Jure J.

Kako lahko presežemo um?

piše: Jure J.
18. junij 2018    441 ogledov

Prvotni prebivalci na Borneu so razvili posebno tehniko, s katero ujamejo divje opice, ki jim kradejo pridelke in zaloge hrane. V lupino praznega kokosovega oreha naredijo majhno luknjo, veliko ravno toliko, da gre lahko vanjo opičja roka. Oreh pritrdijo na tla in za vabo nastavijo vanj nekaj riža. Opičji tat zavoha hrano in pride poizvedovat. Roko stegne in vtakne v oreh ter zagrabi riž. Ko pa hoče izvleči roko spet ven, je ne more, saj je pest, v kateri stiska riž, preširoka za odprtino. Da bi pobegnila, mora izpustiti riž. In ker opice na Borneu tega nočejo narediti, ostanejo ujete.

Mnogi med nami smo podobni tem opicam: ujeti smo v svoje negativne misli, ker jih preprosto nočemo izpustiti. In bolj ko se jim upiramo, vztrajneje se nas oklepajo. Nič nam ne pomaga, če jih skušamo odriniti, ker se bodo vsakokrat znova vrnile.

Se pa motečih misli lahko lotimo tudi drugače, in sicer tako, da sežemo onkraj uma in se povežemo z občutki, ki se sprožajo v nas ob teh mislih. Občutek je namreč tisti, ki poskrbi, da se misli skorajda prilepijo na razum. Ko občutek prepoznamo in ga prijazno sprejmemo ter nato izpustimo, bo tudi moteča misel čudežno izginila. To lahko zelo učinkovito naredimo s preprosto, a učinkovito tehniko, imenovano metoda Sedona.

Vaja – Kako presežemo um in se prepustimo:

Najprej primite svinčnik. Zdaj ga trdno stisnite v dlani. Svinčnik predstavlja vaše misli in občutke, dlan pa prestavlja vašo zavest.

Pozorni bodite na to, kako neprijetno je sprva takšno stikanje in kako se vam prav hitro zazdi domače ali »normalno«. Ali že čutite to? Na enak način se vaša zavest trdno oklepa misli in občutkov, dokler se nazadnje ne navadite tega oklepanja, tako da ga niti opazite ne več. Zdaj pa razprite dlan in spustite svinčnik iz rok. Opazite, da svinčnik in vaša dlan nista povezana med seboj. In enako velja za vaše misli in občutke; tudi oni namreč niso zvezani ali celo prilepljeni na vas, tako kot svinčnik ni bil prilepljen na vašo roko. Vi niste vaše misli ali občutek.

Zdaj pa obrnite dlan in svinčnik izpustite.

Kaj se je zgodilo? Svinčnik je padel na tla.

Ali je bilo to težko? Ne – preprosto ste ga nehali stiskati in se ga oklepati!

To pomeni “prepustite se” in se sprostite.

Metoda Sedona v praksi:

Metoda Sedona temelji na dveh osnovnih načelih:

  1. Misli in občutki niso dejstva in tudi niso mi.
  2. Lahko jih opustimo.

V svojem bistvu že imamo srečo, ki jo iščemo; vse, kar moramo storiti, da odkrijemo to naravno srečo, je, da opustimo nesrečnost in omejitve, ko jo zakrivajo ali ovirajo.

Težnja, da se oklenemo svojih nesrečnih misli ali občutkov ali pa da se navežemo nanje, je tako močna, da se pojavlja celo v našem besednem izražanju. Kadar se počutimo žalostne, navadno rečemo: »Jaz sem žalosten.« kadar se počutimo nesrečne, navadno rečemo: »Jaz sem nesrečen.« Neprestano utrjujemo prepričanje, da je naše bitje povezano z našimi mislimi in občutki. Metoda Sedona nam pomaga pretrgati to povezanost.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...