Aleksandra Rehar

Kako otroke pripraviti do spanja?

piše: Aleksandra Rehar
29. november 2018    231 ogledov

Mnogim star┼íem predstavlja to vsakodnevni stres in spalna rutina otrok je nekaj, kar morajo(-mo) osvojiti vsi. Ne samo otroci, tudi pri odraslih ni ni─Ź druga─Źe.

─îe tega niste osvojili ┼íe, ko je otrok bil v trebuhu, potem se ta 'ne-spalna' rutina vle─Źe ┼íe naprej. Tak┼íni star┼íi kasneje iz dneva v dan bijejo borbe in se trudijo otroka dati spat, in so zelo neuspe┼íni pri tem. Na koncu jim za─Źnejo popu┼í─Źati ┼żivci in tako se pri─Źne 'nadiranje' otrok. Kar vodi v psihi─Źno zlorabo otrok. A, da se razumemo. Imamo otroke, ki so 'zaspanci' in otroke, ki sami ne potrebujejo toliko spanja. A vseeno ni nemogo─Źe osvojiti spalnih navad.

Otrokov spanec je izjemno pomemben, saj se dolo─Źeni hormoni tekom po─Źitka razvijajo, obnova celic je hitrej┼ía, spanje je pomembno tudi za otrokov mentalni razvoj in njihovo rast. Idealno za pred┼íolskega otroka je nekje 12-14 ur spanja na dan (v to je zajet tudi popoldanski po─Źitek).

Vsak dan je pomembno, da ohranite otrokovo rutino spanja, kar pomeni, da vsaj nekaj ur pred spanjem, zagotovite otroku mirno okolje. Ne ravno risank, ki vzpodbujajo mo┼żgansko valovanje in dvigujejo raven adrenalina in kortizola. Ti hormoni jih tako vzpodbudijo k ┼żivahnosti in dr┼żijo stanje budnosti. Pripravite jih raje na vsebine, ki so primerne za lahkono─Źnice.

Kaj lahko tu storite starši?

* Otroku zve─Źer ne dodajajte hrane, ki bi jim dodajala raven energije v obliki sladkorjev. (obroki naj bodo topli: juha, mleko - navadno ipd.)
* Pripravite lahko tablo opravil, ki jo date na vidno mesto z urami in prilepite na to tablo slikice (tako otrok ve v dnevni rutini od ponedeljka do nedelje, kdaj je ura spanja),
* Otroku pred spanjem lahko preberete pravlico (tako se bogati njihov besedni zaklad)
* Otroka vodite skozi meditacijo (ta je pri meni zelo uspešna metoda)
* Aromatizirajte prostor z eteri─Źnimi olji sivke, ki jih bo poneslo v spanec.
* Prostori naj bodo temni, prezra─Źeni in malce hladnej┼íi kot bivanjski (tako bo tudi va┼í otrok zdrav).

─îe va┼íi otroci spijo pri vas, jih kar se da hitro nau─Źite samostojnosti z vzpodbudnimi besedami: "Sedaj si ┼że pogumen/a in velik/a, da si lahko v svoji sobi." Motivirajte jih z njihovimi najljub┼íimi igra─Źami: "Ve┼í tvoj Piki bo danes sam spal v postelji, bi se mu pridru┼żil/a?" Pohvalite njihov pogum in samostojnost. Tako, se jim bo zdelo, da so res premagali korake, kateri so se jim zdeli morda ┼íe minuto prej stra┼íni.

Otroci so radi samostojni in ko jih vklju─Źujete in vzpodbujate, motivirate in pohvalite njihova dejanja, vam povrnejo nazaj bistveno ve─Ź.

A za─Źnite z majhnimi koraki in ni─Ź s prisilo. Od vas bo zahtevalo na za─Źetku nekoliko ve─Ź potrpe┼żljivosti, a kmalu se vam bo to na koncu obrestovalo.

Vi ste tisti, ki ste jim vzgled.

Zapisala za vas: Aleksandra Rehar

Vir: Flying Wings - Aleksandra Rehar
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...