Nina Medved

Ali varno uporabljate eterična olja?

piše: Nina Medved
1. december 2013    826 ogledov

Ste vedeli, da eterična olja zakonsko sodijo med nevarne kemikalije? Mnogim ljudem, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z aromaterapijo, se to zdi povsem brezsmiselno. Le zakaj bi bila snov, ki se nahaja v rastlinah, označena z enakimi varnostnimi ikonami kot recimo škropiva ali topila? Na prvo žogo bi tudi sama rekla: Bedarija! Vendar ...

  1. Eterična olja so močno skoncentrirane substance, ki so v rastlini sami prisotne v zelo majhni meri - recimo, melisa vsebuje 0,01 % eteričnega olja. Predstavljajte si, da imate opravka s 100 % koncentracijo, kot je eterično olje. Si morete misliti, koliko rastlinskega materiala je v eni sami kapljici?
  2. Eterična olja so sestavljena iz 100 ali več aromatičnih molekul. Številne od njih povzročajo draženje kože, so toksične za jetra, delujejo kot nevrotoksini ali so potencialno alergeni.
  3. Čeprav so eterična olja naravnega izvora, to še ne pomeni, da nimamo opravka s kemikalijami. Le kaj je narava drugega kot kemija? Farmacija je izločila aktivne učinkovine iz narave in jih sintetično proizvedla. Mentol, kafra, 1,8-cineol, evgenol, kamazulen in druge učinkovine so prisotne v eteričnih oljih - in prav v kemiji eteričnih olj je skrivnost delovanja eteričnih olj, ki je znanstveno dokazano. Še vedno mislite, da so eterična olja samo nekaj, kar lepo diši?
  4. Eterična olja so zaradi svoje skoncentriranosti škodljiva za okolje. Predstavljajte si, da tovornjak prevaža 50 litrov eteričnega olja timijan kemotip timol in da se eterično olje izlije v naravo. To bi pomenilo pravo opustošenje! Zakonodaja določa pravila glede prevoza večjih količin eteričnih olj - se vam to zdi narobe?

Vsak dan se srečujem s takšnimi ali drugačnimi zgodbami glede uporabe eteričnih olj. Mnogim udeležencev z mojih delavnic so eterična olja spremenila življenje. Čudovita so ... Včasih pa se tudi zgodi, da se zaradi napačne uporabe ali doziranja eteričnih olj kaj pošteno zalomi.

Eterična olja so nevarne kemikalije in zato se moramo podučiti o pravilni uporabi. Ne nanašajmo jih neposredno na kožo, ne jemljimo jih oralno kot zeliščne tinkture, upoštevajmo varno koncentracijo in pred uporabo vsakega eteričnega olja se podučimo o morebitni toksičnosti ali kontraindikacijah.

Seveda je bistveno, da uporabljamo eterična olja preverjenega porekla, ki so natančno botanično definirana, proizvedena iz divje rastočih ali ekoloških rastlin ter podvržena strogim laboratorijskim testom. Če uporabljate eterična olja slabe kakovosti, ki so redčena, mešana ali celo povsem sintetična - kar je po mojih izkušnjah prej pravilo kot izjema - ne pričakujte terapevtskega delovanja.

Zelo dobro orožje je varnostni list, kjer so navedene vse učinkovine, alergeni in varnostna opozorila.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...