Nina Medved

Stepeno maslo za telo

piše: Nina Medved
2. september 2013    1998 ogledov

Vsakdo, komur podarim svojo karitejevo kremco, je navdušen. Naj bodo mamice z otročki, ljudje s kožnimi težavami, nosečnice ali starejši - blagodejni učinek karitejevega masla je izjemen. No, ko me navdušenci prosijo, naj jim še enkrat naredim to izvrstno kremo, jih pričakam z receptom in vsemi sestavinami za izdelavo stepenega masla za telo. Izdelava je namreč izjemno preprosta in moj cilj je, da si vsakdo sam izdela svojo kozmetiko.

Seveda je na začetku potrebno kupiti kar nekaj sestavin in mnogokrat zaslišim tarnanje, da je izdelava naravne kozmetike draga. Malo sem preračunala sestavine in prišla do zaključka, da za 50 g takšnega masla iz najkvalitetnejših ekoloških sestavin porabiš od 4 do 5 €. Pokukala sem v kolekcijo L Occitane, kjer boste za 50 ml podobne žavbice odšteli kar 18,80 €!

Gremo na delo!

Potrebuješ:

50 g karitejevega masla (priporočam neprečiščeno, organske pridelave)

25 g kokosovega olja (deviškega, z vonjem po kokosu)

24 g mandljevega olja (hladno stiskanega)

1 g vitamina E

 

1. Karitejevo maslo stehtamo in segrevamo v parni kopeli, da se raztopi. Odstavimo z ognja in dodamo kokosovo ter mandljevo olje. Premešamo in za nekaj minut postavimo v hladilnik.

2. Stepamo z električnim mešalnikom pet do deset minut, da nastane smetanasta zmes. Po potrebi postavimo v hladilnik in znova stepamo (če je zmes preveč tekoča).

3. Dodamo vitamin E in po želji eterična olja.

4. Shranimo v razkuženih posodicah, etiketiramo in za pol ure postavimo v hladilnik, da se maslo nekoliko usede.

5. Maslo je uporabno vsaj 6 mesecev.

Hitra verzija izdelave: karitejevega masla ne segrevamo, temveč vse sestavine združimo in stepamo (lahko s paličnim mešalnikom), da nastane smetanasta zmes.

Kaj je v naši kremci?

Prednost izdelave lastne kozmetike je, da točno vemo, kaj smo dali v svoj pripravek. Ne odločamo samo o sestavinah, temveč tudi o kvaliteti sestavin. Priporočam, da za svojo domačo kozmetiko poiščete hladno stiskana rastlinska olja, neprečiščena masla in eterična olja s priznanimi certifikati. Pomembno je, da spoznate vsako sestavino, ki jo uporabite v svojem pripravku.

Karitejevo maslo

Izjemno bogato maslo, ki uravnava vlago kože, jo pomirja in gladi. Odlično je za nego suhe, poškodovane in razdražene kože. Prodre globoko v epidermis. Uporabimo ga lahko samostojno ali v kombinaciji z olji.

Kokosovo olje

Kokosovo olje naredi kožo gladko in mehko, vendar deluje zgolj na površini. V kremah in mazilih je odličen predvsem zaradi mazljivosti, saj se ob stiku s kožo izjemno lepo razmaže.

Mandljevo olje

Odlična osnova za izdelavo krem in masažnih olj, za nego dojenčka in odstranjevanje ličil. Primerno je za vse tipe kože in je izjemno negovalno.

Vitamin E

V kozmetičnih pripravkih ga uporabimo kot antioksidant, saj preprečuje oksidacijo rastlinskih olj. Obenem upočanjuje staranje kože.

Eterična olja

Pri uporabi eteričnih olj bodimo izjemno previdni. V izdelkih za nego obraza priporočam 0,5 % koncentracijo, za nego telesa pa 1-2,5 % koncentracijo. Na primer, če boste zgornjo kremo uporabljali za obraz, dodajte 10 kapljic eteričnih olj (pri tem upoštevajte dejstvo, da so kapalke različnih proizvajalcev različno velike, tako da je najbolje tehtati). Eterična olja niso namenjena zgolj odišavljanju krem, temveč ima vsako od teh specifično delovanje na našo kožo. Pred uporabo si preberite lastnosti in delovanje izbranega eteričnega olja. Seveda vabljeni tudi na naše delavnice, kjer boste v dobri družbi spoznavali skrivnosti naravne lepote!

Veliko veselja pri izdelovanju vaše kozmetike!

 

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Ljubicalazar
  komentiral 4 leto nazaj
Duper je vsaka inspiracija, fa se malo zase zamisliš☉
Nalagam...