Nina Medved

Rman (Achillea millefolium)

piŔe: Nina Medved
16. avgust 2013    932 ogledov

Rman, ki krasi večino slovenskih travnikov, ima izjemno Ŕirok spekter uporabe, tako kot kamilica, vendar je dosti manj znan. Nabiramo ga poleti, najbolje ko je zodiak v znamenju Leva. Lansko leto sem v Bovcu odkrila rman vijolične barve, ki je Ŕe posebej bogat z učinkovinami, sicer pa je napogostejŔi rman z belimi cvetovi.

Nekoč so verjeli, da Ŕčiti pred zli uroki. Ahil je z rmanom skuŔal pozdraviti svojo slavno rano v peti, ki mu jo je med trojansko vojno prizadejal Paris. Latinsko ime Achillea izhaja iz prav iz te dogodivŔčine, in Ŕe danes je zeliŔče izjemnega pomena pri zdravljenju ran.

UPORABA


  • Z rmanom si pomagamo pri bolečinah v želodcu, driski, težavah s prebavo in krčih. Pijemo ga za čiŔčenje krvi, za zniževanje krvnega pritiska, pri menstrualnih težavah, vaginalnih infekcijah in težavah z žolčem.
  • Iz močnejÅ”ega poparka lahko pripravimo kopel, ki pomaga pri nečisti koži, hemeroidih, izostali menstruaciji, revmi in artitisu.
  • Rman je odličen v naravni kozmetiki. Kopel za zdravljenje luskavice izvajamo dvakrat tedensko, in sicer zeliŔče zavijemo v gazo in se na koncu z njo podrgnemo. Pri aknah se priporočajo vsakodnevne parne kopeli za obraz. Vodica za obraz bo poskrbela za lepÅ”o polt, mazilo pa lahko pomaga pri hemeroidih.
  • Na čustveni ravni se rastlina priporoča pri zdravljenju čustvenih ran, Å”e posebej za sproŔčanje potlačene jeze in grenkobe. Na čustvenem nivoju je izjemno učinkovito eterično olje rmana.

ČAJ

2 žlici zeliŔča prelijemo z 1/4 litra vrele vode in namakamo 10 minut. Pijemo trikrat dnevno. Po dveh mesecih prenehamo s pitjem.

TINKTURA

ZeliŔče v razmerju 1:5 namočimo v alkoholu (etanolu). Za dva tedna postavimo na toplo, vsak dan pretresemo in precedimo. Za vse omenjene tegobe lahko dnevno vzamemo 10 do 15 kapljic tinkture.

Eterično olje rmana je izjemno drago in ga je težko najti. Kar je Ŕe en razlog več, da se odpravite na travnik in se si priskrbite zaloge rmana za zimo!

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...