Nastja Spasojevi─ç

Slive in Slivova pita

2. september 2013    513 ogledov

Eden izmed najpogostej┼íih sade┼żev, ki zorijo v Sloveniji v tem letnem ─Źasu je sliva. Kaj pa dejansko vemo o njej?

Slive so poznale ┼że stare kulture pred 2000 leti. Posebej priljubljene so bile med Rimljani. Najve─Źji razcvet so do┼żivele po ─Źasu kri┼żarskih vojn. Danes poznamo ┼że preko 2000 vrst sliv. Ta sade┼ż je bogat z antioksidanti in vitaminih. Posebej priljubljen je pri ┼żenskah, saj je znano da u┼żivanje sliv zaradi velike vsebnosti vitamina E zavira nekatere procese staranja.

Slive delujejo blagodejno na zaprtost, napihnjenost ter na splo┼íno uravnavajo in delujejo pozitivno na prebavo. Odvajajo strupene snovi iz organizma, pospe┼íujejo presnovo ogljikovih hidratov, kar pomaga ohranjati primerno telesno te┼żo. Odpravljajo znake depresije, slabe volje ter nemira.

Vendar previdno! Preobilno zau┼żitje sve┼żih sliv deluje ravno nasprotno. Povzro─Źa bole─Ź in napihnjen trebuh, zaprtje, kr─Źe v ┼żelodcu in vetrove. Tako da ta zaklad narave u┼żivajte zmerno :)

Torej ─Źe imate ravnokar na vrtu preve─Ź sliv, jih poberiti in si privo┼í─Źite slastno slivovo pito!

SLIVOVA PITA

Sestavine:

  • 300 g pirine polnozrnate moke
  • 200 g masla (zmeh─Źano)
  • 2 jajci
  • Cimet
  • Rum
  • 4-5 ┼żlic kokosovega sladkorja
  • 300 g sliv

Slive operemo, izko┼í─Źi─Źimo ter pokapljamo z ┼żlico ruma. Pe─Źico ogrejemo na 190 stopinj.Zmeh─Źano maslo zme┼íamo skupaj z moko, 1 jajcem ter ┼żli─Źko cimeta. Zgnetemo ga v gladko testo, oblikujemo v kepico ter damo po─Źivat v hladilnik za pol ure.

┬áIzberemo nizek peka─Ź. Od testa odvzamemo majhen del ki ga bomo poravili za okrasitev. Ostalo testo razvaljamo tako da bo na vsaki strani za 1-2 cm ve─Źji od peka─Źa. Testo polo┼żimo v peka─Ź, pe─Źemo 10 min.
┬áPo 10 minutah testo oblo┼żimo s slivami, potresemo s sladkorjem. Preostanek teska oblikujemo v poldolgovate trakce s svaljkanjem, ki jih prema┼żete z jajcem. Potresemo z mandljevimi listi─Źi.

Dober tek in obilo smeha na obrazu!
 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...