Angelica Horvatic, Trauma Recovery practitioner

Kaj bi morala vsaka ženska vedeti o moških?

piše: Teal Swan
4. februar 2020    3458 ogledov

Ni potrebno, da vas bombardiram z ljudskimi izreki in zgodbami, saj sami veste, da obstaja različnost v razumevanju med spoloma. Ta se mora premostiti, da bi lahko moški in ženske imeli zdrave odnose.

Moški se morajo počutiti, da jih potrebujemo, da so zaželeni in koristni

To, kar trenutno ženske še ne vedo, je, da se morajo moški počutiti, da jih potrebujemo, da so zaželeni in koristni. Kot ženska morate v svojem življenju narediti prostor, v katerem bo imel moški mesto, da izpolni svojo namen (vlogo). To je pravzaprav bistvo, zaradi česar se moški počuti povezan z vami in vam je predan.

Gibanje za pravice žensk je nedvomno v marsičem koristilo ženskam. Če bi se lahko vrnili v čas in pogledali moške in ženske pred letom 1960, bi točno razumeli, kaj mislim. Vendar kadarkoli pride do upora, se obrne v nasprotno skrajnost in s tem nastane enako velika škoda, kot je bila korist, ki jo je upor prinesel.

To se je zgodilo z gibanjem za pravice žensk in spremembe v odnosu do spolov. Zaradi bolečine, ki so jo ženske doživljale zaradi moških, je ne glede na to, ali so to prepoznale v sebi ali ne, bilo v gibanju v resnici prisotno sovraštvo do moških. To je ustvarilo bizarno energijo gibanja, ki je javno izjavilo, da si prizadeva za enakost med spoloma, vendar je bilo v resnici naravnano proti moškim. Temna stran tega gibanja za pravice žensk je bilo izkoreninjenje moškosti; učinke tega čutimo še danes.

Čeprav se lahko zdi, da se ženski, ki je v nemoči, daje moč s stavki, kot so: "Ženske zmorejo vse kot moški."; "Ženske zmorejo same."; "Ne bodite ženska, ki potrebuje moškega, bodite tip ženske, ki jo moški potrebuje."; "Če želite nekaj povedati, vprašajte moškega, če želite, da je nekaj storjeno, vprašajte žensko."; "Karkoli že počnejo ženske, morajo to narediti dvakrat bolje kot moški, da jih dojemajo kot pol tako dobre, na srečo to ni težko." ... Ti izreki so uničujoči in ne držijo. Obstajajo stvari, ki jih lahko moški naredijo in ženske ne, in obratno.

Ženske dojemajo moške kot narcisoidne in mislijo, da narcisoidnost pomeni, da so moški neodvisni. Moški niso neodvisni. Povezanost in družbena pripadnost sta enako potrebni moškim kot ženskam. Moški napredujejo, ko se simbiotično uvrstijo v družbeno skupnost. Počutiti se morajo koristne, potrebne in zaželene, ker je od tega odvisna njihova samozavest. Moški radi prevzemajo odgovornost, kadar to pozitivno vpliva na njihovo samozavest. Moški podzavestno opredeljujejo svojo vrednost na podlagi tega, kar počnejo za druge. Današnje sporočilo žensk moškim je ravno nasprotno. Ženske napačno razumejo resnično mesto in namen moškega – kot nemočno zasvojenost, moškega, ki jim odpira vrata, kot žalitev ženskim sposobnostim, moško vodstvo kot nadzor.

In zaradi tega namesto da bi v življenju naredile prostor za moške, ženske moške nenehno opominjajo, da jih ne potrebujejo. To postane resno sporočilo, ki zmede moške in jih postavi v položaj poraženca, saj ženske ne dovolijo, da bi bili moški koristni in da imajo v njihovem življenju mesto in vlogo. Ko pa moški posledično postanejo pasivni, ženske ne čutijo popolnoma nobene privlačnosti do njih in jih ne spoštujejo. Moški postane kot še en otrok, za katerega mora skrbeti ženska.

Ko so moški postavljeni v tako poguben položaj, postanejo uporniški

Svoj upor kažejo s pasivnostjo. S svojo nedejavnostjo želijo reči: "Dobro, potem pa naredite vse same, pa boste videle, kako vam gre." Mogoče najboljši primer takšnega vedenja lahko vidimo v vlogi Richarda v filmu Modra laguna.

Prav ta dinamika je danes privedla do izčrpanosti in stresa pri ženskah. Zdaj, v dobi postmodernega feminizma, morajo ženske biti in narediti vse. Ni bilo potrebe, da se je človeška rasa pripeljala do te točke. Številne ženske se danes sprašujejo, kakšen je v resnici smisel moškega. In ko začnejo zavzemati to stališče, začnejo moške objektivizirati. To je zastrašujoča oblika zamenjanih vlog.

Ženske morajo razumeti, da mora biti moški dober, iskan, potreben in uporaben v stvareh, v katerih v resnici je. Fobija pred intimnostjo je resnična težava, ki podobno kot maska prikriva pristnost. Ženske, ki so jih moški partnerji označili za 'zahtevne', ali tiste, ki pogosto naletijo na odpor moških, ko kaj želijo od njih, to najpogosteje izkušajo, ker niso izbrale ustreznih partnerjev.

Vsi moški so različni, tako kot avtomobili. Če ste družinsko usmerjena ženska, je nakup dvosedežnega športnega avtomobila slaba ideja.

Tako je za moške zahteva, da se obnašajo na določen način, da bi jih potrebovali in cenili, isto, kot bi športnemu avtomobilu ukazali, naj postane mini kombi, da bo šele takrat nekaj vreden. V primeru nezdružljivosti s partnerjem se ženske izogibajo soočenju s tem in namesto tega moškega kritizirajo in zahtevajo, da se spremeni.

Kaj moramo ženske narediti, da bi se prilagodile tej resničnosti moških?

1. Naj bo moški v svoji moški energiji.

Pravzaprav jo spodbujajte. Moški, ki je popolnoma v svoji moški energiji, vam ne grozi; on je vaš največji zagovornik.

2. Naredite prostor v svojem življenju za moškega.

Moški mora služiti v namenu za vas in v vašem življenju. To ne pomeni, da mu ukazujete. To pomeni, da mu je treba dati prostor na področjih svojega življenja, da lahko prevzame vodilno vlogo. Na primer, dovolite mu, da vam odpre vrata. Naj odpre pokrov na kozarcu, ki ga težko odprete. Pustite mu, da vas varuje. Naj reši težavo, s katero se spopadate. Naj vas ogrne z jakno, če vas zebe. Naj vas pelje v kino. Skupaj jasno določite njegovo in svojo vlogo v gospodinjstvu. Nekaj, kar so plemena starega sveta razumela in sodobni svet ne dojame, je, da obstaja zdrava mera v vlogah med spoloma, dokler so te vloge nekaj, kar oseba sama izbira in za kar se odloča s svojo svobodno voljo.

Energija, ki jo oddajate, ali besede, ki jih izrečete: "Uspelo mi je, ker sem neodvisna ženska", ustvarja okrog vas in vašega življenja neprebojen zid. Ni vloge za moškega. Tu ni privlačnosti. Moški bodo gravitirali daleč od vas in edini, ki se vam bodo približali, spadajo v dve skupini.

Prva so moški, ki so v otroštvu doživeli travmo in iščejo mamo, in vaša ogromna odgovornost je zelo privlačna, ker želijo biti preskrbljeni in imajo radi, da se jim reče, kaj morajo narediti.

Druga skupina so moški, ki se zaradi travme v otroštvu hranijo z izzivom 'ukrotitev divje kobile'. Ti moški radi zlomijo ženske, ki mislijo, da so močne mentalno, čustveno ali fizično ali vse troje, in jih s tem naredijo poslušne.

3. Bodite zelo previdne pri kritikah, pritožbah in manipulacijah.

To, kar moški slišijo, kadar jih nenenhno kritiziramo, je: "Ti si neuspeh v vlogi, ki sem ti jo dala v svojem življenju". Moški morajo vedeti, kaj pravzaprav želite, ne pa da samo dobivajo sporočilo, da nečesa ne počnejo, kot bi morali. Zapomnite si: če se vam zdi, da stalno kritizirate moškega in se pritožujete, morda preprosto zanemarjate dejstvo, da gre za nezdružljivost in da poskušate spremeniti športni avtomobil v mini kombi.

Prav tako obstajajo ženske, ki manipulirajo, da bi zadovoljile svoje potrebe. V takem primeru ne dajete prostora moškemu, da zadovolji vaše potrebe, temveč ga prisiljujete, da to naredi, kar bo uničilo vaš odnos. Nasprotno pa bo, če želite dobro razmerje, dajanje pozitivnih povratnih informacij o moški pomembnosti v vašem življenju za vse, kar opravlja, čudovito vplivalo na vas odnos.

4. Moški so neverjetno neposredni v primerjavi z ženskami.

Ženske so naučene, da so posredne, da manipulirajo s pasivno agresijo, z namigi, znaki, med vrsticami in da nikoli ne izrazijo svojih potreb, ker bi s tem bile 'slabe žene'. Ampak moški ne razumejo takšnega obnašanja in malo verjetno je, da vam bodo brali misli. Torej, z moškimi bodite neposredne. Če potrebujete pozornost, jim preprosto povejte, da potrebujete pozornost. Če želite boljši seks, pokažite, kaj bi želele, ne hlinite orgazma. Povejte mu natančno, kaj vam ni bilo všeč in zakaj ter kaj konkretno želite. Za moške je pravo olajšanje, če so ženske neposredne in povedo naravnost.

Upoštevajte dejstvo, da čeprav obstajajo nekateri travmatizirani moški, ki so seksisti, vas večina moških ne želi nadzorovati ali vam reči, da ste nesposobne. Moški rečejo: "Želim biti povezan s tabo. Potrebujem biti povezan s tabo, prav tako kot ti z mano. Da bi se tako počutil, moram izpolniti vlogo v tvojem življenju. Vlogo, ki ima namen, tako da mi je jasno, da me potrebuješ in želiš v svojem življenju." Če želite imeti zdrav odnos z moškim, je najboljše, če izberete moškega, ki je (tak, kot je v resnici sam zase – kdo in kaj je sebi) ustrezen za izpolnitev zelo pomembne in potrebne vloge v vašem življenju. Če je tako, bi bilo dobro, da razmišljate, govorite in delujete v tej smeri.

NAŠI ODNOSI SE LAHKO IZBOLJŠAJO TAKRAT, KO:

  • 1. Razvijemo zdrav občutek zase.
  • 2. Ozavestimo svoje podzavestne čustvene odzive in sprožilce teh ter naredimo potrebne spremembe.
  • 3. Treniramo radikalno iskrenost do sebe in partnerja.
  • 3. Bolečine v odnosu uporabimo za določanje svojih vrednot, ciljev, potreb in želja.
  • 4. Partnerju jasno izrazimo, kaj potrebujemo in želimo.
  • 5. Smo v stanju sočutja in empatije do partnerjeve bolečine in smo sposobni razumeti, kaj občuti, kaj so njegove želje in potrebe, namesto da partnerja poskušamo ljubiti iz svojega ločenega stališča oz. perspektive.
  • 6. Najdemo načine za globoko povezovanje in delimo darilo ranljivosti s partnerjem/-ico, razvijajoč zavest o njegovih/njenih podzavestnih čustvenih odzivih in sprožilcih.
  • 7. Prizadevamo si za zdravo, zrelo, zavestno, odprto in avtentično komunikacijo, vadimo aktivno zavestno poslušanje partnerja.
Vir: prevod Angelica Horvatić, https://tealswan.com/resources/articles/what-every-woman-should-know-about-men-r370/
Kaj pa ti praviš? 5
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 4 dan nazaj
Hvala, res je tako. Zelo dobro napisano.
Vesna
  komentiral 5 dan nazaj
Hvala, zelo dober in koristen zapis. Vreden razmisleka in ustreznega delovanja.
Vesna
Ivanka
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala
Vesna
  komentiral 1 leto nazaj
Zelo dragoceno zapis, ki mi osvetljuje lastno delovanje, ki pogosto ne prinaša želenih rezultatov. Hvala.
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
20 let sem čakal na ta, ali na takšen članek. Zanimivo, da ga je napisala ženska, torej moje čestitke. Popravke kot moški kajpak imam, nikoli pa ni popolnoma lahko.
Nalagam...