Andrej Pešec

Kako mati vzgoji močnega sina?

22. december 2018    10763 ogledov

»Ko mati vzgaja sina, se mora zavedati, da oblikuje odnos z moškim; če se tega ne zaveda, moškega ne bo.« dr. O.G. Gadetsky

Kaj to pomeni? Sodobna mati navadno dobronamerno smatra, da bo z odločnim, pedantnim in močnim pristopom vzgojila močnega fanta ali celo moža, zgodi pa se ravno obratno. S takšnim pristopom oblikuje odvisnega, neodločnega in šibkega osebo moškega spola, ki mu težko rečemo moški.

Današanje mame s sinovi pogosto vzpostavijo odnos dominantna mati – odvisen sin, kar sinu onemogoča postati zares odgovorna in samostojna oseba, kar opazijo tako nasprotni spol kot delodajalci. Ne smemo pozabiti, da imajo ženske zaradi bistveno intenzivnejših čustev mnogo močnejši vpliv na okolico kot moški; njena psihična energija ga tako spremlja povsod. Navadno tak fant nima zdrave samopodobe in prave samozavesti, težko zbere voljo in odločnost, da dela samostojne korake, saj se vidi v takšni luči, v kakršni ga vidi njegova mati. Zelo pogosto posega po slabih navadah in/ali/ter ne najdejo inspiracije v življenju. Boji se sprejemati lastne odločitve, stremi k življenju po liniji najmanjšega odpora in ima tendenco k prikriti maščevalnosti do žensk; navadno se slej ko prej srečajo in zaživijo s podobno dominantnim dekletom. Sprva je takšna zveza obema zanimiva in zabavna, kmalu pa žensko spravi ob živce.

Če želi imeti ženska ob sebi močnega, angažiranega in proaktivnega moškega, mora sama delovati nežno, odvisno, šibko in ranljivo; fanta ne vzgaja v copato, ampak v heroja. Takšna ženska je dejansko močna, in ne obratno. Ne sme se postavljati nad njega s položaja dominantne osebe. Inteligentna mati fanta vzgaja s svojo nežnostjo, čistočo in odvisnostjo od družine.

Modra mati ne poskuša dominirati svojega sina; modra mati sina osvoji s svojo ljubeznivostjo, odvisnostjo in naklonjenostjo. Zdrav fant/moški ne more ne lepo ravnati s takšno materjo.

Mati mora sinu vzbuditi občutek, da ga potrebuje. Da je ključen za delovanje in preživetje družine. Mati naj sina sprašuje za nasvet (ni pa seveda nujno, da ga upošteva). Tako bo sin razvijal odgovornost, kreativnost in željo skrbeti za druge. Časa ne bo zapravljal s celodnevnim igranjem igric; raje bo iskal odgovore in rešitve na izzive mame, sestre, babice … Saj moški vedno želi skrbeti za nekoga, sicer ima občutek, da je drugim odveč. Fant/moški to potrebuje.

Jasno poudarjanje neodvisnosti in samostojnosti žensk njim samim povzroči veliko več škode, kot koristi, saj moški živi za to, da bo skrbel za nekoga. Razume se seveda, da je vsak svobodna, neodvisna oseba, no psihologija družine je takšna, da moški želijo skrbeti le za žensko, ki kaže, da je odvisna od njihove zaščite in podpore, v nasprotnem primeru dobijo moški občutek, da so ljudem v napoto. Tako odrasli moški vse pogosteje zahajajo v gostilne, igralnice in k drugim ženskam, mladi fantje pa vse več časa posvečajo igranjem videoigric, slabim navadam in lenobi. Kdo je kriv? Nihče. Kdo pa je odgovoren? Vsi. Vsak zase.

Ker niti ne znamo bolje, ponavljamo napake učiteljev in staršev, s tem, da dodamo še kakšno novo, tako je stanje vse težje, vsak pa se lahko kadarkoli odloči in s pomočjo modrosti izstopi iz začaranega kroga, iz svojega življenja pa naredi neskončno izmenjavo naklonjenosti in ljubezni. Najlepše pri tem je, da ne potrebuje sodelovanja nikogar drugega; dovolj je, da sam(a) naredi, kar je potrebno, daleč najmočnejša energija ženske pa je energija matere; prave matere.

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
Zelo poučno, vodljivo, opozarjujoče. Sem precej jang ženska in moram vložiti veliko energije, da iz tega zavestno izstopim. Imam sina, se trudim, a vidim, da se bom morala še bolj. Na napakah se učimo. Upam, da jih nisem naredila že preveč, nepopravljivih. Hvala.
Nalagam...