Miran Peterman

Dragi moški, koliko si pripravljen plačati za oskrbo na domu?

11. januar 2019    1354 ogledov

Današnje iskreno razmišljanje in v bistvu pismo je namenjeno predvsem moškim, seveda pa tudi ženskam in vesel in hvaležen bom, če boste ženske tole moje pisanje delile in ga pokazale svojemu moškemu.

Zadnje čase imam zelo malo časa, v glavnem delam posel. In zadnje čase ga dela tudi moja draga, posel, seveda. Hoče razviti svoj coaching. Pri tem jo seveda maksimalno podpiram. Maksimalno? Mislil sem, da maksimalno. 

Moja draga hodi v službo in popoldne razvija svoje sanje. Pri tem pa še vedno kuha, pospravlja, zlaga perilo, hodi nakupovat, sprehaja najino psičko … Skratka, multipraktična kot vse naše drage ženske. Da ne govorim o tem, da ima večina žensk še otroke in s tem še dodatne izzive.

Čas je dragocen. Zame in za mojo drago. In vedno bolj se zavedam tega in vedno bolj se zavedam, da je moja podpora pri vseh teh opravilih ključna in resnično potrebna.

Moj dragi moški. Popolnoma te razumem, da imaš svoje delo, svoj fokus in da potrebuješ svoj čas zase, za svojo digitalno napravico, namizni računalnik, da o veliki škatli niti ne govorim, in seveda svoje hobije. In moški imamo tendenco, da ko smo utrujeni, smo utrujeni in se tega tudi zavedamo in to tudi pokažemo. Ni dileme.

Na žalost v sebi nimamo tistega mehanizma preživetja, impulza, ki žensko kot mater poganja prek njenih zmožnosti in sposobnosti, da čeprav je tudi ona vsa utrujena ter nima časa in energije, naredi tisto, kar je potrebno. Ker nekdo pač mora. In ker mi ne naredimo, to naredi ona, partnerica, mama, ljubimka, sestra.

Naredi zase in za nas. Pika. In kaj dobi v zameno? Večinoma ne veliko, večinoma zelo malo ali skoraj nič. Umetnost pohvale je že izumrla obrt, vse je samoumevno. Pa je res? Pa je to v redu?

Moj dragi moški, vprašaj se, koliko si pripravljen plačati za vso to domačo oskrbo oziroma koliko že plačuješ zanjo? Če narediva malo matematike.

Tvoja draga, najdražja, vsaj tri ure dnevno, če sem res skromen, porabi za to, da streže celotno družino. Če bi namesto nje plačal gospodinjsko pomočnico, bi te ta stala približno 10 evrov na uro, kar znese 30 evrov na dan in posledično okoli 900 evrov na mesec.

Torej dragi moj, ali si pripravljen plačati vsaj takšen denar za vse te storitve, ki jih vsak dan prejemaš in so ti samoumevne? Seveda lahko najameš tudi gospodinjsko pomočnico. Tvoja draga ti bo hvaležna. (Gospodinjska pomočnica je na prioritetnem seznamu mojih letošnjih ciljev, ker razumem, da bo resnično olajšala najino življenje in osvobodila veliko časa, ki ga bova z mojo drago lahko posvetila partnerstvu in osebnemu razvoju). Lahko pa gospodinjsko pomočnico najameta skupaj, da ne bo dileme.

Ni ti treba plačati z denarjem. Lahko pa plačaš s svojim časom. Mogoče dobiš celo nekaj popusta. Če draga dela tri ure na dan, se mogoče lahko dogovoriš, da ji pomagaš vsaj uro ali dve. Menjalni tečaj je pri naših dragih ženskah v tem primeru na žalost še precej nizek.

Mimogrede, drage dame, vabim vas, da se oglasite pri meni, lahko vam pomagam, da ta menjalni tečaj zvišate in se postavite (znova) na prvo mesto.

Drage moje in dragi moji. Partnerstvo je izmenjava, je medsebojna podpora in spodbujanje in tega se moramo zavedati, še posebej bolj mi moški. Si predstavljate, moji dragi sotrpini, kako bi bilo, če bi vam vaša draga poleg skuhane večerje ali opranega perila priložila še en skromen račun?

Zavedati se moramo, da lahko začutimo svojo vrednost samo, če znamo vrednost dati tudi drugim okoli nas. To pomeni, da je moja vrednost kot moškega samo tolikšna, kolikršno vrednost dajem moji dragi. In večjo vrednost ko hočem imeti sam, več moram dajati.

Življenje je nenehen razvoj in ves čas se učimo. In vsak dan lahko naredimo spremembo. Naj bo danes tak dan in naj bo vsak dan tak dan. Bodite čudoviti!

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...