Alenka  Rozman

Kaj je limfna drenaža in kako pomaga imunskemu sistemu?

13. oktober 2020    461 ogledov

Zame mirovanje ni možnost. Ko pride deževni letni čas in zunanje aktivnosti niso več tako prijetne, se posvetim pridobivanju novega znanja. Letošnjo jesen sem si izbrala tečaj limfne drenaže in nič me ne bi moglo pripraviti na presenečenje, ki me je čakalo.

Mislila sem, da delovanje človeškega telesa kar dobro poznam, saj ga študiram že več kot 15 let. Tudi delovanje imunskega sistema mi je precej domače, ta predmet mi je predaval celo prof. dr. Alojz Ihan in lahko se pohvalim, da sem ga opravila z desetko. :) Ampak šele na tečaju limfne drenaže se mi je slika sestavila v celoto. Zdaj vem tudi to, kako imunskemu sistemu pomagati, da bo deloval optimalno.

Kaj je limfa in kako je povezana z imunskim sistemom?

Veš, ko se čisto malo urežeš, da iz rane ne priteče kri, ampak takšna prozorna tekočina? To je limfa. Limfa je tekočina, ki se izloči skozi krvne kapilare in hrani celice. Kri iz kapilar odteče do srca po venah, limfa pa ostane med celicami in opravi še številne naloge, preden se prek limfnih ven ponovno vrne v krvni obtok. Ena izmed najbolj pomembnih nalog limfe je tudi obramba pred boleznimi oziroma imunski sistem.

V limfi namreč najdemo večino celic imunskega sistema, kot so limfociti. Pomemben del limfnih ven so tudi bezgavke, ki so pomembne pri imunskem odzivu na okužbo. Poenostavljeno lahko rečemo, da se tam limfa prečisti, preden se vrne v krvni obtok. Torej limfa in imunski sistem sta neločljivo povezana, tako kot kri in sistem za oskrbo celic s kisikom.

Kje je limfa?

Kar 80 odstotkov limfe je v koži, v plasti imenovani dermis. Sem na primer segajo lasni mešički, v dermisu so žleze znojnice, pa tudi krvne kapilarice in živčni končiči. Zato so tudi težave z limfo največkrat opazne že na prvi pogled, na koži:

  • nečista koža, mozolji,
  • koža se hitro razdraži, pogoste rdečice in srbečice (tudi dermatitisi, kožne alergije),
  • znoj smrdi (npr. pol ure po tuširanju se že opazi neprijeten vonj),
  • koža je suha, praske se celijo zelo počasi.

Kako limfna drenaža pomaga?

Limfna drenaža je pravzaprav nežna masaža kože, s katero povečamo sposobnost telesa, da se znebi nakopičenih škodljivih snovi. Pri tem delujemo na:

  • stanje limfe – je dobro tekoča, ali je struktura kože spremenjena?
  • pretočnost limfe – ali kje v telesu zastaja tekočina?
  • pretočnost bezgavk – ali lahko prečistijo vso limfo, ki mora steči skoznje?

Tako naravno pomagamo telesu, da se znebi toksinov in da se imunski sistem okrepi. 

Zastala limfa pa lahko povzroči tudi precej težav. Na prvi pogled je opazno zatekanje sklepov, na primer gležnjev, posledica pa je občutek težkih in utrujenih nog. Večkrat limfa zastaja tudi na križu in ramenih, sploh pri delu z računalnikom ali pri drugem sedečem delu. V teh primerih lahko z limfno drenažo tudi bistveno pripomoremo k zmanjšanju bolečin.

Kako poteka limfna drenaža?

Limfna drenaža je na prvi pogled podobna masaži, vendar se ukvarjamo le s kožo in pri tem ne uporabljamo olja. Je zelo nežna in počasna, tudi zelo sproščujoča. 

Zavedati se moramo, da z limfno drenažo enega dela telesa vplivamo na celoten sistem ter da spodbujamo proces, ki je dolgotrajen. Zato je zelo pomembno, da pred začetkom skupaj določimo cilj. Glede na to se odločimo za program – število obiskov, katera mesta dreniramo, ali je smiselno vključiti tudi masažo ...  

Lahko limfna drenaža pomaga tudi tebi?

Skoraj zagotovo. Če te zanima več, mi piši. :)

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...