Simona Vrhovec

Kako si z JOGO pomagati okrevati po koroni?

22. junij 2021    774 ogledov

V današnjem prispevku bi se želela dotakniti vsebine, ki je trenutno vseprisotna po svetu. In predvsem, kako si lahko s pomočjo joge preventivno ali celo kurativno pomagamo pri okrevanju po koroni. Vsekakor se bomo dotaknili tega, kako okrepiti pljuča, imunski sistem in morebitne bolečine v mišicah, sklepih ali glavobol. Kako vpliva na posameznikovo telo, je seveda lahko zelo subjektivno, vendar verjamem, da vam utegnejo te informacije priti prav.

Kot katerikoli drugi virus tudi covid (korona) vpliva na slabši imunski sistem, padec energije in lahko zahteva daljši čas, da se oseba ponovno okrepi. Pri meni se vsekakor še vedno čutijo velike razlike, verjamem, da to zaznam tudi zato, ker sem izredno subtilna, zato je vsak odstop zaznan. Bolečine v telesu, zadihanost, težave z dihanjem, celo bolečina v prsnem košu, občasni glavoboli ... Kar se tiče spomina, pa hahaha, tokrat, recimo, da ne bom 'krivila' korone.

Z jogo zavestno raziskujem, kaj mi pomaga, in resnično skušam prakticirati vsak dan. Z vami pa bom delila še nekaj drugih tehnik. 

Joga in okrevanje po koroni, moje izkušnje in smernice:

1. DIHANJE

Dihalne tehnike, ki jih uporabljam, so zagotovo polni jogijski dih in dodatno dih ujjayi, ki ga opisujemo kot grleno dihanje, saj spominja na šumenje morja ali slišimo zvok vdiha in izdiha. Zavestni dih ujjayi izvajam v razteznih položajih. Tako se postavim v lateralni razteg in se tudi s pomočjo vizualizacije osredotočim na medrebrne mišice. Ponovim na obeh straneh. Potem se postavim v nežni predklon, kjer se osredotočam na prostor med lopaticama, in diham v ta prostor. In nadaljujem še v nežni pasivni zaklon s pomočjo bolstra in diham v prsni koš. Vsekakor se lahko zgodi, da začnem malce kašljati, a menim, da je to čisto okej, saj pljučni mešički dobivajo svojo hrano.

2. GIBANJE

Vsekakor se je moje telo precej utrudilo, zato postopoma pridobivam tudi kondicijo. V tem procesu je zame ključna hoja, predvsem po gozdu, kjer se zavestno tudi ustavljam in izvajam dihalne tehnike. Vdihnem skozi nos in podaljšano izdihnem skozi usta zvok HAAAAAA. Predstavljam si, da z izdihom odhaja smog, temno, slabo iz mojih pljuč. Nato vdihnem hrano za svoje telo in ga napolnim z življenjsko energijo.

3. ASANE

Izjemno sem hvaležna, da je joga del mojega življenja ter da poznam čudovite tehnike in njihove koristi. Pri jogi hatha tako zavestno dodajam asane, ki so usmerjene bolj na zgornji del telesa oziroma se na ta del bolj osredotočim: sedeči zasuk, trikotnik, riba, sedeči predklon. Seveda je poudarek ponovno na dihanju na ciljano mesto. Ker moč oziroma kondicijo pridobivam postopoma, pa si vzamem več časa za počitek med krepitvenimi asanami, oziroma kadar izvajam bolj dinamično vinjaso.

4. JOGA JIN 

Poudarek dajem meridijanu pljuč in debelega črevesa. Tako večkrat izvajam položaje, kot so sedeči labod, odprto krilo, zaprto krilo, razteg vratu, položaj anahata. Večkrat se tudi spomnim in masiram akupunkturno točko pljuč na palcu. S pomočjo vizualizacije obdajam pljuča in meridijana z belo barvo. Predstavljam si, da čisti, očiščuje in podpira moja pljučka.

5. MEDITACIJA

Korona pusti posledice tudi na našem umu. Zato je zelo pomembna praksa umiritve, sprostitve in ustvarjanja stika s seboj. Tudi z vsemi strahovi, ki so prisotni. Pa ne samo glede zdravja, ampak tudi drugih področij v življenju. Ostati prilagodljiv, pretočen, nenavezan, v miru in tišini. Anksioznost je bila namreč velikokrat prisotna, zato sem to ves čas ozaveščala. Med seboj smo povezani, zato marsikaj čutimo tudi na kolektivni ravni. In to je dobro ozavestiti. Osredotočenost je bila velikokrat na besede: Zavestno vdihnem MIR, zavestno izdihnem MIR.

6. DRUGO

  • Vsekakor je pomembna hidracija, predvsem s toplimi napitki, da se lažje sprošča sluz. Sama pijem ingverjev in kurkumin čaj, saj lahko vplivata protivnetno in pomagata imunskemu sistemu.
  • Ker čutim tudi bolečine v sklepih, si trenutno pomagam s kremo arnike in šentjanževim oljem.
  • Obiskujem solno sobo, ker čutim, da mi resnično pomaga pri dihanju, na morje pa ne vem, kdaj grem. Seveda, idealno bi bilo, da ste nekje na svežem zraku ob morju ali pod borovci, a meni tudi to precej pomaga. Sol je tako zelo očiščujoča, da sprosti tudi energetsko nepretočnost.

7. Mudra proti anksioznosti: 

 

Sami lahko naredimo res ogromno in verjamem, da je še veliko in več možnosti, kako ostati vitalni in zdravi. V znanju in praksi je moč. Joga in okrevanje po koroni je lahko priložnost, da spoznamo nova znanja ter se še bolj povežemo s telesom in mirom.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...