Maja R. Mihovec

Čistila v mojem domu: sol in kis

9. december 2016    1300 ogledov

Domača čistila so predvsem poceni, preproste, pa vendar hitre izdelave in za redno čiščenje več kot zadostujejo. Ne zastrupljajo nas in večino sestavin tudi že imamo v kuhinjski omari. Tako lahko uporabimo kis, jajčne lupine, sol, limono ali citronsko kislino, sodo oz. pecilni prašek, ovsene kosmiče, škrob, alkohol ipd. Poleg tega si lahko pripravimo lasten lesni pepel, naberemo divji kostanj ali druge rastline, bogate s saponini.

Uporaba soli

Uporabimo običajno kuhinjsko sol (natrijev klorid). Nekoč cenjena in redka sestavina je danes v vsakem gospodinjstvu. Odlično razkužuje in dezodorira. Okrepi delovanje drugih čistilnih sredstev, npr. kisa ali sode.

Izdelava polirnih past

Sol je kristal in ima ostre robove, zato jo lahko uporabimo za izdelavo polirnih past. Za nežno polirno pasto zmešamo eno skodelico soli s pol skodelice sode bikarbone ter dodamo tekoče milo ali tekoči prašek, da dobimo pasto. Uporabimo za čiščenje keramičnih površin, porcelana, pa tudi posode. S to pasto ali pa kar samo s soljo dobro odstranimo maščobo, ostanke vodnega kamna, od kave ali čaja ali stoječe vode umazane kozarce in skodelice.

Sol bo zelo dobro pomagala odstraniti sveže madeže od vina ali krvi

Preprosto potresemo sol po politem predelu, da vpije vlago, nato pa tkanino namakamo v hladni vodi, preden jo operemo. Odtoke občasno preventivno očistimo s soljo, da preprečimo kopičenje maščobe in dezodoriramo prostor. V odtok stresemo 2 žlici soli in prelijemo z dvema litroma vroče vode.

Tudi madežev na oblačilih se lahko lotimo s soljo. Pripravimo si močno raztopino soli in s tem namažemo madež. Pustimo delovati pribl. 15 minut, nato strojno operemo.  

Ne nazadnje lahko slano vodo uporabimo tudi za grgranje. Ne le da si tako razkužimo ustno votlino, ampak tudi preprečimo vnetje grla. Sol lahko uporabimo še na veliko načinov, npr. za odganjanje mravelj, zatiranje plevela, za izdelavo kopeli, za hidriranje telesa ipd.

Uporaba kisa

Kadar omenjamo kis za namene čiščenja, imamo vedno v mislih kis za vlaganje oz. alkoholni kis. Kis ima svoj značilni vonj, ki je za marsikoga močan in neprijeten. Vendar nas ta vonj ne zastruplja, in ko se površina posuši, tudi vonja ni več.

Kis je dobro poznan kot odlično sredstvo za čiščenje steklenih površin in odstranjevanje vodnega kamna

Dobro odstranjuje maščobo in odtise rok ter da sijaj. Moramo pa ga razredčiti z vodo in mešanici lahko dodamo tudi eterična olja, npr. limono. Poleg tega dobro odstranjuje oz. dobesedno raztopi vodni kamen. Tako je odlično sredstvo za čiščenje kopalnice, pip, grelcev vode ipd. Poleg tega dobro odstranjuje tudi obloge od kave in čajev.

Uporabimo ga lahko tudi sredstvo za dezinfekcijo

Na primer pomivalnega stroja, lesenih in plastičnih rezalnih desk, pralnega stroja, plastične posode in odtokov. Še ena znana in razširjena uporaba je pri pranju, kjer nadomesti mehčalec.  Približno 1 dcl kisa dodamo pri vsakem pranju v dozirno posodo za mehčalec.

Je odlično sredstvo za odstranjevanje plesni

Zlasti če ga kombiniramo z eteričnim oljem čajevca. Seveda se moramo zavedati, da se bo plesen slej ko prej ponovno pojavila in da je treba to težavo reševati bolj korenito.

Kis odstranjuje lepilo in milo, odganja mravlje ter plevel

Manj znana je uporaba kisa za odstranjevanje lepila od nalepk na steklenicah in kozarcih ali pa za pomivanje tuš kabine, ker dobro odstranjuje ostanke mila.

Kis je učinkovito sredstvo tudi za odganjanje mravelj, prav tako vonj ne ustreza mačkam, ali pa ga uporabimo za zatiranje plevela med tlakovci in na drugih težje dostopnih mestih ali površinah.

Odstranjevanje pesticidov

Žlico kisa dodamo v vodo, v kateri izpiramo sadje in zelenjavo, da bi odstranili škropiva in bakterije.

Skratka kis je resnično učinkovito sredstvo za nego našega doma in njegov edini 'greh' je pravzaprav le vonj. Odlično se kombinira s soljo in skupaj ustvarita res dobro in učinkovito čistilo.

Preprosto univerzalno čistilo

Pripravimo si ga tako, da zmešamo sol in kis, ter ga uporabimo za odstranjevanje vodnega kamna okoli pip, za čiščenje korit, keramike ipd.

Poznamo pa še druga naravna čistila: soda, pepel, jajčne lupine, rastline ... Več o njih si preberi v drugem delu članka tukaj. »

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija bodi eko
Deli svoje izkušnje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Vesna
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala za dragocene nasvete, ki so jih poznale že naše babice.
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala za te informacije.
Nalagam...