Ale┼í Ko┼í─Źak

Intoleranca na gluten

26. maj 2016    704 ogledov

Intoleranca na gluten oziroma glutenska intoleranca je stanje, ki ga opazimo pri 6-7 odstotkih vse populacije. V huj┼íi obliki se intoleranca na gluten izkazuje z vsemi simptomi, bolezen pa se imenuje celiakija. Ker je ta redka ÔÇô pojavi se pri manj kot enem odstotku populacije, se bomo tokrat osredoto─Źili na splo┼íne simptome, ki jih povzro─Źa intoleranca na gluten. Na za─Źetku pa nekaj najpogostej┼íih vpra┼íanj, ki jih zastavi oseba s sumom na prehransko intoleranco na gluten.

Kdo naj u┼żiva brezglutensko hrano?

Posamezniki, ki imajo celiakijo, morajo iz zdravstvenih razlogov u┼żivati le brezglutenske izdelke (brezglutenska dieta). U┼żivanje glutena pri teh posameznikih povzro─Źi ne┼żelene u─Źinke, saj gluten po┼íkoduje ─Źrevesne celice, kar lahko privede do potencialno resnih zdravstvenih te┼żav.

Pri ljudeh, ki imajo negativno reakcijo na gluten, vendar celiakije nimajo, se lahko pojavi t. i. preob─Źutljivost na gluten. V tem primeru te┼żave, ki jih povzro─Źa gluten, niso tako obse┼żne kot pri celiakiji, toda v obeh primerih se ljudje prehranjujejo z brezglutensko hrano.

Kaj je brezglutenska dieta?

Gluten, beljakovina, ki jo najdemo v p┼íenici, r┼żu in je─Źmenu, povzro─Źa ne┼żelene u─Źinke pri ljudeh z motnjami pri presnovi glutena. Brezglutenska dieta pomeni, da vsakodnevna prehrana ne vsebuje nobenih sestavin, ┼żivil itd., ki vsebujejo gluten. Med brezglutensko hrano vsekakor ne spadajo kruh, testenine in pecivo, ki vsebujejo gluten, lahko pa vklju─Źuje manj o─Źitna ┼żivila, kot so omake, juhe, solatni prelivi in druga predelana ┼żivila, ker ta lahko vsebujejo majhne koli─Źine sestavin, pridobljenih iz zrn, ki vsebujejo┬ágluten. Oves v naravi ne vsebuje glutena, vendar je pogosto kontaminiran s p┼íenico med rastjo in/ali predelavo, zato lahko med brezglutensko dieto┬ásprejmemo le oves, ki je potrjen kot brezglutensko ┼żivilo.

Napa─Źna predstava o dieti brez glutena

Brezglutenska prehrana je v─Źasih predstavljena kot dieta za izgubo odve─Źnih kilogramov ali kot 'zdrava' prehrana za splo┼íno populacijo. Te trditve niso utemeljene. Brezglutenska prehrana je zdrava za ljudi z motnjami pri presnovi glutena, vendar ni dokazov, da je koristna tudi za ljudi, ki ne izpolnjujejo teh pogojev.

Prisotnost ali odsotnost glutena ni povezana s kakovostjo diete. Pri dieti je pomembna izbira ┼żivil v prehrani in ni pomembno, ali je gluten prisoten ali ne.

─îe posameznik, ─Źigar prehrana vsebuje velike koli─Źine kruha, testenin in pi┼íkotov (┼íe posebej tisteihiz pre─Źi┼í─Źene┬ámoke) preklopi na brezglutensko prehrano, ki izklju─Źuje ┼żivila z glutenom, hkrati pa pove─Źa vnos sadja, zelenjave in drugih ┼żivil, ki glutena ne vsebujejo, bo rezultat diete vsekakor zdrava prehrana.

Po drugi strani pa ta ista oseba lahko preprosto uporablja nadomestek kruha brez glutena, testenin in pi┼íkotkov v prehrani, ne da bi pove─Źala vnos zdravih brezglutenskih ┼żivil, kot sta zelenjava in sadje. V tem primeru oseba lahko v resnici zmanj┼ía kakovost prehrane, saj predelana ┼żivila (ki jim odstranijo gluten) vsebujejo manj vitaminov in mineralov kot tista, ki vsebujejo gluten. Brezglutenska ┼żivila lahko vsebujejo ve─Ź kalorij, saj veliko predelane hrane (ki ji odstranijo gluten) vsebuje vi┼íje vsebnosti ma┼í─Źob in/ali sladkorja, da se izbolj┼ía okus in popravijo teksturne spremembe, ki so posledica odstranitve glutena.

Intoleranca na gluten in spremljajo─Źi simptomi

Simptomi za celiakijo in za ob─Źutljivost na gluten so si med seboj podobni in lahko vklju─Źujejo: ponavljajo─Źe se bole─Źine v trebuhu, kroni─Źno drisko/zaprtje, mravljin─Źenje/odrevenelost v rokah in nogah, kroni─Źno utrujenost, bole─Źine v sklepih, nepojasnjeno neplodnost in majhno gostoto kosti (osteopenija ali osteoporoza). Poleg na┼ítetih simptomov se lahko pojavi ┼íe na stotine drugih simptomov, recimo simptom razdra┼żljivega ─Źrevesja.

Kaj storiti, ─Źe menite, da vam gluten povzro─Źa te┼żave?

Preden opustite u┼żivanje glutena, se posvetujte z osebnim zdravnikom. Ta vas bo napotil v laboratorij na odvzem krvi, vendar testiranje ni smiselno, ─Źe iz prehrane izlo─Źite gluten, saj lahko prihaja do la┼żno negativnih rezultatov.

Kako diagnosticiramo celiakijo in kako preob─Źutljivost na gluten?

Prvi korak je testiranje iz krvi, ki nam poka┼że prisotnost protiteles na gluten. ─îe je test pozitiven, je naslednji korak endoskopija. ─îe endoskopija ka┼że zna─Źilne po┼íkodbe ─Źrevesnih resic, to pomeni, da ima preiskovanec celiakijo.

Ker je pri celiakiji pomembna tudi genetska komponenta, mora posameznik imeti izra┼żene dolo─Źene gene. Vendar pa izra┼żenost ┼íe ne pomeni tudi bolezni.

Kot vidimo, je diagnostika celiakije precej kompleksna. Tudi dokon─Źnega┬ádiagnosti─Źnega testa, ki bi potrdil preob─Źutljivost na gluten, ┼íe niso odkrili. Imunologi si namre─Ź niso enotni glede vloge in prisotnosti┬áprotiteles IgG4 , ─Źeprav je pri dolo─Źeni populaciji ┼ítevilo teh protiteles pove─Źano. Trenutno mnenje je, da prisotnost teh protiteles lahko nakazuje na intoleranco na gluten, vendar je neprisotnost ne izklju─Źuje.

┼áele ko so opravljena vsa testiranja in se┬ábolnik pozitivno odzove na dieto brez glutena (simptomi, ki jih prina┼ía intoleranca na gluten, izginejo), lahko postavimo diagnozo ÔÇô preob─Źutljivost na gluten.

Za konec o glutenu ÔÇŽ

Ocenjuje se, da ima v ZDA en ─Źlovek na 133 ljudi celiakijo. Podatki o glutenski preob─Źutljivosti niso znani, vendar se predvideva, da je ┼ítevilka bistveno ve─Źja.

Le okoli 15 odstotkov ljudi s celiakijo odkrijemo.

V laboratoriju opa┼żamo porast ljudi, ki se zanima za testiranje intolerance izklju─Źno na gluten. Vendar pa ker je gluten sestavljena beljakovina in ker imunski sistem dolo─Źenih ljudi reagira razli─Źno, pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z osebnim zdravnikom. Dolo─Źeni laboratorijski izvidi namre─Ź poka┼żejo odsotnost protiteles, specifi─Źnih za gliadin, na drugi strani pa je visoko pozitiven odziv na p┼íeni─Źno moko, zaradi ─Źesar sklepamo, da se kot antigen v p┼íeni─Źni moki obna┼ía ┼íe neka beljakovina.

 

Vir: http://diagnosticni-laboratorij.si/intoleranca-na-gluten/
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...