Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Bioritemska ura: katere aktivnosti izbrati ob kateri uri za optimalno zdravje?

piše: Uredništvo
17. maj 2018    9550 ogledov

Si vedel/-a, da je za zdravje izjemno pomembno, KDAJ počnemo stvari? Lahko živimo še tako zdravo in aktivno, a če stvari ne naredimo ob pravem času, si lahko v resnici bolj škodujemo, kot koristimo. Kaj je mišljeno s tem? Na primer: čeprav vsi vemo, da je ukvarjanje s športom zdravo, naj bi si v resnici škodili, če to počnemo po sedmi uri zvečer. Čeprav je sadje zdravo, je bogato s sladkorjem in ga ni priporočljivo uživati med peto in sedmo zvečer ...

Na Kitajskem že tisočletja poznajo sofisticiran tradicionalen medicinski sistem, ki podpira zdravje in vitalnost. Del tega sistema je bioritemska ura, ki sledi dnevnemu pretoku življenjske energije oz. čija skozi telo posameznika in nam nazorno prikaže, kje v telesu oziroma v katerem organu či prebiva ob točno določenem času dneva – v vsakem organu se namreč zadrži dve uri. TKM trdi, da s sledenjem potovanja čija skozi organe in usklajevanjem svojih aktivnosti tako, da spodbujajo organ, v katerem je či v tistem trenutku, sledimo naravnim vzorcem telesa in s tem ustvarjamo obilo energije in posledično zdravja v telesu.

V zadnjih letih te zakonitosti odkriva tudi zahodna medicina, ki je za 'odkritje' in dobrobiti sledenja notranji biološki uri, ki jo ima na posameznikovo zdravje in organe, lani celo podelila Nobelovo nagrado za medicino (2017, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young):

Ko se pojavi neujemanje med notranjo biološko uro in zunanjimi okoliščinami, to negativno vpliva na dobrobit organizma. Naša notranja biološka ura pomaga uravnavati spalne vzorce, navade hranjenja, sproščanje hormonov in krvni pritisk. - The Nobel Prize (twitter)

Podpri svoje zdravje s poznavanjem svoje bioritemske ure in spoznaj, kdaj je določen organ najbolj aktiven v dnevu in kdaj v dnevu imaš priložnost, da ga okrepiš in spodbudiš, namesto da ga šibiš!

Kaj je dnevna bioritemska ura?

Možno je, da imamo več energije s tem, da spremenimo, KDAJ počnemo stvari. Štiriindvajseturna bioritemska ura, ki sledi 24-urnemu ciklu pretoka čija po našem telesu, je zemljevid, ki nam pomaga optimizirati naš dan po modrosti tradicionalne kitajske medicine.

Z izbiro aktivnosti, ki so v točno določenem trenutku podprte, lahko izjemno izboljšamo svoje zdravje, produktivnost, kreativnost, obilje in bolj zavestno sledimo ritmom svojega telesa in življenja – smo bolj v stiku s seboj in naravnimi cikli.

Tako lahko maksimiramo rezultate z  veliko manj vložka. Pravzaprav se harmoniziramo z naravo in podkrepimo energijo, ki nam jo podarja v danem trenutku.

Kaj je či?

Či je ultimativen vir energije, življenjska sila, ki se pretaka skozi samo življenje: naša telesa, naše misli, naše rastline, živali, Zemljo, vesolje, reke, zrak …

Starodavni modreci so skozi opazovanje zvezd, planetov  in letnih časov odkrili, da se či pretaka po točno določenih vzorcih skozi vse, kar je – od prostranega vesolja do najmanjših molekul. Či je energija, informacija, zavest – ni le enodimenzionalna energija, kot jo dojemamo na Zahodu. Biti v harmoniji s to ogromno silo je revolucionarno za posameznika in pomeni biti poravnan z življenjem samim.

Či se po našem telesu pretaka ciklično

Či se po našem telesu pretaka v neskončnem 24-urnem ciklu. Pretaka se skozi 12 glavnih meridianov, v vsakem organu pa se zadrži dve uri. Če vemo, v katerem organu je v določneme trenutku či, lahko izkoristimo kozmičen moment in s tem izboljšamo zdravje, saj vemo, katere aktivnosti in vnos katerih hranil je za določen čas primeren in kaj ni najbolj optimalno v danem trenutku za naše zdravje.

Kako tiktaka dnevna bioritemska ura?

Ura dvanajstih meridianov nam kaže, kdaj je določen organ najbolj aktiven v dnevu in kdaj v dnevu imamo priložnost, da ga okrepimo in spodbudimo, namesto da ga šibimo.

5.00–7.00: debelo črevo

Idealen čas za vstajanje in za pripravo na nov dan.

Če se le da, se zbudimo brez budilke ali pa se vsaj do 7. ure izognemu branju novic, mejlov in vsega zunanjega. To je čas zate, čas, da nastaviš kompas za nov dan, čas, da si vzameš nekaj časa popolnoma zase v tišini.

Idealen čas za meditacijo, jogo, dihanje (pranajamo).

Treba je spiti veliko vode, da telesu pomagamo odplakniti vse, kar je razstrupilo čez noč. Optimalen čas za prebavo (kakanje in lulanje).

7.00–9.00: želodec

Čas za zajtrk. Jej kot kralj/kraljica, obilno in kakovostno. Uživaj v vsakem grižljaju, razvajaj brbončice.

Prebuja se kreativa.

Naredi načrt za prihajajoči dan.

9.00–11.00: vranica

Idealen čas za delo in šport.

Zbranost in fokus sta na višku, si izjemno operativen/-a in vse zadano opraviš zlahka, nalogo za nalogo.

11.00–13.00: srce

To je čas za opravila, ob katerih uživaš.

Vzemi si vsaj pet minutk in posladkaj svoje srce:

  • mogoče se pobožaj po laseh,
  • povej si, da se imaš rad/-a,
  • privošči si masažo (lahko si zmasiraš le dlani),
  • pojej kaj sladkega,
  • idealen seksi čas,
  • privošči si kratek počitek,
  • zahvali se srčku za bitje …

Karkoli boš naredil/-a za svojo dušo in se razvajal/-a v tem času, ti bo srce izjemno hvaležno. Pocrkljaj ga! Srce ljubi sladko!

Naj bo tvoje vodilo: upočasnjevanje prinaša jasnost.

13.00–15.00: tanko črevo

Idealen čas za kosilo.

Idealen čas za dokončevanje dela, opravljanje rutinskih nalog in načrtovanje prihodnjega dne.

15.00–17.00: mehur

Čas za počitek ali  sprehod. Druži se, smej se, sprosti se in spusti ves delovni dan za seboj.

Opravljaj rutinske naloge.

17.00–19.00: ledvice

Odklopi se. Sprosti, počivaj. Delaj to, kar ne prinaša stresa.

Obrni se vase, posveti se sebi. Vrni se v žensko energijo, začuti se.

Veliko pij. Privošči si dober zeliščni čaj brez sladkorja ali medu.

Idealen čas za večerjo, bogato z beljakovinami in zelenjavo. Poudarek naj bo na slanem.

Izjemno pomemben čas za pomlajevanje.

Z ledvicami so povezana tudi rodila: maternica in jajčniki.

Ledvice lahko tudi izjemno hitro izčrpamo, če smo v tem času preveč obrnjeni navzven ali če smo v intenzivni moški fokusirani logični energiji delovanja. Tudi s sladko hrano v tem času jih vržemo iz ravnovesja.

19.00–21.00: osrčnik*

*Osrčnik je vezivno tkivo, ki objema in ščiti srce.

Čas za razvajanje.

V tem času je pomembno, da shladimo telo in ga umirimo. Je čas predpriprave na spanje.

Čas sprostitve, nežnosti, razvajanja, sproščanja uma in telesa. Čas sproščanja vezivnega tkiva. Idealen čas za sprostitveno meditacijo.

Čas za intimne pogovore, povezovanje, pisanje dnevnika, branje, lepotne obrede, spolnost, nežnost.

Izjemno nepodporno: športanje, pitje kave ali pravih čajev ali alkohola, stres (gledanje akcijskih filmov ali nečesa, kar nas spravi v stres ali nas razburi …), sladkanje, ogljikovi hidrati (OH) ...

21.00–23.00: trodelni grelec

Čas za spanje!

Počasi se odpravimo v posteljo in se zahvalimo za vse, kar nam je ta dan podaril.

Telo želi preklopiti iz aktivnega delovanja simpatičnega živčevja v parasimpatičnega – če ga pri tem ne podpremo, se bo ponovno prebudilo in poslovimo se lahko od nočnega razstrupljanja, sprostitve in pomladitve.

23.00–1.00: žolčnik

Čas globokega počitka in sprostitve. Čas nedejavnosti.

Krepi se osebni pogum.

1.00–3.00: jetra

Čas razstrupljanja, obnove živčnega in hormonskega sistema.

Če se v tem času pogosto zbujamo, to nakazuje na šibka jetra.

3.00–5.00: pljuča

Čas globokega čiščenja emocij.

Če v tem času že vstanemo, ga je idealno izkoristiti za pranajamo (dihanje) in meditacijo, a v tem primeru bi morali v posteljo že okoli osme zvečer.

Eksperimentiraj!

Eksperimentiranje z usklajevanjem tvojega dne z bioritemsko uro in tvojim ciklom čija ter tvojimi potrebami ima lahko izjemen vpliv na tvoje življenje. Poigraj se in videl/-a boš, ali deluje tudi zate; ne verjemi zgolj na besedo, četudi je starodavna.

P. S.: Eden ključnih naukov bioritemske ure je zgodnje vstajanje, saj nam le to ponudi možnost globoke introspekcije – je čas, ko se odpremo božanskemu vodstvu in modrosti. Izkoristi jutra zase, za pranajamo ali meditacijo.

V pomoč ti je lahko tudi naša brezplačna aplikacija za dihanje DIHAJ Z MANO.

Vir: https://www.theguardian.com/science/2017/oct/02/nobel-prize-for-medicine-awarded-for-insights-into-internal-biological-clock, https://upliftconnect.com/24-hour-chi-cycle/
Kako se pa tebi zdi? 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Renata
  komentiral 9 mesec nazaj
Hvala. To najbrž velja za "sončno uro", ne to umetno "poletno uro"??!
Silva
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala, zelo poučni in koristni nasveti.
Koren alojzija
  komentiral 6 leto nazaj
Bioritemska ura: katere aktivnosti izbrati ob kateri uri za optimalno zdravje, da se ne naprezamo ali prenajedamo v svojo škodo.
Lep dan.

Lojzka
Nalagam...