Maja R. Mihovec

Kako doseči boljšo zbranost pri otrocih?

6. oktober 2016    221 ogledov

Otroci so pogosto v svojem svetu in jih ne zanima kaj dosti kaj se dogaja v šoli. Pa vendarle je potrebno tudi ta znanja osvojiti. Poleg tega se soočajo tudi s posebnimi izzivi, kot je npr. javno nastopanje in trema, sanjarjenje ali pretirana aktivnost in včasih, ja, so lahko od vseh obveznosti in izvenšolskih dejavnosti tudi utrujeni. In tukaj lahko potem dodamo še specifične težave, kot so različne t.i. motnje, kot je na primer disleksija, rahle oblike avtizma in različne oblike motnje pozornosti.

Veliko lahko naredimo doma z ustvarjenjem primernega okolje.

Kar nekaj možnosti imamo kako lahko izboljšamo zbranost in preženemo utrujenost. Vedno pa moramo upoštevati načelo »manj je več«, ter biti še posebej pozorni kadar delamo za otroke. Otroci so zelo dovzetni in bolj občutljivi, zato morajo biti mešanice za njih zelo blage. Morda je še najbolje, da si pripravimo mešanico kvalitetnih in naravnih eteričnih olj z namenom spodbujanja zbranosti in razbistritve uma, ter potem to mešanico uporabimo za različne namene uporabe.

Nekaj napotkov in še kakšen dodaten recept se najde tudi v dveh predhodnih člankih, in sicer: "Koncentracija" in "Kako naj vse to spravim v glavo?"

 Olje proti tremi

  • 10 ml mandljevo olje
  • 2 kapljici eterično olje geranije
  • 4 kapljice eterično olje grenivke
  • 1 kapljica eterično olje evropske bazilike

V stekleničko nakapljamo najprej eterična olja in nato dolijemo mandljevo olje. Rahlo premešamo, ter uporabimo tako, da se namažemo pred nastopom po zapestju.

 Aromasvetilka za dvig koncentracije za otroke

Aromasvetilka je posoda kjer spodaj gori svečka, zgoraj pa je posodica z vodo v katero nakapljamo eterična olja, ki nato počasi izparevajo. Aromasvetilko upoabimo v prostoru, kjer se učimo. Količina eteričnih olj je odvisna od velikosti prostora in od starosti osebe.  Otroške sobe so praviloma majne, poleg tega pa mora biti tudi količina uporabljenih kapljic eteričnih olj nizka. Klub temu, da vonj ni izrazit in prevladujoč, opravijo eterična olja svojo nalogo.

  • 1,5 dcl vode
  • 2 kapljici eterično olje evkaliptus radiata
  • 1 kapljica eterično olje limone

Vodo zlijemo v posodico, ki je temu namenjena. V vodo nakapljamo eterična olja in prižgemo svečko. Eterična olja bodo počasi izhlapevala in napolnila prostor s svojim delovanjem.  Pred spanjem moramo prostor dobro prezračiti.

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji

Nalagam...