Aurora - Barbara K.

Zbogom, moj otrok ...

12. februar 2017    1424 ogledov

Letošnje novoletne praznike sem si želela preživeti drugače, v miru. In sem tudi jih. Odločila sem se, da grem v kino. Pritegnil me je film Skrita lepota z Wilom Smithom v glavni vlogi, vendar nisem vedela, zakaj. Ko se je film začel, mi je postalo jasno, zakaj prav ta film.

Rdeča nit filma so bile tri ključne besede: Ljubezen, Čas in Smrt.

Film prikazuje zgodbo o uspešnem poslovnežu – kreativnem direktorju Howardu (Will Smith), ki na začetku filma svoj nagovor svojim zaposlenim k boljšemu, učinkovitejšemu delu v podjetju zaključi z opisom treh pojmov; Ljubezni, Časa in Smrti. Hrepenimo po ljubezni, želimo si, da bi imeli več časa, in bojimo se smrti.

Film se nadaljuje tri leta kasneje, ko je jasno, da se je v Howardu nekaj spremenilo. Iz nekoč kreativnega, karizmatičnega, aktivnega, iskrivega, energičnega, ciljno usmerjenega poslovneža, polnega pozitivnih življenjskih moči, je iz Howarda nastal nedostopen, medel, brez iskrice v očeh, zelo odmaknjen od vsega dogajanja v podjetju in fizično zanemarjen človek. Kaj se je zgodilo?

Razlog za Howardowo spremembo je bila smrt hčerke Olivie, ki je umrla zaradi raka v starosti 6 let. Od tedaj Howard ni več isti. Sama vem, da ko izgubiš otroka, je, kot bi se podrl svet (pri Howardu se podrejo postavljene domine), in imaš občutek, kot da si izgubil svojo prihodnost! Razletiš se na koščke in sledi dolgotrajen proces žalovanja, kot je sledil tudi pri Howardu.

Proces žalovanja je zelo pomemben in prav je, da sledi izgubi, saj gre za čustven in fizičen odgovor na izgubo, proces, na koncu katerega se z izgubo sprijaznimo in tudi dovolimo, da umrli otrok odide Domov. Žalovanje je dolgotrajen, naporen in boleč proces, v katerem se izrazijo vse palete mogočih čustev. Dovolimo si, da v tem procesu žalovanja jokamo, ko to čutimo, saj se s tem nežno in ljubeče zdravimo. Pomembno je tudi, da si v procesu žalovanja kot žalujoči sebi dovoliš imeti sebe rad.

Spremembo Howarda začutijo vsi v podjetju, saj se je v tem času poslabšalo finančno stanje podjetja, veliko poslov je odpovedanih, stranke odhajajo iz podjetja. Podjetje, ki je v večinski lasti Howarda, se znajde na točki, ko je treba drugače organizirati posle v podjetju oziroma celo odprodati večino delnic drugemu podjetju. Howard temu nasprotuje.

Odgovorni v podjetju se odločijo, da želijo rešiti podjetje in pomagati Howardu. Kmalu izvedo, da Howard piše pisma trem pojmom, Ljubezni, Času in Smrti, kar pa je vse povezano z žalovanjem za hčerko Olivio. Seveda na pisma nikoli ne dobi odgovora.

Trije odgovorni v podjetju, Whit, Claire in Simon, si želijo, da bi Howard končal svoje žalovanje in spet bil tak, kot je bil pred smrtjo. Seveda to ni mogoče, ker, to vem iz lastne izkušnje smrti otroka, po koncu žalovanja nisi več isti.

V fazi žalovanja gre vsak skozi faze šoka in zanikanja, obupa, krivde, jeze, iskanja odgovorov, depresije in končno sprejemanja in novih odločitev za vrnitev v življenje.

Vendar oni tega ne vedo, zato najamejo tri igralce, ki predstavljajo Ljubezen, Smrt in Čas, ki se osebno soočijo z Howardom.

Tudi Howard se prebija postopoma skozi faze žalovanja, od tega, da se najprej poskuša odmakniti od vseh, prek vratolomnih nevarnih voženj s kolesom do poskusa vključitve v podporno skupino in seveda iskanja odgovorov, zakaj je Olivia morala umreti. V ta namen piše pisma Ljubezni, Času in Smrti. Skozi čas vidimo, da se Howardu uspe soočiti z izgubo, saj sprejme smrt svoje hčerke Olivie.

Ja, tudi sama vem, da ko sprejmeš smrt svojega otroka, to pomeni, da si s procesom žalovanja pri koncu. Res je, da bolečina zaradi smrti ne bo izginila, vendar bo drugačna.

Ob koncu procesa žalovanja, ki za vsakega traja različno dolgo, sami jasno zaznate, kdaj se v vas začne postopoma vračati življenje. To veste, ko imate spet vedno več energije v sebi, v družbi vedno lažje spregovorite brez solz v očeh, brez stiskanja v grlu, brez bolečin v srcu, brez stiskanja v prsih o svojih otrocih angelčkih. To je čas, ko si dovolite ponovno uživati v življenju, drobnih stvareh, prijetnih stvareh življenja, in to brez občutka krivde. In nekega dne boste še obrnili svoje misli iz preteklosti v svojo prihodnost. Tako kot smo na koncu filma videli Howarda, kako se sprehaja s svojo ženo Madeleine po parku in nanj sije sonce. Njegovo žalovanje je končano, pripravljen je narediti korak naprej v življenje.

Po končanem procesu žalovanja boste tudi vi nova oseba, zrasla iz bolečine in žalovanja. Sprejeli ste dejstvo, da boste preostanek svojega življenja živeli brez tega otroka. Ob tem je treba še nekaj vedeti: nihče, tudi otrok, ne umre brez lastnega privoljenja.

Ko duša, tudi duša otroka, izpolni svoj življenjski načrt, odide Domov. Za smrt otroka je treba odpustiti samemu sebi in takrat si pripravljen iti naprej.

Smrt mojih dveh sinov (po porodu) me je spremenila, doživela sem osebno transformacijo – zbudila sta me in sedaj si dovolim biti jaz jaz. Prinesla sta mi veliko biserov uvidov, izkušenj, novih možnosti, za kar sem jima iz srca hvaležna. Včasih je potrebno, da te Vesolje na tvoje poslanstvo  na Zemlji spomni tudi na ta način.

J. in L. nadaljujta svoje poslanstvo v dimenzijah Vesolja, kot vama je namenjeno. Vesela sem, da sem z vama preživela čas, pa čeprav je bil ta, zemeljsko gledano, kratek. Vem, da se ponovno srečamo, ko napoči čas. Vidva sta izpolnila svoj življenjski načrt na Zemlji in se vrnila Domov, jaz svojega še izpolnjujem. Z ljubeznijo. Vajina mami.

Sedaj je čas, da se tudi vi vprašate, kaj boste naredili iz svojega življenja po prestanem pogumnem procesu žalovanja. Čas je, da se ponovno vrnete v življenje, sicer drugačni, z novimi cilji! Naredite nekaj dobrega zase in za svojega otroka in dajte svojemu življenju nov smisel!

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...