Društvo Tolmun

Ali je či-gong zame?

25. november 2017    264 ogledov

Obstajajo tri zgodovinske smeri či-gonga: medicinska, borilna in duhovna smer. Kdor se nad to obliko vadbe navdušuje, lahko izbere katerokoli smer. Veliko je zelo lepih in nadvse prijetnih oblik. Či-gong predstavlja znanje in veščino uporabe življenjske sile in vitalnih energij. 

Medicinski či-gong – zdravilna energetska vadba

Medicinski či-gong je ena od štirih glavnih vej tradicionalne kitajske medicine, ki se v današnjem času pridružuje preventivni, komplementarni in integrativni medicini. Medicinski či-gong, imenovan tudi zdravilna energetska vadba, je glede na pisane zgodovinske vire najstarejši del tradicionalne kitajske medicine, ki je kasneje razvila in postavila še tri glavne, zelo znane veje zdravljenja: akupunkturo, zeliščarstvo in masažne terapije.

Tradicionalna kitajska medicina razpoznava vzrok za večino bolezni v specifičnem ponavljanju nekaterih nezdravih duševnih, čustvenih in duhovnih vzorcev, ki iztirjajo telo, duha in dušo od ustaljene in zdrave naravnanosti, kar vodi iz ene bolezni v drugo.

Medicinski či-gong se je na Vzhodu uporabljal dlje kot 5.000 let zato, da bi uravnal te nezdrave vzorce, ki so vzrok številnim težavam, ki rušijo ravnovesje in ravnotežje telesa, psihe in uma. Uporablja se kot pomožna metoda ob zdravljenju, še pogosteje pa kot preventivna metoda, ki krepi človekov psiho-fizični energetski potencial in tako utrjuje imunski sistem ter pomaga telesu ohranjati in krepiti zdravje in vitalnost. Najpomembneje pri tem je, da či-gong set zaporednih vaj deluje na človeka celostno in da pri tem vključuje čiščenje telesa in energetskih kanalov (meridianov), obnavlja vitalne energije in uravnoteži telesne sisteme. Kar je lahko samo v korist vsakomur.

Taj či je ena od oblik či-gonga, ki pa zaradi gibanja, pomnjenja zaporedja številnih slik in zaradi nekaterih 'močnejših' slik ni vedno primeren za vse. Obstajajo koreografsko lepi či-gong seti, ki so krajši in po kakovosti enakovredni taj čiju. Največ oblik se izvaja stoje. Obstajajo pa tudi či-gong seti, ki se izvajajo sede na stolu, sede v pollotusu/lotusu ali leže.

Či-gong lahko vadi bolnik, ki se zdravi po uradni medicini in si obenem lajša stranske učinke zdravljenja pri akupunturistu, zeliščarju, maserju, bioenergetiku. Lahko ga vadi nekdo, ki se občasno počuti 'brez energije' ali ga pesti neka druga zdravstvena težava ali tegoba.

Či-gong lahko vadijo akupunkturist, zeliščar, maser, bioenergetik, zdravnik, medicinska sestra, bolničar, šofer, strojevodja ali pilot, trgovec, agent, trgovski potnik, zastopnik, komercialist, administrator, referent, finančnik, arhitekt, električar, gradbenik, športnik, računalničar, vzgojitelj, učitelj ali profesor, inženir, delavec ali delovodja, gospodinja, študent, nezaposlen … vsakdo, ki je zdrav, pa si želi okrepiti energetske potenciale, imunski sitem in vitalnost.

Svojo energijo trošimo, ko se ukvarjamo z drugimi, ko se preveč rutinsko gibamo, rutinsko ponavljamo, preveč sedimo, preveč stojimo, smo preveč napeti, preveč razmišljamo, smo preveč občutljivi, tudi ko se preveč športno naprezamo; vse, kar nas utrudi ali utruja, dela hiperaktivne ali brezvoljne.  

Vsakdo lahko vadi medicinski či-gong, saj so gibi in premiki taki, da jih lahko vsak posameznik prilagodi svojim sposobnostim in trenutnim potrebam.

Značilnost či-gong vaj je, da so po eni strani dokaj preproste in nezahtevne, ko urijo sproščanje in obenem vzdržljivost. Po drugi strani pa so vaje, ki so neobičajne in nas izzovejo, da se preizkusimo v premikih, ki jih navadno ne izvajamo, a so za uravnovešanje in postavljanje stabilnega ravnotežja nujno potrebni. Ker so seti vaj sestavljeni iz niza točno določenih zaporednih gibov, se posredno uri tudi spomin. Ker je treba gibanje uskladiti z dihanjem in ritmičnimi premiki, postanejo na videz nezahtevne vaje zahtevnejše. Ko z ustreznim ponavljanjem postanemo vešči v različnih gibih, se nam dvigne samozavest, spoznavamo več možnosti, ki jih lahko obvadujemo istočasno; občutimo notranjo trdnost, sproščenost, stabilnost, kar nam odpre nova notranja spoznanja in možnosti.

Gibanje v medicinskem či-gongu delujejo večplastno:

 1. Prizemljuje duha in ga vrača v fizično telo, kar je nadvse pomembno v primerih travme ali šoka.
 2. Povezuje človeški um s srcem, kar pomaga, da lažje zaživimo in vzpostavimo notranje zadovoljstvo.
 3. Prinaša poravnavo telo-um-srce, kar veča integriteto, ki se kaže v vseh odnosih.
 4. Veča splošen notranji občutek fizične, čustvene in duhovne blaginje, kar je še kako dobrodošlo v vseh kriznih situacijah in obdobjih.
 5. Ko je vadba vsakodnevna ali zelo pogosta, pomaga, da se postopoma spremenijo vse oblike negativnih čustev, ki negativno vplivajo na zdravje telesnih sistemov in funkcij in ki po sistemu petih elementov v tradicionalni kitajski medicini gradijo in utrjujejo trdnost prepričanja, občutke in vrednote:
  - mir/ljubezen/urejenost/harmonija (meridian srca);
  - zaupanje/resnica/verjeti/varnost/zaščita (meridian vranice);
  - pogum/celovitost/poštenost (meridian pljuč);
  - modrost/samozavest/razumevanje sebe (meridian ledvic);
  - sočutje/potrpljenje/prijaznost/brezpogojno sprejemanje (meridian jeter)

Vsakdo lahko vadi či-gong: kot redno vadbo s postopnim učenjem različnih setov in oblik ali kot dopolnilno vadbo ob drugih športih, z izvajanjem enega seta medicinskega či-gonga.

Nadvse smiselno je, da se vsaj enega či-gong seta nauči vsakdo ali vsaj ena oseba v družini. Znanje bo še kako pomagalo v trenutkih, ko bomo brezvoljni in brez energije in moči. Že kratka in preprosta ustrezna či-gong vaja nam lahko povrne prav to.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...