Jure J.

Kako lahko odkrivate navdih v sebi?

piše: Jure J.
4. avgust 2018    461 ogledov

Odkrivanje navdiha vas pripelje do vašega edinstvenega in povsem osebnega smisla, ki ga najdete znotraj – samo vprašati morate zanj. Vse, kar morate storiti, je to, da se ustavite. Vzemite si nekaj časa za odmik od svojih neštetih opravkov in preiščite svojo notranjost. Povsem pošteno in neustrašno se vprašajte:

Kaj me navdušuje? Kaj me veseli in kaj imam rad? Kaj se mi zdi resnično pomembno? 

 

Odgovori – vse tisto, kar imate za odkrivanje navdiha – so podobni sledi iz krušnih droptinic, ki vodijo k smislu našega življenja.

Počnite tisto, kar imate radi, in imejte radi tisto, kar počnete

Zaradi česa se naše srce razširi? Ob čem naša duša zapoje?

Večina ljudi je tako zaposlenih z vsem, kar jim prinaša dan, da niso pozorni. Pri odkrivanju navdiha so namigi včasih zelo rahli, vendar ključ do tistega, kar vas navdušuje, vedno vključuje vašo zavzetost, občutek, da vas dobesedno vleče k tej stvari, ter dejstvo, da vas stvar res zanima.

Psiholog Csikszentmihalyi je ta občutek čistega veselja, ki ga občutimo, ko smo povsem zatopljeni v svoje početje, imenuje 'tok'. Čas se utegne ustaviti ali pa ure minevajo kot minute. Vaša osredotočenost je naravna in zlepa vas nič ne more zmotiti. V centru za pozorno psihologijo na pensilvanski univerzi, kjer raziskujejo srečo ljudi, menijo, da je občutek, kadar se ljudje ukvarjajo z dejavnostjo, ki sproži 'tok', tako prijeten, da se potem s to dejavnostjo radi ukvarjajo že samo zaradi nje same, ne pa zaradi drugih koristi, na primer zaslužka. Če boste tudi sami opazovali, v katerih primerih doživljate 'tok', in potem te stvari počeli pogosteje, boste na pravi poti k odkrivanju stvari, ki vas navdušujejo.

»Ko enkrat prepoznate, kaj vam je resnično všeč, počnite to vsak dan.« (Tukaj bodite pozorni predvsem na pozitivne, koristne in zdrave stvari.) Življenje je sestavljeno iz odločitev; kadar se vedno znova in znova odločate, da boste počeli stvari, ki so vam všeč, vam bo to pomagalo, da boste sčasoma začeli živeti v skladu s svojim smislom na vseh področjih življenja. Tako boste pritegnili v svoje življenje še več tistega, kar si želite – tu je na delu zakon privlačnosti.

Če vam odkrivanje navdiha dela težave, vam lahko pri tem pomaga preprosta vaja. 

Vaja – Odkrivanje navdiha

Ta vaja je prvi korak pri odkrivanju, kaj vam resnično pomeni veliko. Ko boste preizkus navdušenja opravili do konca, boste odkrili, kako lahko prepoznate pet stvari, ki vas najbolj navdušujejo, in kaj lahko storite, da bodo postale sestavni del vašega življenja.

  1. Na list papirja naštejte najmanj deset stvari, zaradi katerih bosta vaše življenje in delo postala idealna. Dokončajte stavek: »V svojem idealnem življenju _________________________________.« Npr.: »V svojem idealnem življenju navdihujem druge s svojo ljubeznijo do pisanja« ali »… sem zdrav, vitalen in poln energije« ali »… uživam v lepem odnosu s prijatelji in družino«.
    Če se vam zatakne, pomislite na stvari, ki jih nikakor ne marate v svojem življenju, nato pa jih obrnite. Na primer, če čutite: »V svojem idealnem življenju nikoli ne bom imel ob sebi ljudi, ki lažejo, goljufajo ali kradejo,« stavek obrnite: »V svojem idealnem življenju bom vedno obkrožen z ljudmi, ki so pošteni, imajo najvišjo osebnost in integriteto ter radi dajejo.«
  2. Zdaj pa pomislite na pet ljudi, ki jih poznate in ki niso navdušeni nad tem, kar v življenju počnete. O čem govorijo? Čemu namenjajo pozornost? Kako se vedejo do ljudi, s katerimi se družijo? Naštejte vsaj pet oblik vedenja, ki jih opazite pri teh ljudeh. Ali katero od teh oblik vedenja opažate tudi pri sebi? Ali lahko razumete, kako katera od teh oblik vedenja morda ovira vašo sposobnost, da bi živeli življenje, prežeto s smislom?
  3. Naštejte pet stvari, ki jih lahko storite v prihajajočem tednu, da bi začeli spreminjati te oblike vedenja in svoje življenje uskladili s stvarmi, ki ste jih našteli pri prvem koraku, tako da bo vaše življenje polno navdušenja in prežeto s smislom, kar si tudi zaslužite.
Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...