Jure J.

Kako lahko stare možgane naučite novih trikov

piše: Jure J.
12. junij 2018    356 ogledov

Čeprav so vaši možgani glede negativnosti naravnani tako, kot bi bili lepilo, in imajo zelo občutljiv alarmni sistem, vendarle še obstaja upanje, da postanete srečnejši – nevrološka prožnost naših možganov. V nasprotju s starim psom se vaši možgani resnično lahko naučijo novih trikov. S spreminjanjem misli začnejo v vaših možganih nastajati spremembe; in ne le v vaših možganih, temveč zelo verjetno tudi v vašem dednem zapisu – DNK.

Z novimi in drugačnimi mislimi ustvarjate nove nevrološke poti. Kadar spremenite svoje mišljenje tako, da podpira in vzdržuje našo srečo, se negativne živčne poti skrčijo, pozitivne živčne poti pa se razširijo. Na ta način laže in bolj samodejno začnete razmišljati bolj pozitivno.

S svojimi pozitivnimi in negativnimi mislimi vplivate na DNK – kar je samo še dokaz več, da s svojim mišljenjem lahko na novo programirate izhodiščno točko svoje sreče.

Poženite neokorteks in stare možgane naučite novih trikov

Sodeč po najnovejših raziskavah je neokorteks tisti del možganov, v katerem se skriva sreča – točneje, v levem prefrontalnem režnju. Raziskave so pokazale, da je ta del možganov zelo dejaven pri tistih ljudeh, ki so srečni, medtem ko so pri tistih, ki so nagnjeni k tesnobi, prestrašenosti in depresiji, opazili izrazitejše delovanje desnega prefrontalnega korteksa.

Glede sreče ne morete preslepiti možganov.

V možganih ljudi, ki se bolj blago odzivajo na strašljiva sporočila njihove amigdale, več alfa valov – kar kaže, da so možgani srečni.

Namesto da bi jih preplavljale negativne misli ali da bi ves čas živeli pripravljeni na beg ali boj, so srečni ljudej razvili navade, ki jim omogočajo, da se laže odzivajo iz svojega višjega možganskega centra, neokorteksa.

  • Bolj so skeptični glede svojih negativnih misli. Podvomijo o alarmih, ki se sprožijo v njihovih možganih, in jih po potrebi ovržejo.
  • Ne borijo se s svojimi negativnimi mislimi. Vedo, da so slednje pogosto stranski proizvod njihove nagnjenosti k negativnemu ter da lahko presežejo svoj razum in negativne misli opustijo.
  • Bolj se zavedajo svojih pozitivnih misli in več pozornosti namenjajo pozitivnim izkušnjami.
Vir: Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...