Simona Vrhovec

Čakre - kako jih lahko uravnotežimo?

14. julij 2022    1657 ogledov

V sanskrtu beseda "čakra" pomeni "disk" ali "kolo" in se nanaša na energijske centre v vašem telesu. Vsako od teh koles ali diskov vrteče se energije ustreza določenim živčnim snopom in glavnim organom oziroma žlezam. Velikokrat bodo prikazane kot vrteče se krogle svetlobe. Ko raziskujemo podrobno pa je barva tattve povezana s pripadajočo barvo.

V telesu obstaja veliko čaker, bolj podrobno pa navadno raziskujemo 7 glavnih čaker ali 8, to pa je Soma čakra.

Naj naštejem 7 glavnih čaker in njihovo pripadajočo lokacijo:

  • Mooladhara - spodnji del hrbtenice ( presredek ),
  •  Swadhisthana - spolni organi,
  •  Manipura - solarni pleksus,
  •  Anahata - srce,
  •  Vishuddha - grlo,
  •  Ajna - med obrvema,
  •  Sahasrara - teme.

Vsekakor čakre niso le manjša pika, ampak se energetsko polje širi v vseh smereh. Tudi če ne poznate podrobnosti o čakrah, si lahko s pomočjo vizualizacije predstavljate, da se žareča krogla energije vrti na zapisanem področju. Intuitivno boste začutili, kje je višek in manjko energijo. In velikokrat je to lahko povezano z boleznijo, poškodbo, je čustveno neravnovesje, morda pa gre za mentalni vzorec, travmo. No, pa tudi karmo.

Seveda lahko raziskujmo dosti bolj natančno in poglobljeno in na to temo lahko zapišemo kar lepo število vrstic. A, pojdimo na to, kako si lahko pomagamo, tudi če nismo npr. joga učitelji in ni še toliko znanja, prakse.

Kako jih lahko uravnotežimo?

1. Asane

Izvajanje asan, najbolj se v resnici priporoča Surya Namaskar, saj tam balansiramo vse čakre.

2. Dihanje

Zavestno dihanje, pranajamske tehnike ( poleg dihanja, praksa muder in bandh ). Za začetek je ključ polni jogijski dih, kjer dihamo v trebuh in ne samo plitko v prsni koš. S polnim jogijskim dihom se prana razširi po celem telesu in to vsekakor vpliva na uravnoteženost čaker.

3. Narava

Povežite se z naravo, elementi iz narave so namreč povezani z našimi čakrami. Zemlja, voda, ogenj, zrak, zvok in tišina. In vsekakor povežite se z esenco Univerzuma. 

4. Opazovanje

Opazujte, kaj vam sporoča telo. Tam, kjer je bolečina je blokada, nepretočnost. Je tudi sporočilo. A, velikokrat smo zaradi takšnih in drugačnih razlogov, lahko odtujeni od svojega telesa. Zato bo pri tem pomagala tudi čuječnost in meditacija. Tako se razjasni tudi slika. In prebudi intuicija. Naučimo se govoriti jezika naših čaker. Te nam ves čas sporočajo preko naših misli, čustev in seveda fizičnega počutja. Ampak, ali to slišimo, vidimo, čutimo? Komunikacija je namreč edinstvena.

5. Razumevanje, da je vse povezano

Nobena čakra ni bolj ali manj pomembna od druge. Bolj ko se dvigujemo navzgor v višje centre, bolj je pomembno, da se prizemljujemo. V nasprotnem primeru lahko pride do marsikaterega izziva. In joga nas uči potrpežljivosti in vztrajnosti. Na hitro ne bo šlo ( morda redke izjeme ), naj bo to raje vseživljenjsko raziskovanje. Vsaka pot pa je drugačna, (p)osebna.

In naj se začne s tem, da pogledamo navznoter. V svojo svetlobo in senco. Ko se soočimo in ne bežimo, sprejmemo sebe. Živimo avtentično. Kaj ni to največja harmonija, ki jo lahko v tem življenju dosežemo? 

Je to Samadhi? No, tu je prostor za osebno interpretacijo.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Tatjana
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala
Nalagam...