Petra Cvek

Kako ohraniti partnerski odnos v konfliktnih situacijah?

piše: Petra Cvek
15. november 2018    484 ogledov

Imeti prav ali ostati povezan, je klju─Źno vpra┼íanje, ki si ga velja zastaviti vedno, ko se v partnerskem odnosu soo─Źamo s konfliktno situacijo.

Prav odgovor nanj bo namre─Ź mo─Źno vplival na to, ali bomo v tej situaciji upo┼ítevali na─Źela, ki bodo pripomogla k ohranjanju odnosa tudi v trenutkih, ko ni vse ro┼żnato.

1. V┼żivljanje v partnerja in upo┼ítevanje njegovih interesov

Za uspe┼íno re┼íitev nesporazumov je pomembno, da sogovornika razumemo oz. sku┼íamo spoznati tudi njegov zorni kot. To seveda precej la┼żje storimo, ─Źe partnerja poslu┼íamo, se zanimamo za njegovo dojemanje celotne situacije in tudi re┼íitve, ki jih za nastalo situacijo ponudi. Bolj ko bomo razumeli njegovo razmi┼íljanje, la┼że se bomo v┼żiveli vanj.

2. Ohranjanje skrbi za dobrobit drugega

Premalo se zavedamo, da je skrb za dobrobit partnerja pravzaprav tudi skrb za lastno dobrobit. Ho─Źemo ali no─Źemo, partnerjevo zadovoljstvo ali nezadovoljstvo vpliva tudi na nas in na to, kako se ob njem po─Źutimo.

3. Iskanje skupnih to─Źk

Ne glede na to, kako nasprotujo─Źa so si najina mnenja, vedno lahko najdemo tudi skupne to─Źke. O katerih stvareh, povezanih s konfliktom, se s partnerjem strinjava? Kaj je tisto, kar je najin skupni vi┼íji cilj? Pogosto si tu lahko priznamo, da je vi┼íji cilj obeh ostati skupaj in se imeti dobro drug ob drugem. Kaj je tisto, kar je v dani situaciji partnerjev vi┼íji cilj, kaj je tisto, kar verjame, da bo dobil s tem, ko vztraja pri svojem mnenju, in kaj je na┼í vi┼íji cilj, kaj je tisto, kar mi verjamemo, da bomo pridobili s tem, ko vztrajamo pri svojem? Partner npr. vztraja, da kupimo nov avtomobil, medtem ko jaz mislim, da je to potrata denarja, in ┼żelim, da kupimo rabljenega. Kako to, da partner vztraja pri novem avtomobilu? Kaj verjame, da bo z novim avtomobilom pridobil? Ve─Ź varnosti, zanesljivej┼íi avtomobil, ve─Ź jamstva, da je vozilo res kakovostno? In kaj verjamem jaz, da bom pridobila z rabljenim avtomobilom? Ravno tako kakovosten in varen izdelek, morda tudi prihranek financ, ki jih bomo lahko namenili ─Źemu drugemu? Ko vemo, kaj je tisto, zaradi ─Źesar si nekaj sploh ┼żelimo, in najdemo skupno to─Źno oz. cilj, bomo mnogo la┼że iskali re┼íitve, ki bodo sprejemljive za oba.

4. Upo┼ítevanje razli─Źnosti

Ve─Źina ljudi besedi razli─Źnost pripisuje negativen pomen, posledi─Źno pa v konfliktnih situacijah krivdo za nastali konflikt pripi┼íe prav razli─Źnosti oz. partnerju, ki je druga─Źen kot mi. Ko partnerja in njegovo druga─Źnost razumemo kot krivca za nastalo situacijo in razmi┼íljamo ┬╗─Źe bi le on bil druga─Źen (oz. tak┼íen, kot si ┼żelim jaz)┬ź, se bolj kot na iskanje ustrezne re┼íitve osredoto─Źamo na dokazovanje tega, kdo ima prav in kdo ne. Logi─Źno je, da partner o nekaterih stvareh ne razmi┼ílja enako kot mi, ima namre─Ź svoje izku┼ínje, ki so druga─Źne od na┼íih, njegova prepri─Źanja in pri─Źakovanja so verjetno druga─Źna od na┼íih, njegov na─Źin delovanja prav tako. Nerealno je pri─Źakovati, da razli─Źnosti med partnerjema ne obstajajo. Pomembno je, da se jih zavedamo in se o njih tudi pogovarjamo.

5. Iskanje alternativnih rešitev

V konfliktnih situacijah se pogosto namesto na iskanje re┼íitev osredoto─Źamo na iskanje podobnih preteklih situacij, ki jih v trenutkih najve─Źje jeze partnerju brez kan─Źka slabe vesti o─Źitamo. Da s tem ne pripomoremo k re┼íitvi problema, verjetno ni treba poudarjati. ─îe ┼żelimo najti ustrezno re┼íitev, tak┼íno, ki bo sprejemljiva za oba, se moramo k temu tudi zavezati. Pomagamo si lahko tudi tako, da vsak od partnerjev napi┼íe nekaj sprejemljivih re┼íitev, ki jih nato skupaj pregledava.

6. Premor

Kadar presodimo, da re┼íevanje konflikta ne vodi v re┼íitev, temve─Ź zaostruje polo┼żaj, se je smiselno umakniti in re┼íevanje nadaljevati, ko se strasti nekoliko umirijo. To je lahko ─Źez deset minut, eno uro ali en dan, pomembno pa je, da se k pogovoru o konfliktu vra─Źamo, vse dokler ne najdemo re┼íitve, ki bo sprejemljiva za oba.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...