Andrej Pešec

Fanatizem

17. september 2023    14 ogledov

Fanatični smo, ko podvojimo svoj napor, pozabimo pa na cilj …

Danes bomo govorili o fanatizmu, ki je zelo pogost v tem svetu. Skoraj povsod ga lahko vidimo. Srečamo lahko fanatične privržence nogometa, hokeja, televizijskih nanizank, slavnih oseb, avtomobilov, računalnikov, narodov in držav. Kjer so ljudje, so tudi ponoreli oboževalci. Gre za s človeškim dojemanjem povezan pojav, ki kaže na stanje našega notranjega sveta. Prav tako gre za znak bolezni, na katerega je lahko pozoren svetovalec, ki želi pomagati svojim varovancem.

Mirno lahko rečemo, da je 90 % težav človeštva tako ali drugače povezanih s fanatičnim odnosom do življenja. Obenem velja tudi, da je praviloma pri vseh teh 90 % težav težko priznati, da jih res povzroča fanatizem. Vedeti moramo torej, da je fanatiku zelo težko pomagati, saj verjame, da sploh ni fanatik. Da bi mu pomagali, moramo biti pravi strokovnjaki, tako da bo naša profesionalnost lahko presegla njegovo samozavest.

Torej, kako prepoznati fanatika? To sploh ni težko. Šolski primer črno-belega mišljenja brez odtenka sive je ponoreli navijač. Sprejme bodisi črno bodisi belo in ne dopušča obstoja kakršnekoli mešanice. Na primer, Hare Krišna fanatik iskreno verjame, da je najmanj dosleden član Hare Krišna veliko boljši od doslednega kristjana. In obratno: fanatik kristjan je prepričan, da je najšibkejši kristjan veliko boljši od najboljšega člana Hare Krišna. Na kratko: kdorkoli ne pripada naši skupini, ne spada v belo skupino. Ne glede na to, kaj počne, bo vedno črn.

To pomeni, da predstavnikom drugih pogledov na svet ne pustimo blizu. In za to obstaja en sam razlog: če nas prosijo, naj utemeljimo svoj pogled na svet, ne vemo, kaj bi rekli. Ne poznamo odgovora na vprašanje, zakaj delujemo na določen način. Nismo prepričani v pravilnost svojih odločitev, zaradi česar se spretno izogibamo pogovoru o njih. Fanatiki (si) ne postavljajo vprašanj. Mimogrede, to je eden od znakov fanatizma. Le kako lahko oseba, ki se boji vprašanj, poizveduje? Prav zato vztrajamo, da se pred začetkom in po koncu predavanj postavlja vprašanja, kot ste verjetno opazili. To je zelo pomembno – tako za predavatelja kot poslušalca. Predavatelj mora poskrbeti, da ne vzbuja fanatizma. Poslušalci pa morejo poskrbeti, da ne postanejo fanatični. Vsak molčeč poslušalec, ki ne postavlja vprašanj, je potencialen fanatik. Mimogrede, naša svetovanja prav zato temeljijo na vprašanjih in odgovorih. S tem namreč že na začetku posekajo fanatike. Nič ni težjega od svetovanja ponorelemu navijaču… Le kaj lahko rečeš nekomu, ki te ima za sovražnika – vsaj do določene mere? Pri tem sploh ne gre za svetovanje, temveč za boj na življenje in smrt.

Še en znak fanatizma je želja, da bi se vse odvijalo hitro, zelo hitro. Fanatik želi, da bi hitro dosegel razsvetljenje, da bi hitro zgradili tempelj… Čim hitreje želi priti do posvetitve in prepoznavnosti. Ne zanima ga kakovost – glavno je, da se vse zgodi hitro. To je glavna lastnost, po kateri lahko prepoznamo fanatike. Fanatikom se vedno mudi in vznemirjajo se, češ, da stvari potekajo počasi. Drugim govorijo: »Zakaj si tako počasen? Zakaj tako počasi napreduješ? Zakaj še nisi sprejel duhovnega učitelja? Zakaj nisi več z nami? Zakaj še vedno odlašaš – časa ti bo zmanjkalo.« Ampak ne glede na to, kako hitro tečeš na vlaku, ne boš nič hitreje prišel na cilj. Samo utrudil se boš in vznejevoljil sopotnike. V zvezi s tem bi rad povedal zabavno zgodbico.

Nekega dne sta se učenec in učitelj sprehajala po poljih. Učenec je vprašal, kakšna hrana nas očisti. Čeprav mu je učitelj dolgo časa govoril o darovanju hrane, mu učenec ni verjel. »Prav gotovo obstaja posebna hrana, ki te v trenutku približa Bogu,« je dejal. »Morda pa res,« je odvrnil učitelj. »Na primer tiste gobe tam.«
Učenca je misel, da mu gobe lahko prinesejo čistočo in razsvetljenje, navdušila. Ko pa se je ustavil, da bi eno utrgal, je vzkliknil: »To so strupene gobe! Če pojem eno samo, bom v trenutku umrl.«
»Žal mi je – ne poznam nobenega drugega živila, ki bi te hitreje pripeljalo k Bogu,« je odvrnil učitelj.

 

Iz nove knjige Dr. Ruzov- Kako postati dvakrat bolj srečen.

Še več modrosti in zgodb najdete na portalu FB Znanje za Življenje - Andrej Pešec

Dobrodošli zmeraj in povsod.

Vir: Dr. V. O. Ruzov
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...