Taja Albolena

Zakaj je negovanje sebe tako ključno?

2. oktober 2013    681 ogledov

Ženske smo ponosne na to, da skrbimo za druge. Vedno znova se zavežemo, da pomagamo svojemu partnerju, prijateljem, družini, skratka, kdorkoli potrebuje pomoč, je na našem seznamu. In v tistem trenutku ga postavimo pred sebe. Poslušamo, negujemo, dajemo pozornost. In s tem ni čisto nič narobe.

Vendar bi danes želela opozoriti na enega od odnosov, ki mu je treba posvetiti posebno pozornost. In pomembno je, da se zavežete temu, da resnično negujete ta odnos z vso skrbjo in ljubečo pozornostjo. In seveda ste uganili, o čem je govor.

Odnos s seboj je najpomembnejši odnos, ki ga v svojem življenju ustvarjate. Negovanje sebe je ključno. In treba se je zavezati sebi.

Zavezanost sebi je srčna obljuba samemu sebi, od katere ne bomo odstopili

Najpomembnejša praksa, ki vodi k potrjevanju te zavezanosti sebi, je, da se vedno znova vprašate:

Kako se počutim? Da spremljate svoje občutke in sledite svojim srčnim željam.

Življenje me je naučilo, da je pomembno, da se vsake toliko vprašam: Kaj je najprijaznejša stvar, ki jo lahko v tem trenutku naredim zase?

Kako lahko še bolje poskrbim zase? Včasih to pomeni, da potrebujem počitek, drugič sprehod, včasih zadostuje kozarec vode in spet drugič objem.

To, kar je ključnega pomena, je, da spremljam svoje počutje in svoje potrebe in želje v trenutku. Ključno pri zavezanosti sebi je, da smo prisotni v tem trenutku, tukaj in zdaj, in opazujemo, kaj je v tem trenutku pomembno za nas.

Tukaj odpadejo vse navade in rutine, kajti slediti je treba svojemu trenutnemu počutju

In negovanje sebe je vedno znova moja prva izbira. Zavezala sem se temu, da se negujem, da sledim temu, kar so moje trenutne potrebe. In samoizpraševanje je način, kako v zavest pripeljemo to, kar so naše srčne želje tega trenutka. Zavezanost sebi pomeni, da naredite vse, kar je v vaši moči, da sledite svojim srčnim željam.

In to pogosto pomeni, da si je treba vzeti čas za to, da naredimo stvari, ki jih ljubimo. To, da damo prioriteto stvarem, ki so naša strast v življenju, kaže na moč naše zavezanosti sebi. Pomembno je, da znamo slediti svoji duši in tistim majhnim dejanjem lepote, ki jih naša duša potrebuje. Včasih je dovolj pisan cvet, ki s svojim omamnim vonjem prebudi našo notranjost, drugič se zasanjano zazremo v modrino oceana na kartici in začutimo morje na svoji koži, vonj morja in rahel vetrič.  

Naša duša je del nas in pomembno je, da si vzamemo čas zanjo, da jo zaznamo, da jo prepoznamo in ji dopustimo, da pripelje nasmeh na naše ustnice. Ko veste, kaj je tisto, kar ljubite, in tega delate vedno več v svojem življenju, s tem hranite svojo dušo. S tem, ko se zavedate majhnih radosti, ki vas osrečujejo, ko jih prepoznate in jim daste prostor v svojem življenju, s tem negujete sebe. In ta ljubezen, ki jo čutite ob tem, ko delate, kar ljubite, kaže na vašo zavezanost sebi.

Pogosto pozabljamo na to, da s tem, ko delamo to, kar ljubimo, in čutimo srečo, radost in zadovoljstvo, delamo pozitivno razliko v življenju ljudi in na svetu. Danes je tisti dan, ko ustvarjamo svojo prihodnost, točno v tem trenutku. Skozi dejanja, besede, aktivnosti … vse te stvari oblikujejo to, kdo postajate. V tej tkanini življenja vsaka nit, ki jo predstavlja vsak posameznik, vpliva na vzorec, barvno usklajenost in teksturo te tkanine. Vsak je pomemben, kajti življenje ne bi bilo, kar je, brez vsakega od nas. Pogosto pozabimo na to, da smo tukaj z namenom, ki presega zgolj našo osebno izpolnjenost in občutek dobrobiti. Vsak od nas na tej tkanini življenja pusti svojo sled in vsak od nas kreira globino, širino in pomen te sledi za druge niti v tej tkanini. Nekateri spremenijo vzorce na tkanini, drugi le sledijo vzorcu, ki nastaja, eni vnesejo nove barve v vzorec, vsak ima svoj namen in vlogo, ki jo v življenju igra.

In to, kar nas vodi v življenju naprej, kar nas vedno znova vodi čez vse ovire in težave, s katerimi se v življenju spopadamo, je ta občutek, da smo tukaj z namenom in da naš prispevek šteje. Četudi ne veste točno, kaj to je ali kako to živeti. Seveda pa je zavestno ustvarjanje, zavestna kreacija tista, ki vas povezuje z vašo misijo, z vašo dušno izbiro. To, da živite življenje namere, da sledite svoji nameri, je zavezanost sebi.  S tem ko sledite sebi in ste zavezani sebi, vedno znova izražate samospoštovanje.

Zavezanost sebi ni majhna stvar

In ja, zavezanost sebi ni majhna stvar. Od nas zahteva notranji vpogled in spremljanje sebe, iskrenost, ljubezen in rast. Tukaj ni prostora za dokazovanje ali tekmovanje s seboj ali z drugimi. Zavezanost sebi vas vodi po vaši poti, k temu, da v svojem življenju počnete to, v čemer uživate in kar vas resnično veseli. Če se vedno znova poskušate zadovoljiti z manj in sledite temu, kar od vas želijo drugi, če vedno znova skrbite samo za druge in pozabite nase, škodite sebi in drugim. Sebi, ker zanikate, prezirate svoje potenciale, zlorabljate svojo energijo in ne živite svojega poslanstva, drugim pa zato, ker zasedate mesto, ki vam ne pripada in bi bilo kot nalašč za koga drugega. Zavezanost sebi nas vodi v to, da delamo točno tisto, kar nam je pisano na dušo.

Ko v svojem življenju izberemo neki cilj, je najpomembnejša stvar pri tem, kakšen človek bomo morali postati, da bomo lahko svoj cilj dosegli. Ključna stvar je, da svojo Bit, to, kdo smo, uskladimo s tem, kar želimo pritegniti k sebi. In v tem procesu je prva in najpomembnejša stvar zavezanost sebi, zavezanost svojim srčnim željam. To je tisto, kar nas vodi po poti k temu cilju. Ta pot je tista, ki nam pomaga vedno znova prepoznati, kdo smo v resnici. Ciljev v življenju ne potrebujemo zaradi cilja samega, temveč zaradi tistega, kar cilji naredijo z nami in iz nas. Edina omejitev za naše dosežke je misel, da nečesa ni mogoče storiti. In ravno tukaj in zaradi tega je zavezanost sebi tako izjemno pomembna.

Sledite svojemu srcu in uresničite svoje sanje!

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 5 mesec nazaj
Res je tako
Nalagam...