Nina Medved

Rman (Achillea millefolium)

piše: Nina Medved
16. avgust 2013    1466 ogledov

Rman, ki krasi večino slovenskih travnikov, ima izjemno širok spekter uporabe, tako kot kamilica, vendar je dosti manj znan. Nabiramo ga poleti, najbolje ko je zodiak v znamenju Leva. Lansko leto sem v Bovcu odkrila rman vijolične barve, ki je še posebej bogat z učinkovinami, sicer pa je napogostejši rman z belimi cvetovi.

Nekoč so verjeli, da ščiti pred zli uroki. Ahil je z rmanom skušal pozdraviti svojo slavno rano v peti, ki mu jo je med trojansko vojno prizadejal Paris. Latinsko ime Achillea izhaja iz prav iz te dogodivščine, in še danes je zelišče izjemnega pomena pri zdravljenju ran.

UPORABA


  • Z rmanom si pomagamo pri bolečinah v želodcu, driski, težavah s prebavo in krčih. Pijemo ga za čiščenje krvi, za zniževanje krvnega pritiska, pri menstrualnih težavah, vaginalnih infekcijah in težavah z žolčem.
  • Iz močnejšega poparka lahko pripravimo kopel, ki pomaga pri nečisti koži, hemeroidih, izostali menstruaciji, revmi in artitisu.
  • Rman je odličen v naravni kozmetiki. Kopel za zdravljenje luskavice izvajamo dvakrat tedensko, in sicer zelišče zavijemo v gazo in se na koncu z njo podrgnemo. Pri aknah se priporočajo vsakodnevne parne kopeli za obraz. Vodica za obraz bo poskrbela za lepšo polt, mazilo pa lahko pomaga pri hemeroidih.
  • Na čustveni ravni se rastlina priporoča pri zdravljenju čustvenih ran, še posebej za sproščanje potlačene jeze in grenkobe. Na čustvenem nivoju je izjemno učinkovito eterično olje rmana.

ČAJ

2 žlici zelišča prelijemo z 1/4 litra vrele vode in namakamo 10 minut. Pijemo trikrat dnevno. Po dveh mesecih prenehamo s pitjem.

TINKTURA

Zelišče v razmerju 1:5 namočimo v alkoholu (etanolu). Za dva tedna postavimo na toplo, vsak dan pretresemo in precedimo. Za vse omenjene tegobe lahko dnevno vzamemo 10 do 15 kapljic tinkture.

Eterično olje rmana je izjemno drago in ga je težko najti. Kar je še en razlog več, da se odpravite na travnik in se si priskrbite zaloge rmana za zimo!

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Natka
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala.
Nalagam...