Mojca Koprivnikar

Kako preseči težavne odnose in situacije, ki se ponavljajo?

1. marec 2022    413 ogledov

Iz izkušenj lahko povem, da imate lahko ogromno duhovnega znanja in znanja iz psihologije, a dokler:

- energije, ki je zamrznila oz. se je njen pretok ustavil v otroštvu, zaradi travmatičnih ali drugih negativnih izkušenj, danes ne predelate in spremenite izkušnjo in

- dokler iz telesa ne spravite in predihate zastala čustva in energije iz preteklosti …

… prave spremembe ne boste doživeli.

Na primer, da ste bili v ranem otroštvu s strani pomembne odrasle osebe podcenjevani oz. so vam z besedami ali dejanji  kazali, da ste nesposobni, da ne zmorete, da ne znate itn. Če se je to dogajalo pogosto, se je v vas ustvaril energijski „odtis“ in prepričanje (miselni vzorec + čustvo), ki ima v sebi točno takšen naboj - ne znate, ne zmorete itn.

Čustvo, ki ste ga takrat doživeli in hkrati prevzeli nase v zgodnjem otroštvu, torej, je, ustvaril vaš „modus operandi“, če lahko tako rečem. Ta način delovanja se je zapisal v vaše telo in podzavest in je danes kot magnet, ki k sebi vleče ljudi in situacije, ki vam potrjujejo "odtis" – bodisi, da ne zmorete, ne znate itn. Najverjetneje se je iz tega rodial nemoč, jeza in morda še kakšno čustvo. Morda se vam ob podobnih situacijah točno takšna čustva ponovno prebujajo.

Z leti običajno takšne in podobne dogodke in situacije potisnemo globoko stran, tako daleč in globoko, da se jih niti več ne zavedamo, saj so nas preveč boleli. Hkrati pa ustavrimo obrambne mehanizme, ki so nam pomagali takrat preživeti.

Težava je, ker kot odrasli še vedno lahko delujemo iz obrambnih mehanizmov, zastala energija pa, kljub vsemu želi biti videna in procesirana. Ker se to ne zgodi, ta energija postaja kot stara pajčevina, ki preprede naše resnično notranje bitje. V končni fazi pa pripelje tudi do psiho-fizičnih težav, saj energija v osnovi želi teči in se gibati.

Dokler, torej, ne prepoznamo in predelamo zastalo energijo, zastala čustva spravimo iz telesa in spremenimo izkušnjo, prave spremembe ni za pričakovati. V sprembo bi torej vodilo spuščanje zastale energije iz telesa in odločitev, da se začnemo ceniti in končno preko procesa in vztrajnosti ter predanosti procesu spremembe, pridemo v stik z ljudmi in okoljem, ki nas ceni in pohvali - kot posledica naše notranje spremembe.

Lahko ponavljamo pozitivne afirmacije, kar je delček, ki nam seveda lahko pomaga in ni brez vrednosti. Ne bodo pa spremembe trajne. Ključno je, da se vaš modus operadni spremeni na ravni možganov (limbičnega sistem), živčnega sistema in telesa ter srca (srčne čakre).

Meditacija, kot prvi korak prepoznavanja

Redna praksa meditacije je vsekakor prvi in osnovni korak, saj z redno meditacijo vse bolj stopamo v stik s seboj, občutki, doživljanjem. Že sama meditacija ustvarja pozitivne spremembe v možganih in nam pomaga, da smo bolj mirni, stabilni in osredotočeni. Tudi v težjih situacijah in trenutkih ali v stiku z ljudmi, ki nas lahko „vržejo s tira“. Z redno prakso meditacije začnemo spoznavati, da nas pravzaprav drugi ne vrže iz tira, ampak so v nas sprožilci in na njih je potrebno delati.

Notranji otrok

Delo z notranjim otrokom je naslednji korak, ki vam lahko pomaga do celjenja ran iz otroštva. Reden meditacije in vaje z notranjim otrokom ustvarjajo spremembe na ravni srca-možganov-telesa in to je tisto, kar si želimo.

Delo s terapevtom

Za ključne spremembe, je vedno dobro poiskati izkušenega in dobrega terapevta. Z pravim terapevtom oz svetovalcem, ki mu zaupate, je empatičen in sočuten , vas vidi in sliši, sliši in prepozna vaše bolečine in je sam prehodil pot spremembe, lahko dosežete čarobne stvari. Dobro je, da je proces celjneja s terapevtom daljši, saj se tako vzpostavi zdravilna povezava, terapevt vam drži prostor, kar omogoča, da se v daljšem časovnem obdobju, v katerem se vam prebujajo stvari iz preteklosti ter dvigujejo (nezavedne) vsebine, zgodijo spremembe na ravni možganov, telesa in srca.

Torej, naj zaključim, moje prepričanje iz osebnih izkušenj in izkušenj drugih je, da se prava sprememba zgodi, ko je proces celjenja celosten.

In prišel je čas, da začnemo delati konkretne premike in čiščenja znotraj sebe, saj tako pomagamo sebi, svojim otrokom in vsem prihodnjim generacijam.

Resnično je čas, da se zares lotimo razreševanja starih energij, predvsem tistih, ki nas vlečejo v nasprotno smer od želene – to pomeni tiste „negativne“, „disfunkcionalne“, „destruktivne“, „nižje“ energije ali kakorkoli jih želite poimenovati. Gre pravzaprav za „programe“, ki delujejo kot zaviralci v našem energijskem sistemu (na duhovni, mentalni, čustveni in/ali telesni ravni), več jih imamo, težje na gre. Običajno se ti programi prenašajo preko prednikov, dokler nekdo v liniji prednikov ne razreši energije. Dobro se je tudi zavedati, da znanost pravi, da na nas intenzivno vplivajo tri generacije nazaj.

Čas je …

VAM LAHKO KAKO POMAGAM?

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...