Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Naravna krema iz kuhinje

18. oktober 2013    596 ogledov

Tako kot večino kozmetičnih izdelkov, si lahko v domači kuhinji naredimo tudi čisto pravo, vrhunsko in predvsem naravno kremo. O tem kaj vse uporabnega najdemo sicer v kuhinji, kar lahko uporabimo za domiselne, lepe, uporabne in za naše telo prijetne in zdrave negovalne izdelke, pa kdaj drugič. Danes bo govora o kremi – če izvzamemo mila in šampone – je to verjetno najbolj zakompliciran izdelek, za katerega pa potrebujemo toliko znanja kot za kuhanje kosila.

Krema je izdelek, pri katerem ločimo dve fazi: vodno in maščobno. Da ti dve sestavini povežemo potrebujemo emulgator. In da je naša krema obstojna potrebujemo še konzervans.  Potem so pa tukaj še dodatki za terapevtske in negovalne učinke, kot so eterična olja, vitamini ipd.

Najstarejša krema je bila narejena iz olja, čebeljega voska in vode. Stopimo, zmešamo in to je to. Taka krema ne vsebuje konzervansa in je zato uporabna 5 dni (če jo imamo v hladilniku pa morda 7). Funkcijo emulgatorja opravlja vosek, ki je sicer čisto super sestavina, vendar pa je predvsem za nego obraza pretežak oz. premasten, poleg tega pa omogoča samo ca. 30% delež vode v kremi.

Maščobna faza je kombinacija različnih olj in masel, ki jih izberemo glede na tip kože, glede na potrebe, glede na področje uporabe, glede na kožne posebnosti (akne, rosacea …) ipd. Krema za obraz vsebuje tako druga olja, kot npr. krema za roke ali krema za telo.

Vodna faza je seveda voda. Uporabljamo destilirano vodo, lahko pa tudi hidrolate. Voda je tisti del, zaradi česar se krema najhitreje pokvari in zaradi česar potrebujemo konzervans, da je krema obstojna vsaj nekaj tednov.

Torej, da spravimo vodo in maščobo skupaj potrebujemo emulgator. Na trgu se sedaj tudi pri nas dobi kara nekaj emulgatorjev, ki imajo vsak svoje zakonitosti uporabe in ki jih je pred uporabo potrebno poznati. Večinoma so sicer topni v maščobni fazi, nekatere lahko mešamo tudi ročno. Emulgator je tudi tisti, ki vpliva na trdoto kreme in od katerega je odvisno kolikšen bo lahko delež vode, ki je lahko tudi 80%.

Konzervans je v bistvu sintetični dodatek, ki se mu ne da izogniti, če si ne želimo kreme mešati vsak teden oz. če ne želimo tvegati, da se nam na koži pojavijo kakšni neželeni izpuščaji ali lise. Rok izdelka pa podaljšajo za nekaj mesecev, kar je povsem dovolj časa, da kremo porabimo, pa tudi povsem ustrezno, da svoj izdelek brez strahu podarimo.

Eterična olja dvignejo našo kremo na povsem drug nivo. Njihove terapevtske in negovalne lastnosti, pa nenazadnje tudi vonj so čarobne, zato je izjemno pomembno, da jih pravilno izberemo in da  upoštevamo koncentracije uporabe eteričnih olj. Manj je pravzaprav več.

Ko pa enkrat zaplavamo v svet izdelave krem so naše možnosti neomejene in naredimo lahko vse kar hočemo: lahko in hitrovpijočo se kremo za roke, vlažilno kremo za obraz, kremo za suhe predele kože, hranilno zimsko kremo, kremo za sončenje, kremo proti strijam, anticelulitno kremo, kremo za izboljšanje prekrvavitve, kremo proti aknam …..

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...