Aurora - Barbara K.

Draga ŽENSKA, vse najboljše za 8. marec, DAN ŽENA!

8. marec 2017    691 ogledov

Draga Ženska, upam, da se zavedaš, kako pomemben je današnji dan ZATE! Draga Ženska, danes praznuješ svoj rojstni dan, da si ŽENSKA! Pa znaš biti ŽENSKA, znaš praznovati 8. marec ZASE?

Osmi marec, dan žena, je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.  

Danes je primeren dan, ko lahko rečemo samo HVALA vsem ženskam v različnih zgodovinskih obdobjih, ki so se borile za nas ženske in za naše dostojanstvo, naše pravice pred številnimi leti. Pa si poglejmo ključne dogodke v zvezi z bojem za ženske pravice, ki so trajali najmanj devet desetletij:

Prvi boji za ženske pravice segajo v antično Grčijo, ko je Lysistrata začela seksualno stavko proti moškim z namenom, da konča vojno.  Sledil je čas francoske revolucije, ko so pariške ženske na Versaillesu pozvale k “svobodi, enakosti in bratstvu” in s tem zahtevale volilno pravico žensk.

Osmega marca 1857 so se v New Yorku delavke v tekstilnih tovarnah uprle nečloveškim delovnim razmeram in premajhnim plačam ter organizirale protest. Protest je bil zatrt, vendar se ženske niso predale, temveč so dve leti kasneje ustanovile prvi delavski sindikat za zaščito žensk na delovnem mestu. Potrebno je bilo še kar nekaj časa, preden so ženske dosegle in uveljavile svoje pravice. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk in zahtevalo krajše delovne ure, boljšo plačo, volilno pravico. Delovale so pod sloganom Kruh in vrtnice (kruh kot simbol ekonomske varnosti, vrtnice pa kot simbol boljše kakovosti življenja). Maja istega leta je Socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v februarju za državni praznik žensk.

V Evropi se je boj za ženske pravice pričel dve leti kasneje, leta 1910, ko je na mednarodni socialistični konferenci v Köbenhavnu
nemška feministka in socialistka Clara Zetkin predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Njen predlog so sprejeli in dan žena namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve. Na tej konferenci pa še niso izbrali datuma za praznovanje. Leta 1917 so za ženske pravice začele protestirati ženske v Rusiji, tokrat s sloganom Kruh in mir, v spomin na ruske vojake, ki so umrli v vojni. Rezultat upora je bil, da je bil car prisiljen odstopiti in začasna vlada je ženskam odobrila volilno pravico – to se je zgodilo 23. februarja po julijanskem koledarju, po gregorijanskem koledarju pa to pomeni 8. marec.

V Evropi so začeli 8. marec praznovati prvič leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem.

V spomin na boj žensk za ženske pravice se tudi spomnim filma Nasmeh Mone Lize. V njem Julia Robert igra učiteljico umetnostne zgodovine Katherine Watson v 50. letih prejšnjega stoletja, ki pride učit na konservativni kolidž Wellesley ter prinese nov veter in nov pogled na svet med učenke. Do tedaj je veljalo, da se učenke kolidža učijo za dobro gospodinjo, da znajo ustreči svojim gospodom, da se ustrezno pripravijo na poroko s primernim gospodom, se nato poročijo in potem spet sledijo sanjam svojih gospodov. Učiteljica pa njihov pogled na svet začne spreminjati in jih začne spoznavati s samimi seboj in tem, da je treba slediti sami sebi. Se spomnite, kako so bile njene učenke navdušene, ko  jih je Katherine odpeljala v umetnostni studio in so se znašle pred veliko mogočno sliko? Vsaka od učenk je dobila nalogo, da se s sliko spozna in si vzame čas zase. Ko so to naredile vsaka posebej, so se v sliki začele risati zgodbe, ki pa so bile drugačne za vsako od učenk. S tem so začele spoznavati sebe in imele možnost začeti delati spremembe v svojih življenjih. Resda je učiteljica zaradi svojih novih pogledov na svobodni svet žensk morala na koncu zapustiti kolidž, vendar ji je uspelo, da je marsikateremu dekletu spremenila tedanji pogled na svet in nase.

Draga ženska, komu si ti podobna – večini deklet iz filma Nasmeh Mone Lize, ki še vedno sledi drugim in njihovim sanjam, ali pa si že začela pisati svojo zgodbo življenja in slediti sebi? To veš samo TI!

So bili boji številnih žensk, ne nazadnje tudi učiteljice umetnostne zgodovine Katherine Watson, dovolj, da bi znala, draga ŽENSKA, danes praznovati svoj dan?

Draga ŽENSKA, v Sloveniji si emancipirana, živiš v miru in obilju. Se zavedaš tega? Si hvaležna za to?

Se zavedaš, draga ŽENSKA, da več kot polovica žensk po svetu (Afriki, Aziji, Južni Ameriki in še kje po svetu) te sreče nima in še danes živi izkoriščena, v vojnah, revščini?

Zavedaj je, da je to tvoj dan, dan ŽENSKE!

Dovoli si, da današnji dan PRAZNUJEŠ kot ŽENSKA!

Dovoli si, da se na današnji dan USTAVIŠ in se POSVETIŠ SEBI!

Dovoli si, da si danes privoščiš nekaj lepega samo zase, uživaš v kalorični tortici brez slabe vesti, slastni kavici, morda masaži, klepetu s prijateljico, greš na sprehod k vodi na sonce ali pa ... samo TI veš, kaj te osrečuje! Naredi to ZASE!

Draga ŽENSKA, vse najboljše za tvoj praznik, za praznik DAN ŽENA, ti želim!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...