Andrej Pešec

Kako odnos med staršema vpliva na zdravje otroka?

9. september 2022    270 ogledov

Dr. V. O. Ruzov v svojih delih piše o tem, da je otrokovo zdravstveno stanje v ogromno meri odraz odnosov v družini. Zato je tako pomembno, da dom resnično spet postane ambasada ljubezni in celostne regeneracije, sicer se bomo še naprej vrteli v začaranem krogu iskanja miru in sreče. 

Znanec je pred leti dobil otroka z dekletom, s katerim sta se začela kmalu hudo prepirati. Odnos je presegel vse okuse zdrave meje, tako da je bilo stanje doma resnično nevzdržno. Dom ni bil dom, ampak fronta.

Prijatelj je bil zelo ustrežljiv do dekleta, a naiven. Naredil je praktično vse, kar si je zaželela, no, ni ji uspel dati tega, kar je zares potrebovala. Sprva se ji je to zdelo privlačno in zabavno, kmalu pa je postala zelo nesramna, groba in nezvesta. V daljšem obdobju, ko ji je dal čas za razmislek in spremembo, ga je še naprej odkrito varala, on pa je vse to toleriral. Imela je tudi vse resnejše mentalne težave. Za vse na svetu je skušal ohraniti zvezo, a dekle za to ni želelo niti slišati. Poskušal je storiti celo samomor.

V eni situaciji, ko ga je zasačila pri poskusu le tega, mu je rekla: »Kaj je sedaj to? Saj si ja rekel, da se boš ubil. Se pravi eno govoriš, drugo delaš ...« Res je, da mora moški, če nekaj reče, to tudi storiti, sicer ga ženska ne jemlje resno, no, tak primer je seveda izjema. Po obupnih poskusih ohranitve zveze sta se končno odločila, da gresta vsak svojo pot (kar se sicer ne priporoča, razen v redkih skrajnih primerih, kot je bil ta, saj je sicer ločitev, posebej z ohlajenimi odnosi, nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi otroku).

Njuna tedaj tri ali štiriletna hči je ves ta čas bolehala za precej hudo obliko astme (ki navadno odraža strah in zavračanje nekoga ali nečesa).

Ko sem jo pred leti srečal v šoli, kjer sem gostoval, sem jo vprašal: »Kako je s tvojim zdravjem, astmo?« Bilo je videti, kot da ne ve, o čem govorim.

Kasneje sem poklical njenega očeta in potrdil mi je, da je njena astma kmalu po maminem odhodu od doma − povsem izginila. 

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 17 ur nazaj
Hvala, bojim se, da je res tako in da se tega premalo zavedamo oz.ne zmoremo.

Vesna
Nalagam...