Miran Peterman

VIDEO: Kako nadzorovati svoje misli?

16. avgust 2016    1264 ogledov

 Kako lahko nadzorujemo svoje misli? Živimo v negativnem okolju, ljudje okoli nas se pogovarjajo negativne stvari, na internetu prebiramo o beguncih, lakoti, nesrečah, nasilju, teroristih. Kako lahko v takih okoliščinah nadzorujemo svoje misli? Kako ostanemo pozitivni?

Najprej moramo razumeti, da nadzorovati svoje misli ne pomeni, da prebiramo članke, se pogovarjamo o negativnih stvareh in potem poskušamo nadzorovati svoje misli. Da nadzorujemo svoje misli, pomeni, da najprej nadzorujemo sebe, da NE prebiramo takih člankov, da NE gledamo takih oddaj in se NE pogovarjamo o teh stvareh. Seveda razumem, vsi imamo prijatelje (mogoče je prišel čas, da nekatere prijatelje s Facebooka in iz resničnega življenja zamenjamo), vendar ko se začnemo pogovarjati o negativnih situacijah, teroristih in o takem življenju, imamo dve možnosti: pogovor poskušamo takoj preusmeriti, in če to ni mogoče, se čim prej odstranimo. Rešitev za takšne prijatelje je, da se redkeje vidimo in ostanemo krajši čas.

Stvari se nam začnejo dogajati, ko nas negativa zanima. Nekdo nam reče: “Joj, veš, kaj ti moram povedati? Veš, kaj se je zgodilo?” In potem rečemo: “Joj, kaj? Povej mi!” In smo že notri, smo že v 'sranju', smo že v 'dreku'. Nadzor naših misli se v resnici začne s tem, ko nam nekdo reče: “Veš, kaj ti moram povedati?”, in mu odvrnemo: “Je kaj pozitivnega, je nekaj, kar me bo razveselilo? Ni? Potem pa hvala! Poglej, jaz sem se že pred dolgo časa odločil, da me take stvari ne zanimajo. Da me ne zanima politika, da me ne zanimajo begunci, da me ne zanima Afrika in ne teroristi.”

To ne pomeni, da sem ignorantski, da sem aroganten, vendar imam v življenju neko pravilo: “Če v življenju lahko nekaj spremenim, potem to spremenim, če pa neke stvari niso v moji moči, sam izberem svoj odnos do tega, svoj odnos do življenja.” Vem, da je težko, popolnoma razumem, vem, da je težka situacija, vem, da so težave s financami, vem, da je življenje nevarno, vem, da so teroristi. Ampak če teroristi so in če mi na primer grozi čez pol leta smrt, lahko sam izberem, kako bom živel tega pol leta, kako bom živel v tem trenutku, kako se bom odzival, kaj bom sploh naredil s svojim življenjem.

Če bi bil danes zadnji dan našega življenja, če bi danes umrli, kako bi ta dan preživeli? Večina bi nas ta dan preživela v družbi naših najdražjih, resnično bi želeli dan doživeti, uživati, biti srečni. In ne glede na to, da danes po vsej verjetnosti ne bomo umrli, zakaj ne bi življenja uživali, zakaj ne bi življenja v polnosti doživljali? Nadzor naših misli se začne tukaj, ko nadzorujemo, kaj preberemo, ko nadzorujemo, koga poslušamo, ko nadzorujemo, s čim se ukvarjamo. Ne potem, ko je že prepozno, ko so nas stvari že zagrabile, ko smo že v negativi. Potem je prepozno.

Pošast je treba ukrotiti, dokler je majhna. Recimo, da imamo domače živali, npr. psa. Če ga ne zdresiramo in ga nimamo pod nadzorom, dokler je majhen, potem sčasoma pes prevzame nadzor nad nami. Enako je s strahom, enako je z jezo, enako z vsemi čustvi. Če vseh teh stvari ne damo pod nadzor, dokler so majhne, dokler so obvladljive, kasneje postanejo prevelike. In potem resnično potrebujemo nekoga, ki je krotilec teh strahov, krotilec zveri, ki nam jih pomaga ukrotiti. To moramo razumeti in se tega začeti bistveno bolj zavedati.

Srečujem ogromno ljudi, ki poslušajo televizijo, dnevnik, berejo časopise. “Moram biti na tekočem, moram vedeti, kaj se dogaja!” A res? Iskreno vam povem, da vse, kar potrebujemo izvedeti, vse, kar potrebujemo vedeti, bo zagotovo prišlo v naše življenje, zagotovo nam bo nekdo povedal in ni nam treba biti celih ur pred televizorjem, pred internetom. Jaz se preprosto, ko vidim, da nekdo objavlja negativne stvari na Facebooku, odjavim od njegovih novic. Me ne zanima.

Seveda bi bilo super vedeti, ali se bo nekaj zgodilo. Če bomo primorani, če bi se nekaj zares zgodilo v Sloveniji, bomo šli v akcijo, ampak takrat nas bodo o tem zagotovo obvestili.

Nadzor naših misli se začne z nadzorom našega obnašanja, z nadzorom našega odzivanja: kaj beremo, kaj gledamo, s kom se pogovarjamo. In potem bo bistveno lažje, če se pojavi majhna misel, kajti to lahko nadzorujemo.

Prevzemite nadzor nad svojim življenjem! V vašem življenju sta lahko sreča in ljubezen. Zakaj? Ker imamo mi nadzor nad svojim življenjem. In ker se mi lahko to odločimo. Nadzorujte sebe in potem boste lahko nadzorovali svoje misli!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...