Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Bomo v kratkem plavali v morju plastike?

piše: Uredništvo
8. junij 2018    2087 ogledov

Veš, da naj bi bilo do leta 2050 v morjih več kosov plastike, kot je rib? In to ne samo v oddaljenih oceanih, ampak tudi v Jadranskem morju.

Plastika je klasičen primer, kako smo ljudje zmožni blagoslov spremeniti v prekletstvo. Zaradi  neodgovorne uporabe in lahkomiselnega ravnanja je postala eden izmed najhujših okoljevarstvenih problemov.

Ampak zdaj si neodgovorne uporabe plastike ne moremo več privoščiti. Prišel je čas, da vsak posameznik prevzame odgovornost pri svojem vsakodnevnem potrošništvu. Zato še danes vklopi razum in zavrni, česar ne moreš ponovno uporabiti!

Samo pomisli …

V zadnjih 70 letih smo zavrgli 79 odstotkov kupljene plastike, od tega je bilo recikliranih le devet odstotkov.

Petdeset odstotkov plastike uporabimo le enkrat.

Vsako minuto je kupljenih milijon plastičnih steklenic.

Vsako leto porabimo pet trilijonov plastičnih vrečk.

Vsako leto v oceanih pristane 13 milijonov ton plastike. Razgradnja plastike v oceanih lahko traja tudi do tisoč let!

Kam to pelje?

Si vedel/-a, da …:

 • … že 83 odstotkov vode iz pipe in 90 odstotkov ustekleničene vode vsebuje mikrodelce plastike?
  Nihče še natančno ne ve, kaj točno to pomeni za naše zdravje, a raziskave kažejo, da prisotnost teh delcev v naši krvi, želodcih in pljučih strmo narašča.
 • … plastika ubije 100.000 morskih živali vsako leto?
  Vsaj toliko jih vsako leto najdejo mrtvih z ogromno plastičnih vrečk v želodcih in prebavnem traku. 
 • … je kar 67 odstotkov ribjih vrst kontaminiranih s plastiko?
  Nekateri napovedujejo, da lahko pričakujemo šesto največje izumrtje živalskih vrst v prihodnjih letih.
 • ... naj bi morja trenutno vsebovala več kot 51 trilijonov plastičnih mikrodelcev?
  To mikroplastiko zaužijejo morske živali in tako vstopi tudi v naš prehranjevalni sistem.
 • … je Sredozemsko morje med bolj onesnaženimi!?
  Več raziskav je potrdilo, da je Sredozemsko morje eno izmed bolj onesnaženih, in ne samo to, koncentracije mikroplastike dosegajo celo tiste, izmerjene v Pacifiku. Torej se to ne dogaja le v oddaljenih oceanih, ampak tik pred našim nosom. V opomnik nam je trenutno le tu in tam kakšna naplavina večjega pasu odpadkov, kot se je zgodila v začetku maja. A se utegne kmalu zgoditi, da bomo tudi mi počasi plavali v vidnih smeteh, ne le v mikroplastiki.

S plastiko ravnamo nepremišljeno, saj ji ne prepisujemo nobene vrednosti

Plastiki ne prepisujemo dovolj vrednosti, saj je cenovno izjemno ugodna. Zato z njo tudi ravnamo tako neodgovorno. Ker so izdelki iz nje (vrečke, slamice …) tako zelo ugodni, jih ne uporabljamo znova, saj se nam zdi, da tako ali tako nimajo nobene vrednosti, zato jih zlahka zavržemo.

Najprej je pomembno narediti preskok v razmišljanju, da je plastika izjemno pomemben in kompleksen material, ne nekaj, kar nima vrednosti. Da nam prinaša ogromno ugodnosti in hkrati odgovornosti.

Če bi samo plastične izdelke uporabili večkrat, bi izjemno zmanjšali onesnaženost okolja s plastiko, saj je kar 50 odstotkov plastike uporabljene le enkrat.

Kaj lahko narediš?

Že z majhnimi koraki lahko ogromno prispevaš k čistejšemu okolju! Kako?

 • Zavrni, česar ne moreš uporabiti ponovno uporabiti – izogni se enkratni uporabi plastičnih izdelkov (zamenjaj jih z alternativo, ki jo lahko uporabiš večkrat, npr. s slamico iz jekla ali bombažno vrečko ali stekleničko za vodo iz jekla ali stekla …).
 • Ločuj odpadke.
 • Pri nakupovanju živil in pijače ter drugih izdelkov favoriziraj izdelke, ki so zapakirani v karton ali jih dobiš v steklenicah, ki jih lahko vrneš.
 • V trgovino se odpravi s svojo vrečko iz naravnih materialov.
 • Kupuj oblačila iz naravnih materialov, ne sintetike.
 • Uporabljaj pralne vložke ali menstrualno skodelico (vložek za enkratno uporabo je namreč enak uporabi štirih plastičnih vrečk).
 • Preden kupiš nov plastični izdelek, pomisli, ali obstaja naravna alternativa, ki bi ti ustrezala (bambusovi, jekleni, stekleni in leseni izdelki, npr. bambusove zobne ščetke, leseni glavniki in dodatki za lase, jeklene slamice, steklene posode za shranjevanje …).
 • Če imaš možnost, na sprehodih poberi plastične odpadke, ki ti prekrižajo pot.
 • Ozaveščaj ljudi.

Kot pravi Sadhguru: »Plastika je fantastičen material, a problem je naša neodgovorna uporaba. To je naš planet, naš čas na tem planetu. Bodimo odgovorni, pomislimo na prihodnje generacije vsakič, ko ravnamo s plastiko. Začnimo jo ceniti in je ne zavrzimo takoj.«

Morda pa bomo v kratkem dočakali tudi zakonsko ureditev tega problema. Evropska komisija je namreč v ponedeljek, 4. 5. 2018, predlagala prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo, izdelkov, kot so ušesne palčke, slamice, pribor za piknike … Dokler se to zakonsko ne uredi, pa dajmo vse od sebe, da s plastiko ravnamo premišljeno, saj ni le naša ugodnost, ampak tudi odgovornost.

 

Vir: http://worldenvironmentday.global, https://www.independent.co.uk/environment/plastic-how-planet-earth-environment-oceans-wildlife-recycling-landfill-artificial-a7972226.html, https://www.youtube.com/watch?v=NTbNRL0XNVQ, https://svetkapitala.delo.si/ikonom
Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 1 leto nazaj
Strinjam se, zares je potrebno da zmanjšamo porabo plastičnih izdelkov, a smo se ljudje polenili in se nam pogosto enostavno ne ljubi razmišljati o naši odgovornosti do planeta in živali ter kako lahko svoj negativen vpliv (in s tem uporabo plastike) zmanjšamo. Ravno sem kupila slamice za večkratno uporabo v Hofru po ugodni ceni: https://www.letakonosa.si/hofer/aktualni-letak-30-od-cetrtka-18-07-2019/ vem, da ni ogromno, a začetek pa je :) LP in sončno nedeljo vsem skupaj!
Nalagam...