Bomo v kratkem plavali v morju plastike?

Bomo v kratkem plavali v morju plastike?

piše: Uredništvo
8. junij 2018    1845 ogledov

Ve┼í, da naj bi bilo do leta 2050 v morjih ve─Ź kosov plastike, kot je rib? In to ne samo v oddaljenih oceanih, ampak tudi v Jadranskem morju.

Plastika je klasi─Źen primer, kako smo ljudje zmo┼żni blagoslov spremeniti v prekletstvo. Zaradi┬á neodgovorne uporabe in lahkomiselnega ravnanja je postala eden izmed najhuj┼íih okoljevarstvenih problemov.

Ampak zdaj si neodgovorne uporabe plastike ne moremo ve─Ź privo┼í─Źiti. Pri┼íel je ─Źas, da vsak posameznik prevzame odgovornost pri svojem vsakodnevnem potro┼íni┼ítvu. Zato ┼íe danes vklopi razum in zavrni, ─Źesar ne more┼í ponovno uporabiti!

Samo pomisli ÔÇŽ

V zadnjih 70 letih smo zavrgli 79 odstotkov kupljene plastike, od tega je bilo recikliranih le devet odstotkov.

Petdeset odstotkov plastike uporabimo le enkrat.

Vsako minuto je kupljenih milijon plasti─Źnih steklenic.

Vsako leto porabimo pet trilijonov plasti─Źnih vre─Źk.

Vsako leto v oceanih pristane 13 milijonov ton plastike. Razgradnja plastike v oceanih lahko traja tudi do tiso─Ź let!

Kam to pelje?

Si vedel/-a, da ÔÇŽ:

 • ÔÇŽ ┼że 83 odstotkov vode iz pipe in 90 odstotkov ustekleni─Źene vode vsebuje mikrodelce plastike?
  Nih─Źe ┼íe natan─Źno ne ve, kaj to─Źno to pomeni za na┼íe zdravje, a raziskave ka┼żejo, da prisotnost teh delcev v na┼íi krvi, ┼żelodcih in plju─Źih strmo nara┼í─Źa.
 • ÔÇŽ plastika ubije 100.000 morskih ┼żivali vsako leto?
  Vsaj toliko jih vsako leto najdejo mrtvih z ogromno plasti─Źnih vre─Źk v ┼żelodcih in prebavnem traku.┬á
 • ÔÇŽ je kar 67 odstotkov ribjih vrst kontaminiranih s plastiko?
  Nekateri napovedujejo, da lahko pri─Źakujemo ┼íesto najve─Źje izumrtje ┼żivalskih vrst v prihodnjih letih.
 • ... naj bi morja trenutno vsebovala ve─Ź kot 51 trilijonov plasti─Źnih mikrodelcev?
  To mikroplastiko zau┼żijejo morske ┼żivali in tako vstopi tudi v na┼í prehranjevalni sistem.
 • ÔÇŽ je Sredozemsko morje med bolj onesna┼żenimi!?
  Ve─Ź raziskav je potrdilo, da je Sredozemsko morje eno izmed bolj onesna┼żenih, in ne samo to, koncentracije mikroplastike dosegajo celo tiste, izmerjene v Pacifiku. Torej se to ne dogaja le v oddaljenih oceanih, ampak tik pred na┼íim nosom. V opomnik nam je trenutno le tu in tam kak┼ína naplavina ve─Źjega pasu odpadkov, kot se je zgodila v za─Źetku maja. A se utegne kmalu zgoditi, da bomo tudi mi po─Źasi plavali v vidnih smeteh, ne le v mikroplastiki.

S plastiko ravnamo nepremišljeno, saj ji ne prepisujemo nobene vrednosti

Plastiki ne prepisujemo dovolj vrednosti, saj je cenovno izjemno ugodna. Zato z njo tudi ravnamo tako neodgovorno. Ker so izdelki iz nje (vre─Źke, slamice ÔÇŽ) tako zelo ugodni, jih ne uporabljamo znova, saj se nam zdi, da tako ali tako nimajo nobene vrednosti, zato jih zlahka zavr┼żemo.

Najprej je pomembno narediti preskok v razmišljanju, da je plastika izjemno pomemben in kompleksen material, ne nekaj, kar nima vrednosti. Da nam prinaša ogromno ugodnosti in hkrati odgovornosti.

─îe bi samo plasti─Źne izdelke uporabili ve─Źkrat, bi izjemno zmanj┼íali onesna┼żenost okolja s plastiko, saj je kar 50 odstotkov plastike uporabljene le enkrat.

Kaj lahko narediš?

┼Że z majhnimi koraki lahko ogromno prispeva┼í k ─Źistej┼íemu okolju! Kako?

 • Zavrni, ─Źesar ne more┼í uporabiti ponovno uporabiti ÔÇô izogni se enkratni uporabi plasti─Źnih izdelkov (zamenjaj jih z alternativo, ki jo lahko uporabi┼í ve─Źkrat, npr. s slamico iz jekla ali bomba┼żno vre─Źko ali stekleni─Źko za vodo iz jekla ali stekla ÔÇŽ).
 • Lo─Źuj odpadke.
 • Pri nakupovanju ┼żivil in pija─Źe ter drugih izdelkov favoriziraj izdelke, ki so zapakirani v karton ali jih dobi┼í v steklenicah, ki jih lahko vrne┼í.
 • V trgovino se odpravi s svojo vre─Źko iz naravnih materialov.
 • Kupuj obla─Źila iz naravnih materialov, ne sintetike.
 • Uporabljaj pralne vlo┼żke ali menstrualno skodelico (vlo┼żek za enkratno uporabo je namre─Ź enak uporabi ┼ítirih plasti─Źnih vre─Źk).
 • Preden kupi┼í nov plasti─Źni izdelek, pomisli, ali obstaja naravna alternativa, ki bi ti ustrezala (bambusovi, jekleni, stekleni in leseni izdelki, npr. bambusove zobne ┼í─Źetke, leseni glavniki in dodatki za lase, jeklene slamice, steklene posode za shranjevanje ÔÇŽ).
 • ─îe ima┼í mo┼żnost, na sprehodih poberi plasti─Źne odpadke, ki ti prekri┼żajo pot.
 • Ozave┼í─Źaj ljudi.

Kot pravi Sadhguru: ┬╗Plastika je fantasti─Źen material, a problem je na┼ía neodgovorna uporaba. To je na┼í planet, na┼í ─Źas na tem planetu. Bodimo odgovorni, pomislimo na prihodnje generacije vsaki─Ź, ko ravnamo s plastiko. Za─Źnimo jo ceniti in je ne zavrzimo takoj.┬ź

Morda pa bomo v kratkem do─Źakali tudi zakonsko ureditev tega problema. Evropska komisija je namre─Ź v ponedeljek, 4. 5. 2018, predlagala prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo, izdelkov, kot so u┼íesne pal─Źke, slamice, pribor za piknike ÔÇŽ Dokler se to zakonsko ne uredi, pa dajmo vse od sebe, da s plastiko ravnamo premi┼íljeno, saj ni le na┼ía ugodnost, ampak tudi odgovornost.

 

Vir: http://worldenvironmentday.global, https://www.independent.co.uk/environment/plastic-how-planet-earth-environment-oceans-wildlife-recycling-landfill-artificial-a7972226.html, https://www.youtube.com/watch?v=NTbNRL0XNVQ, https://svetkapitala.delo.si/ikonom

 
Nalagam...
PRIJAVI  

Komentarji

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobi┼í tudi 3 ┼żarke!

Facebook komentarji