Petra Cvek

9 načinov za krepitev samozavesti

piše: Petra Cvek
9. november 2017    1296 ogledov

Kako postati samozavestnejši, je vprašanje, ki mi ga je poslala bralka. Na njeno željo v današnjem blogu predstavljam še 9 preprostih načinov za krepitev samozavesti, dva sem že predstavila v zapisu Kako biti samozavestnejši.

1. Seznam uspehov

Ne glede na to, kako samozavestni ali nesamozavestni smo, vedno lahko najdemo dosežke, na katere smo ponosni. Verjamem, da je življenje prav vsakega izmed nas polno velikih in majhnih uspehov. Zapišimo si jih in jih večkrat preberimo. Ob pogledu na seznam vsega, kar smo že dosegli, je preprosto težko ostati ravnodušen.

2. Postavljanje majhnih ciljev

Postavljanje majhnih ciljev je še eden od načinov, kako postati samozavestnejši. Pomembno pa je, da so cilji takšni, da zahtevajo od nas tudi nekaj truda. Če se nam za dosego cilja ne bo treba vsaj malo potruditi, občutka samozavesti ne bomo krepili.

3. Kaj vam daje občutek moči, občutek, da zmorete?

To je odlično vprašanje, na katero si velja odgovoriti, če se sprašujete, kako postati samozavestnejši. Vas z občutkom, da zmorete, napolnjuje pogled na vaš seznam uspehov? Super. Vzemite si čas in si ga večkrat oglejte. Vas misel na dogodek, ko ste nekaj proti vsem pričakovanjem narediti izvrstno, navdaja s samozavestjo? Odlično. Naj bo to nekaj, na kar boste pomislili večkrat čez dan. Vas s samozavestjo navdaja kateri izmed vaših hobijev? Prav tako odlično. Naj postane del vašega vsakdana. Vas z močjo navdaja vedenje, da ste se končno lotili nečesa, s čimer odlašate že dlje časa? Super, namenite si pohvalo za to gesto in naj vam služi kot opomnik, kaj vse zmorete, če se le odločite.

4. Opazujte svoj notranji dialog

Opazujte, kaj o sebi razmišljate v novih in neznanih situacijah. "Ne zmorem. Osramotila se bom. To bi morala znati, vedeti, saj je čisto preprosto. Drugi obvladajo, le jaz ne. V preteklosti sem že poskusila, pa mi ni uspelo." Ne sliši se ravno spodbudno, mar ne? A vendar je prav to tisto, kar nam tako pogosto roji po glavi. V takšnih trenutkih se osredotočite na svoje pretekle uspehe. Ti so dokaz česa vse ste sposobni in kaj vse zmorete.

5. Ozavestite svoja pričakovanja

Raziščite pričakovanja, ki jih gojite do sebe.  Morda pričakujete, da boste vse naredili popolno? Kaj sploh pomeni, da nekaj naredite popolno? Mogoče pričakujete, da boste vedno ravnali prav? Kaj sploh pomeni, da ravnate prav? Kaj pričakujete od sebe v novih in neznanih situacijah? Raziskujte in iščite odgovore na ta vprašanja. Namreč prav vaša pričakovanja so tista, ki narekujejo vaš notranji dialog.

6. Raziščite svoja prepričanja

Prepričanja ležijo v ozadju pričakovanj, ki jih gojimo do sebe (in tudi do drugih) in so prav tako podlaga za naš samogovor. Pogost razlog za nizko samozavest leži prav v prepričanjih. Poiščite tih in miren prostor, umirite svoj um in v mislih izgovorite vprašanje: "Kaj verjamem o sebi?" Nato z radovednostjo in sprejemanjem opazujte odgovore, ki jih boste dobili. 

7. Poze moči

Kako postati samozavestnejši? Odgovor je preprost. Vadite in uporabljajte poze moči. Raziskave so pokazale, da naša drža telesa vpliva na naše počutje. Stojte pokončno in dvignite roki visoko v zrak – tako kot to naredijo v športu zmagovalci. To je le ena od poz moči, raziskovalci pa so za namen raziskave uporabili kar 5 poz moči in 5 poz nemoči. Katere so in kakšna so bila odkritja raziskave, si lahko ogledate tudi v posnetku konference Ted Talk, kjer je o pozah moči spregovorila Amy Cuddy.

8. Hvaležnost

Prepričana sem, da imamo vsi vsaj nekaj telesnih karakteristik, ki jih pri sebi občudujemo. Morda so to oči, naš nasmeh, lasje, naša telesna višina … Osredotočite se na to, kar vam je pri sebi všeč, in bodite hvaležni za te lastnosti. Raziščite tudi, katere osebnostne lastnosti so tiste, ki jih pri sebi občudujete. Morda ste odlični v organizaciji, vedno priskočite na pomoč in ste darežljivi, morda imate odličen spomin … Vadite hvaležnost za vse, kar ste in kar imate. 

9. Samopohvala

Ustvarite nov večerni ritual. Pred spanjem naredite kratek pregled dneva in se pohvalite za vse, kar ste lepega in dobrega storili, in za vse, kar ste v preteklem dnevu dosegli.

Brez akcije ne bo rezultata. Odgovor na vprašanje, kako postati samozavestnejši, se ne skriva le v besedah, temveč najprej v dejanjih.

Zato za konec le še moje vprašanje: Kaj od napisanega boste naredili že danes?

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...