Angelja Kjara Surca

Arhetip hedonista ali … zdravo ravnotežje

17. februar 2022    266 ogledov

Slovar nam bo besedo hedonist razložil kot »uživač«. Torej, za klasičnega hedonista je pomemben užitek.

In kako si hedonista lahko predstavljamo? 

Morda kot malce okroglega gospoda na ležalniku pod palmo, streže pa ga mična gospodična … ali še bolje – več mičnih gospodičen. Ali pa kot osebo, ki uživa v dobrih žurih in ponočevanju, okusni hrani, kvalitetni pijači in hitrih avtomobilih …

Merila, kaj užitek je, se od človeka do človeka razlikujejo …

Pomen arhetipa hedonista pa ima dva pola.

Kot vsak arhetip ima svoje senčne in sončne aspekte.

Senčne v pomenu, kot je opisan v slovarju - da se hedonist pretirano predaja užitkom. Morda so senčni aspekti hedonista tako močni, da ga zasužnijo. Preneha paziti nase in se dobesedno ugonobi v nočeh brez spanja, hrani, pijači, spolnosti … Vsekakor pozablja na svoje zdravje, za nameček pa še ne mara rekreacije. Vsak trud mu je tuj, delo pa odveč.

Sončni aspekt arhetipa hedonista pa v prvi vrsti pomeni, da zna oseba v življenju uživati v kvalitetnih odnosih, doživetjih, izdelkih, ustvarjanju … Da zna živeti polno … Da si dovoli sprejemati in si zna kaj privoščiti. Kajti marsikdo se omejuje s svojimi prepričanji, ne dovoli si sprejemati in lahko na ta način od sebe odvrne marsikaj lepega (nesprejemanje je senčni aspekt).

V današnjem hitrem svetu pa arhetip hedonista v sončnem pomenu pove še eno zelo pomembno vodilo. Znati si moramo privoščiti počitek. Vzeti si moramo dovolj časa za regeneracijo in sprostitev, drugače lahko sčasoma izgorimo.

 

Hedonist kot arhetip je torej večplasten.

Po eni strani pretirani užitki, po drugi pa uživanje v polnosti življenja. 

Ta polnost pa je lahko dobra knjiga, lepote narave, klepet s prijatelji, objem, lep odnos … 

Najti ravnovesje je nekaterim ljudem dokaj enostavno, drugim pa zelo težko.

Predvsem empati znajo pozabiti na sončne plati hedonista in si ne dovolijo uživati v času zase (hitro se izgubijo v služenju drugim), pa še sprejemati ne znajo (bi le dajali).

 

Tako da je dobro, če si zastavimo vprašanje, kako se med senčnimi in sončnimi platmi arhetipa hedonista gibljemo mi sami?

Znamo uživati polno v življenju, a ne postanemo odvisni?

Znamo sprejemati?

Si privoščimo počitek?

Ja, arhetip hedonista nam lahko predstavlja velik izziv …

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...