sli┼íite? Ogor─Źenje, za─Źudenje, zasmehovanje, nerazumevanje, zbadanje, posmehovanje... in ┼íe in ┼íe, vse tisto, kar sli┼íimo mi, ko se na┼í zemljevid ne ujema s sogovornikovim. Temu dodajmo spoznanje, da nih─Źe ni popolna slika enega ┬átemperamenta, ampak razli─Źna kombinacija vseh ┼ítirih in naenkrat dobimo N zemljevidov.

 

Na na┼í zemljevid vplivajo prepri─Źanja, pravila, moralne norme, verske dogme podro─Źja in dr┼żave v kateri odra┼í─Źamo in ┼żivimo. Miselnost in pri─Źakovanja dru┼żbe do posameznika se razlikuje v azijskem, afri┼íkem, ┬áevropskem ... delu sveta. Kar je nekje dovoljeno in za┼żeljeno, je drugje nesprejemljivo ali celo sankcionirano. Iz tako ┼íirokega podro─Źja po─Źasi prehajamo do o┼żje okolice in dru┼żine, v kateri odra┼í─Źamo. Tekom odra┼í─Źanja dopolnjujemo in spreminjamo na┼ía prepri─Źanja, pravila, moralno sprejemljive dogodke in pridobivamo izku┼ínje. Star┼íi, u─Źitelji, so┼íolci, prijatelji, sosedje, znanci... vsi ti vplivajo na to, kak┼íen bo na┼í zemljevid. Tako na na┼íem zemljevidu nista ve─Ź le mesto in vasica, ampak ve─Ź mest, ve─Ź vasi in velikost je odvisna od tega, koliko nam je neka stvar, dogodek, odziv, prepri─Źanje pomembna. Pomembnosti ne dolo─Źamo razumsko, ampak je pomembnost nekega dogodka, odziva, prepri─Źanja pridobljena nezavedno. Zato niti sami dobro ne poznamo svojega zemljevida, ampak ga ves ─Źas spoznavamo in ─Źe ┼żelimo tudi spreminjamo.┬á

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...