Karmen VALANT

Kako shujšati? 18 zdravih in varnih nasvet

3. oktober 2016    1523 ogledov

Debelost ni bolezen, so pa ljudje, ki imajo čezmerno telesno težo v nevarnosti, da zbolijo. Zato se vedno sprašujejo: Kako shujšati? Prevelika teža je pogosto krivec za zvišan krvni tlak, krvni sladkor in povišane maščobe v krvi. Pojavi se nevarnost za nastanek ateroskleroze in z njo povezanih bolezni. Ljudje, ki imajo preveliko telesno težo, pogosto zbolevajo za koronarnimi boleznimi, večkrat jih doleti srčni infarkt, možganska kap, zapore arterij na nogah.

Debelost je tudi dejavnik nevarnosti za raka na dojki in debelem črevesju in danki, bolezni gibal, dihal, nastanek žolčnih kamnov. Debelost je velikokrat povezana tudi z depresijo.

Debelost se lahko pojavi že pri dojenčku, dokler je dojen je primerno prehranjen, ko pa preide na stekleničko, hitro prekorači predpisano količino, ki naj bi jo zaužil. Otrok, ki je že kot dojenček debel, bo po vsej verjetnosti debel tudi v puberteti in večino svojega odraslega življenja. Pri vse težavah, ki spremlja debelost, je seveda smiselno, da se čimprej lotite hujšanja. Seveda sedaj nastopi vprašanje: Kako shujšati? Na tržišču je ogromno pripravkov, ki naj bi vam pomagali hujšati, vendar previdno!

Debelost je včasih tudi posledica bolezni, lahko so to motnje v delovanju hormonov ali encimov, povišano težo pa lahko povzročijo tudi nekateri tumorji. Vsako splošno debelost naj oceni zdravnik in vsako drastično hujšanje naj bo pod zdravniškim nadzorom..

VITKA LINIJA JE SEN VSEH ŽENSK!


Ženske večno iščejo nove recepte kako shujšati, saj je vitka linija sen vseh žensk!

Uresničite ga lahko predvsem s pravilno prehrano, gibanjem in telovadbo. To je čisto na kratko osnova za hujšanje, kako se boste same lotile svojih odvečnih kilogramov, se morate odločiti same.

 

Vitka linija je sen vseh žensk!

Vsaka dieta, telovadba ali hujšanje po luni, zahteva predvsem  disciplino in vztrajnost. Seveda to ne velja samo za ženske, že dolgo so v teh vodah prisotni tudi moški. Vroča tema, kako shujšati, je vse bolj prisotna, vsi želimo biti lepe in skladne postave, predvsem pa želimo biti zdravi.

NEVARNOSTI HUJŠANJA


Ko se lotite hujšanja in raznih diet, bodite izredno previdni! Kako shujšati? Pri dietah, ki obljubljajo hitro hujšanje ima hrana malo kalorij, posameznik pa izgubi predvsem mišično maso in vodo in skoraj nič maščobnega tkiva. Za zdravo hujšanje si lahko pomagate z naravnimi pripravki, ki jih lahko naročite na tej povezavi!

V preveliki želji po izgubi kilogramov, lahko hitro zaidete v začaran krog, kjer boste  zaradi hujšanja oslabeli, ali mogoče celo zboleli, po končanem hujšanju, pa boste hitro spet pridobili vse izgubljene kilograme.

 

Zato pazite, da bodo vaše diete vsebovale dovolj raznovrstne hrane, sadja in zelenjave, vitaminov in seveda veliko vode, da ne dehidrirate.

Kadar zaradi prevelike izgube vode skozi potenje in odvajanje dehidrirate, boste to opazili po smrdečem potu in urinu, slabem zadahu in suhi koži. Če vam med hujšanjem začne smrdeti iz ust, si preberite članek, kako odpraviti slab zadah.


1. NA MIZI JUHA IN KMALU BOŠ SUHA!


Ženska modernega časa ima zelo zahtevno nalogo. Mora biti žena, mama, poslovna ženska, športnica, seveda mora znati kuhati ali leteti z letalom. Vedno in povsod mora biti urejena, modno oblečena in menda tudi suha.

 

Kako shujšati brez prevelikega odrekanja? To je pa že druga tema, o kateri je napisanih veliko člankov in nasvetov, nekateri so koristni, nekateri pa popolnoma nesmiselni in tudi nevarni. Hujšanje z juhami je bilo v razmahu v sedemdesetih letih, zadnja leta se med poplavo diet in nasvetov za hujšanje spet množično pojavlja.

Glede na to, da pri vsakem hujšanju najprej izgubimo veliko vode, je hujšanje z juhami seveda smiselno.

Ko se boste lotili hujšanja z juho, preprosto začnite zajtrk z juho in isto juho do konca pojejte za kosilo.

Pripravljajte si vedno sveže juhe, lahko jih tudi zamrznete, a boste s tem izgubili veliko pomembnih sestavin, ki jih vsebuje zelenjava.

Juhe so enostavno razgradljive, ne obremenjujejo presnove, ogrejejo telo in nas nežno pobožajo od znotraj, vsebujejo veliko hranljivih snovi, vlaknin, vitaminov in kar je najpomembnejše – po juhah boste imeli občutek sitosti.

Zelo poznano je hujšanje z zeljno juho, paradižnikovo, špinačno, kokošjo in podobno. To so preverjene juhe, ki jih vsi poznamo, saj so delslovenske kulinarike.

 

Hujšajmo z zeljno juho!

Večina mlajših pa verjetno ne pozna starih zelenjavnih in zeliščnih juh, ki so jih pripravljali predvsem na kmetih, v predvojnih in vojnih časih.

Seveda te juhe niso bile namenjene hujšanju, na mizi so bile zaradi splošnega pomanjkanja hrane.

Peteršiljevka:

V lonec nalijte 2 litra mrzle vode, dodajte  korenino peteršilja, eno šalotko, košček kolerabe, pora, polovice glave zelja in olupljen zrezan krompir. Kuhajte eno uro, skromno posolite in še svežo pojejte.

 

Tudi če nimate vrta, lahko gojite zelišča v lončku!

Zeliščna ali pomladanska juha:

Za pomladno juho si pripravite  dve pesti naslednjih zelišč:  peteršilj, trpotec, rman, črna meta, melisa, kislice, regrat, špinača, koprive, janež, drobnjak in luštrek, ki ga dodate samo eno vejico.

Vsa zelišča operite, na hitro zrežite in jih dajte v ponev, kjer ste razgreli žlico surovega masla,dodajte 3 jajca, 3 pesti na kocke narezanega črnega kruha.

Vse skupaj dušite 15 minut, vmes večkrat pomešajte, nato pa zalijte z vročo nemastnojuho.

2. HUJŠANJE S SPANJEM  – SPANJE JE NAJBOLJŠA MEDITACIJA (Dalai lama)


Kako shujšati s pomočjo spanja? Znana modrost je, da samo spočit in naspan človek lahko brez težav opravlja dnevne obveznosti.

Spanje je zelo pomembno, pomanjkanje pa lahko privede vaše telo tudi do hujših težav. Ženske so zaradi pomanjkanja spanja še posebej ogrožene, saj sem jim poleg ostalih težav, začnejo nabirati tudi odvečni kilogrami.  V posteljo se nikar ne odpravite s polnim želodcem, saj vam bo to nakopalo same težave. Kadar ste v globoki fazi spanja – REM, se izločahormon  inzulin, ki vpliva na metabolizem in skrbi za razmerje med mišično maso in maščobo v telesu. 11.

Že nekaj dni pomanjkanja spanca se takoj pokaže v pomanjkanju tega hormona. Pospešen metabolizem je zelo pomemben pri hujšanju med spanjem, zato čimveč spite. Seveda samo spanje ne bo pomagalo pri topljenju kilogramov, potrebno bo tudi paziti na uravnovešeno prehrano, nekaj telovadbe in veliko tekočine, tako bo vaš metabolizem neobremenjen.

Idealno naj bi bilo do osem ur spanca na noč, vendar mora to razmerje vsak posameznik ugotoviti sam.

Nekateri ljudje pač ne potrebujejo veliko spanca, drugi so pa pravi medvedki. Seveda pa tudi kvalitetno spanje ne bo pomagalo pri hujšanju med spanjem, če ne boste omejili vnos kalorij.

Ogljikove hidrate (sladkor,kruh,krompir in testenine), jejte v prvi polovici dneva, proti večeru pa raje manj.

Zelo pomembno je, kakšno hrano boste jedli čez dan.

Z zajtrkom z več ogljikovimi hidrati poskrbite za energijsko spodbudo telesa.
Za kosilo že zmanjšate vnos ogljikovih hidratov in dodate še beljakovine ( ribe, skuta, jajca )
Za večerjo pojejte veliko beljakovin in zelenjave, odpovejte se kruhu. Tako boste poskrbeli za nizke vrednosti inzulina in zagotovo izgubili kakšen kilogram med spanjem.
Spanje je najboljše zdravilo!

 

Dober spanec je ključen za zdravje, vemo da premalo spanja sproža stres.

Fizični stres pripelje do izločanja kortizona, kar privede do proizvodnje odvečne glukoze, ki se pretvori v maščobe. Ljudje, ki premalo spijo, radi posežejo po prigrizkih, ki so ponavadi visokokalorične sladkarije in slani prigrizki.

Kako dobro spite?

Nikoli ne pojdite lačni v posteljo, raje pojejte zvečer kakšen lažji obrok.
Pred spanjem ne telovadite, vadba pred spanjem poveča presnovo in budnost. Seveda posteljne aktivnosti ne štejemo za telovadbo!
Ko se vrnete utrujeni iz službe, se po kosilu nikar ne zvrnite na kavč! Raje pojdite na krajši sprehod ali pa pokosite travo na vrtu!
Med! Žlica medu pred spanjem pomaga do boljšega spanca, hkrati pa pomaga izgubljati kilograme. Spimo v mirnem okolju in temi, brez televizorja in računalnika in obnovitveni hormoni bodo normalno delovali.

 
3. KAKO SHUJŠATI? VAŠE PORCIJE NAJ BODO MANJŠE!


Dejstvo je, da debeli ljudje načeloma pojedo tudi velike količine hrane.

Seveda so izjeme, ki samo pogledajo krožnik in se že zredijo, nekateri ljudje imajo  razne bolezenske težave s presnovo, a v glavnem drži, da se kilogrami nabirajo z veliko količino neustrezne hrane.

Kako zmanjšati vnos hrane? Najlažje je napisati nekaj pametnih nasvetov, a žal ljudem, ki se borijo s kilogrami, to verjetno ne bo nič pomagalo. Potrebno se bo temeljito pripraviti na ta zahteven podvig.

Uporabljajte modre krožnike! Znanstveniki so opravili raziskavo in ugotovili, da rdeča, rumena ali oranžna barva vzpodbujajo apetit, medtem ko modra barva deluje ravno nasprotno. Vaši obroki naj bodo postreženi na modrih krožnikih in zagotovo bodo na njih manjše porcije, kot na krožnikih drugih barv.

Kako shujšati? Modra barva zavira apetit! !Hrano si postrezite na krožnikih, ki so kontrastne barve kot hrana. Solatodajte na krožnik rdeče barve, meso namodre krožnike, juho pa si privoščite iz krožnika črne barve. Zaradi kontrasta barv, naj bi bili bolj sposobni nadzirati velikost porcije!

Vaši obroki naj potekajo v mirnem okolju, takrat odložite knjigo in izklopite televizor. Mobilne telefone pustite v drugem prostoru, klice lahko vrnete, ko boste pojedli. 13.
Hrano servirajte v najboljšem servisu, uporabite svoj novi bleščeč jedilni pribor, ki je bil do sedaj spravljen v omari, na mizo dajte šopek sezonskega cvetja in pri večerji prižgite elegantno svečo. Med obroki ne rešujte družinskih problemov, saj se lahko hitro sprevržejo v prepir.
Zelo je pomembno, da veste katera hrana je primerna za vas. Ne pustite da drugi ljudje aliokolje vpliva na vaše prehranjevalne navade.
Porcije hrane so ponavadi odraz navade in okolja.
Posebej previdni bodite pri prigrizkih ob kavi ali čaju. Velik kos čokoladne torte raje nadomestite z kosom sočnega ananasa, narežite ga na majhne kose in postrezite na barvnem krožniku. Pomembno je, da tudi sadje pojeste počasi, vaša prebava bo zato bolje delovala.
Tudi ko boste zamenjali krožnike za manjše in druge barve, ko bo dekoracija ravno pravšnja, z partnerjem se boste glasno sprli pri mizi in pojedli že drugo porcijo hrane, ne boditeprestrogi do sebe. Boste pa naslednji dan pojedli kakšen košček manj.

Namesto slanih prigrizkov si privoščite sadje!
Namesto obilnih obrokov, si hrano raje porazdelite na več manjših obrokov in kakšen dan namesto celega obroka posezite samo po sadju in zelenjavi.


4. ALI SE POGOSTO PREHRANJUJETE V RESTAVRACIJAH?


Če ste se odločili izgubiti kakšen kilogram, potem se v času hujšanja izogibajte restavracij in kioskov s hitro prehrano. V restavracijah je ponudba hrane pestra, kalorična, porcije so ponavadi precej velike. Zraven boste spili še kakšno pivo ali kozarček vina, po obedu se prileže kava, h kavi pa košček torte. To pa se pa že ne sliši več kot hujšanje!

 

V času, ko se borite z kilogrami, si obroke raje pripravljajte doma. Že pri nakupu živil bodite pozorni, da ne prinesete domov raznih slanih prigrizkov in sladkarij.

Raje se založite s sadjem in zelenjavo in če vas v hladilniku ne bo čakal borovničev sladoled, ga pač ne boste pojedli. 

5.VAŠA DRŽA NAJ BO POKONČNA!


Zelo malo ljudi ima pravilno, pokončno držo. Večina se nas drži sključeno, držo popravimo ko nas zaboli v križu in kadar se želimo zavestno držati pokonci. Slaba drža je seveda za hrbtenico škodljiva in nič kaj lepa na pogled. 1

 

Kako se bo pri hujšanju spremenila vaša postava?

Ko boste razmišljali kako shujšati, posebno pozornost posvetite tudi drži telesa. Če bo vaš hrbet lepo poravnan, bo videti, kot da ste shujšali vsaj za eno konfekcijsko številko.

Z ravno držo boste trebuh potegnili navznoter, mišice bodo lepo napete, vi pa boste videti elegantno in vitko.

6. ALI JE V VAŠEM ŽIVLJENJU PREVEČ ALKOHOLA IN CIGARET?


Ko se odločate kako shujšati, se boste morali vprašati tudi to, koliko alkohola je prisotnega v vašem vsakdanu. Slovenci smo znani po tem, da vsak dogodek, naj bo slavnosten, svečan, žalosten ali športen, zalijemo z alkoholom. Kot nekakšen skupinski šport, ga vsi veselo dajemo na zob, kjer se pač pokaže prilika. 

 

Alkohol pri hujšanju ne bo vaš zaveznik!

Ves trud boste uničili, če se boste še naprej nalivali s pivom, ker se po rekreaciji pač prileže. V času ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, se raje odpovejte pitju alkohola,in  raje posezite po naravnih sokovih,da ne bo vaš trud in odrekanje zaman.

Kajenje je glavni krivec za veliko srčno – žilnih bolezni, zato prenehajte kaditi! 

Brez cigaret se boste počutili bolje, lažje se boste gibali in z zdravim načinom življenja boste lažje shujšali.

7. ČUDEŽNI ZELENI ČAJ!


Zeleni čaj je narejen iz listov čajevca Camellia sinensis, prvotno izhaja iz Kitajske, ki je tudi danes še vedno največja pridelovalka zelenega čaja. Učinkovine, ki jih vsebujejo čajni lističi, pri pravilni pripravi preidejo v čaj. Imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Kako shujšati z zelenim čajem? 

 

Zeleni čaj podpira presnovo in vam bo pomagal shujšati! 

Hujšanja z zelenim čajem se lotite previdno! Najbolje, da popijete 3 do 4 skodelice na dan, v večjih količinah zaradi kofeina obstaja nevarnost nespečnosti in nemira, zaradi odvajanja vode iz telesa, pa lahko izgubite preveč rudnin.

Zeleni čaj pospešuje presnovo in posledično pomaga pri topljenju maščob. 

Vendar nikar ne pričakujte, da se bodo maščobe kar same topile. Zeleni čaj je samo pomočnik, še vedno morate veliko narediti sami.

8.KAKO SHUJŠATI, ČE STE LENUH?


Če ste že po naravi bolj lene sorte in se vam zdi neumno hoditi v telovadnico ali na tek, si doma pred televizijo vseeno vzemite čas in se malo razmigajte.

Nabavite si tekaško stezo in ko boste gledali vse španske nadaljevanke, boste zraven lahko pretekli nekaj kilometrov! 

Na kavču se vsake toliko časa raztezajte, počepnite, vstanite in mogoče naredite svečo. Telo vam bo hvaležno za vsako gibanje, samo da ne boste nepremično ležali ure in ure.

Če ste lenuh, se vam tudi v trgovino ne bo dalo prevečkrat, zato doma ne boste imeli raznih prigrizkov, čipsov in čokoladk.

Prehranjujte se z ostanki od kosila in pojejte vsa jabolka in banane, ki ste jih že prejšnji teden prinesli domov.

Skuhajte enolončnice iz zelenjave za več dni, tako boste pojedli manj, pa še kuhati vam ne bo potrebno vsaki dan.

9. HUJŠAJTE S SUPER HRANO!


Kako shujšati z super hrano? Zanimivo vprašanje, a mogoče zelo uporabno!

Pijte mleko! Mleko ima veliko vitamina D in kalcija, prav ta dva pomagata pri hujšanju! Zato ob uravnovešeni prehrani pijte mleko, da bo telo dobilo dovolj vitamina D in kalcija, vaše hujšanje bo lažje. 24.

Naberite koprive! Kopriva je najboljša zdravilna rastlina za čiščenje in tvorbo krvi. Ima dober vpliv na delovanje trebušne slinavke, zato čaj iz kopriv zniža sladkor v krvi. Obenem ureja izločanje blata in je zato posebno primerna za spomladansko čiščenje telesa in pomoč pri hujšanju, okrepi pa tudi oslabljen imunski sistem.

 

Preden se lotite hujšanja okrepite imunski sistem! Kopriva vas bo čudovito prerodila!

Pijte čaj iz plahtice! Srebrna plahtica je že od davnih časov znana kot zelišče za ženske težave. Od časov krščanstva je posvečena Devici Mariji. Plahtica, ki raste v višjih legah, se med ljudmi imenuje srebrna plahtica, ker se listi na spodnji strani srebrno lesketajo. Posebej je uporabna pri odpravi debelosti. Dve do tri skodelice čaja na dan imajo zelo dober učinek! 

Gozdni sadeži! Poletni izbor jagodičevja vključuje jagode, maline, borovnice, robide, rdeč in črn ribez. Več o malinovih ketonih si lahko preberete v tem članku. 

Gozdni sadeži so polni antioksidantov, razstrupljajo telo, pospešujejo prebavo in omogočajo telesu večjo učinkovitost pri kurjenju maščob. 

 

Pri nas poznamo še veliko sadja, zelenjave in zelišč, ki bi jim lahko rekli super hrana.

Mnoge so uporabne tudi pri hujšanje, predvsem rastline ki odvajajo vodo.

10.KAKO SHUJŠATI Z JABOLČNIM KISOM?


Hujšanje z jabolčnim kisom je popolnoma preprosto. Vsako jutro na tešč v kozarec vode zmešajte dve žlički jabolčnega kisa, za boljši okus lahko dodate žličko medu. 

 

Jabolčni kis vsebuje naravne kisline, ki odpravljajo strupe iz telesa, čistijo črevesje in pomagajo topiti maščobe. Če imate težave z želodcem, previdno, prav tako se držite predpisane količine, saj pri jabolčnem kisu velja: Manj je več!

11. KAKO SHUJŠATI S SADJEM


Kako shujšati s sadjem? Sadje je slastnega okusa, nizkokalorično, z malo maščobami in je pomemben del naše prehrane.

V mnogih dietah je sadje izključeno zaradi visoke vsebnosti sladkorja. Če izključite sadje iz svojega jedilnika, boste telesu odtegnili pomembne prehranske snovi in ga prikrajšali za naravno čistilno moč sadja.

 

Zdrav prebavni sistem je zelo pomemben in s slabo prebavo  lahko povzročite, da bo vaše telo prikrajšano hranilnih snovi in zato nesposobno nadzorovati ključne funkcije , kar lahko privede do zadrževanja vode, pridobivanja telesne teže in do težav z zdravjem. 

Sadje vsebuje veliko vlaknin, ki pospešujejo  peristaltiko črevesja, preprečujejo zaprtje, posledično boste manj napihnjeni in telo ne bo zadrževalo vode. 

Sadje vsebuje veliko vode, kar pomaga pri rehidraciji telesa in preprečuje počasnost prebavnega sistema, kar je zelo dobro za prebavo in porabo maščob.

V našem naravnem okolju že od nekdaj rastejo avtohtone sorte sadja, seveda pa si postrezite tudi z sadjem od drugod! Pa dober tek!

Jabolko je že pregovorno najboljša hrana za hujšanje! Vsebuje pomembne vitamine, minerale in vlaknine in čisti celo telo. Kako shujšati z jabolki? 

Jabolko čisti strupe iz telesa in ohranja zdrav prebavni sistem. Vsebuje veliko pektina, ki znižuje slab holesterol v krvi.

Jabolko vsebuje tudi malično kislino, ki pomaga razbijati in odstranjevati maščobne obloge v celicah in odstranjuje strupe, ki so povzročajocelulit. 

 

Jabolka zmanjšujejo težave vzdraženega črevesja, zmanjšujejo različne oblike vnetja, lajšajo vnetja, ki povzročajo okužbe dihal. 

Ob hujšanju uporabljajte jabolka kot del zajtrka, skupaj z jogurtom ali sadno solato

Hruška ravno tako spada med čistilne sadeže, vsebujejo veliko pektina, ki spodbuja peristaltiko in tako ohranja zdrav prebavni sistem. Hruške delujejo odvajalno in diuretično in s tem čistijo vaše črevo. 

Vsebujejo veliko joda, za kar vam bo hvaležna vaša ščitnica. Pri hujšanju jih lahko kombinirate z drugim sadjem, mehke sadeže lahko porabite za sokove. 

Pomaranča  je zelo pomembna udeleženka pri hujšanju. Bogata z vitaminom C, polna antioksidantov, beta – karotenom, minerala kalij in kalcij ščitijo zdravje prebavil in pospešujejo izločanje škodljivih snovi.

 

Ko hujšate morate poskrbeti tudi za lase in nohte in preprečiti pomanjkanje vitaminov zprehranskimi

Pri pitju svežega pomarančnega soka bodite previdni, saj vsebuje veliko kisline in lahko povzroči dvig sladkorja, zato je bolje, da ga razredčite z vodo.

 

12. KAKO SHUJŠATI Z ZELENJAVO?


Ko se odločite za hujšanje, je seveda glavna tema vaših misli: Kako shujšati! Nasvetov za varno hujšanje je veliko, od vas je odvisno katere diete se boste lotili!

Vendar pri hujšanju nikar ne pozabite na zelenjavo, saj je pri hujšanju zelo pomembna.

Zelenjava ima malo kalorij in maščob, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ter nepogrešljive vlaknine. Zelenjava bo vaše telo očistila strupov, telo ostaja hidrirano brez zadrževanja vode.

 

Zelenjava je tudi krivec za lepo in napeto kožo. Največ koristnega boste dobili iz zelenjave, če jo uživate surovo.

Surova hrana povzroči, da telo pospeši prebavo in tako porabi več energije in zato shrani manj maščob. Če ne marate surove zelenjave, jo kuhajte na pari ali kuhanje z vretjem z manjšo količino vode, v pokritem loncu. Ljudje, ki hujšajo in pazijo na telesno težo bi morali pojesti veliko zelenjave. 37.

 

Paradižnik vsebuje kar 90% vode, je okusen in vsestransko uporaben. Ima malo kalorij in je v resnici sadje, čeprav ga vsi prištevamo k zelenjavi. Najbolj poznan je v mediteranski prehrani in je že iz davnih let poznan po uspehih pri hujšanju in varovanju srca. Več o tem si preberite v članku o omega 3 maščobnih kislinah, ki so prav tako prisotne v paradižniku.

Paradižnik ima veliko salicilatov, to so naravne sestavine, ki jih povezujemo z zmanjševanjem tveganja za srčne bolezni.

Visoka vsebnost vode hidrira prebavni sistem, najbolje, če ga uživamo surovega. V paradižniku so tudi vitamini C, E in beta – karoten, vsebuje pa tudi cink, ki okrepi imunski sistem, učinkovit je proti staranju in okužbam.38.

Kumarice vsebujejo kar 96% vode, zato so idealne sopotnice pri hujšanju. Zaradi visoke vsebnosti vode, so edinstven čistilec celotnega telesa, pospešijo prebavo, so odličen diuretik in rahlo odvajalo.

Pomagajo pri čiščenju ledvic in mehurja, preprečujejo zadrževanje vode v telesu in razkrajajo sečno kislino, ki lahko povzroči vnetja mehurja. 

13. POZNATE HUJŠANJE Z DIVJO HRANO?


Bi radi popestrili svoj jedilnik? Ste naveličani večno iste hrane, večno ista juha, večno ista zelena solata? Se sprašujete kako shujšati?

Pojdite v naravo in naberite divjo hrano, ki bo vaš dietni krožnik v hipu spremenila v pravljico iz gozda.

S pripravljanjem užitnih divjih rastlin bo vaša hrana bolj uravnotežena in zagotovo bolj naravna. V naravi rastline zrastejo brez človeškega posredovanja, v njih je več koristnih snovi, kot v gojenih rastlinah.

 

Nekatero divjo hrano že vsi poznamo, to je regrat, ki ga spomladi naberemo in si z njim naberemo novih moči po težki zimi.

Gojena zelenjava, ki jo kupimo v trgovinah je vodena in brez okusa, v naravi pa lahko že meseca marca začnemo nabirati rastline, ki jih lahko uporabimo kot zelenjavo. Te rastline hitro spomladi vsebujejo ogromne količine vitaminov, mineralov in aromatičnih snovi.

Divja hrana bo izziv za naš okus, saj nekaterih okusov v vsakodnevnem življenju nismo vajeni, pa nič hudega, na nov jedilnik se boste hitro navadili. 40.

Navadna marjetica  v naše kraje prinaša pomlad. Skupaj z trobenticami in zvončki opevamo konec zime, tega pa verjetni ne veste, da lahko iz marjetic  naredite okusno solato!

Nabiramo mlade rastline, uporabimo lahko celo. V listih je veliko vitamina C in provitamina A, eterično olje in sadne kisline. 

 

Skuhajte juho iz marjetic!

Marjetica je znana kot zelišče, ki pomaga pri prehladu, vnetih prebavilih, celi rane,pospešuje prebavo in je zelo učinkovita pri čiščenju krvi. Okus marjetice je kiselkasto jedek in zaradi tega jo mešamo z drugo divjo zelenjavo.

Nežno mlado rožico uporabimo za pripravo solat, starejše rastline pa obvezno prekuhamo in jih uporabimo podobno kot koprive in špinačo.

Borovnica  prav tako spada med divjo hrano in isto kot pomladi množično nabiramo regrat, poleti nabiramo borovnice. Ta priljubljen sadež vsebuje vitamin C, provitamin A, vitamine B1, B2, številne organske kisline in rudninske snovi, predvsem železo, fosfor in kalcij. Z borovnicami si lahko pomagamo tudi pri slabokrvnosti.

 

Z borovnicami in drugim jagodičevjem je opisanih precej shujševalnih diet, borovnice kot divja hrana pa so uporabne tudi drugače.

Lahko naredite lahek poletni puding, borovničev liker z začimbami in manj znano borovničevo vino. 42.

14.KAKO SHUJŠATI Z LUNO?


Ljudje že od svojega obstoja malce strahom pogledujejo tisto rumeno kroglo, ki se ponoči prikaže na našem nebu. Enkrat velika, enkrat majhna, spet se čisto skrije.

O luni je spletenih nešteto mitov, pravljic in pregovorov. Nekaj teh skrivnosti so razkrili Američani, ki so leta 1969 prvič stopili na Luno, a o njej je še vedno veliko ne vemo. Kako shujšati z luno? Tudi o tem so stari ljudje vedeli veliko povedati, a koliko je res na temu?

 

Hujšanje z luno temelji na luninih menah, posebej ob polni in prazni luni je vpliv lune na naše telo še povečan. Če želite shujšati, naredite ob teh dnevih post in prečistite svoje telo. 43.

Že naši predniki so poznali vpliv lune na telo in v starih časih so ljudje vsako leto opravili pomladansko zdravljenje. Po nasvetih Sebastijana Kneippa so uporabljali sveža zelišča, sveže zeliščne sokove in čaj iz svežih in suhih rož. 44.

Namen pomladanskega zdravljenja je bil predvsem očistiti, poživiti in izboljšati kri in odpraviti iz telesa vse škodljive snovi. Ko iz telesa odpravite  vse strupe, ki so se nabrali pozimi, je na pomlad tudi idealen čas, da izgubite kakšen kilogram.

Naberite špinačo, koprivo, regrat in radič  ki imajo veliko železa in se zato priporočajo slabokrvnim in vsem, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

 

 

Korenček je močan antioksidant, ki ščiti telo pred srčno žilnimi boleznimi in rakom!

Pri polni ali prazni luni uživajte zelenjavo in zelišča, ki odvajajo vodo, telo boste prečistili in tudi izgubili kakšen kilogram, predvsem pa se boste počutili sveže in čile.

15.HUJŠANJE S SLADKIM PELINOM


Za sladki pelin ste že prav gotovo slišali, saj se ga zadnje čase vse pogosteje omenja kot čudežno zdravilo za bolnike z rakom. 

Zgodovina sladkega pelina je znana predvsem po Kitajcih, ki ga že tisočletja uporabljajo proti malariji. Njegova najbolj zdravilna snov jeartemisinin, to je izvleček iz te čudovite rastline, uporablja pa se predvsem za zdravljenje malarije.

Vse to in še veliko zdravi sladki pelin, verjetno pa ne veste, da si z njim lahko pomagate tudi pri hujšanju.

Seveda pa sladki pelin pomaga pri mnogih drugih tegobah, pomaga pri zniževanju povišane telesne temperature, pri menstrualnih težavah, uničuje parazite v črevesju, za zdravljenje zlatenice, pomaga pri prehladih in gripi, izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in vitaminom C uničuje rakave celice. Več o sladkem pelinu si lahko preberete v tem članku!


Večina ljudi, ki ima povišano telesno težo, ima ponavadi tudi težave s prebavo, črevesje ne deluje kot bi bilo treba, absorpcija hranil ne deluje dobro in posledično postanejo napihnjeni. Zato je potrebno pred hujšanjem urediti prebavo, telo očistiti strupov in težkih kovin, ki jih v telo dobimo z hrano ali iz okolja.

Sladki pelin je bogat z železom, deluje antibiotično, protiglivično in protivirusno, zato je tudi primeren za čiščenje telesa pred hujšanjem.

Artemisinin je učinkovit tudi skupaj s česnom, saj česen vsebuje aliin, ki razpade na alicin in dilalilsul-fide, ki pospešijo absorpcijo. Če črevesje ne učinkovito absorbira hranil, se lahko pojavijo zdravstvene težave.Glavna učinkovina sladkega pelina je artemisinin, ki skupaj z železom in vitaminom C tvori proste kisikove radikale, ti pa ubijajo parazite. 46.

Posledice slabe absorpcije hranilnih snovi


Slaba absorpcija hranilnih snovi je simptom prehranskih intoleranc, pogosto skupaj z drisko, napenjanjem, sindromom razdražljivega črevesja in razjed. Posledice slabe absorpcije hranil so lahko raznolike, saj lahko pride do pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi. 

Psihični znaki so utrujenost, nezmožnost koncentracije, razdražljivost, agresija, brezvoljnost, nespečnosti in zelo pogosto zasvojenost s hrano in prenajedanje, kar vodi v pridobivanje odvečnih kilogramov.Ljudje so ponavadi bolni, imajo suho kožo, probleme z nohti in lasmi, lahko se hitro utrudijo. Na koži se lahko pojavijo izpuščaji, vnetja in razjede. 48.

Redno uživanje sladkega pelina občutno izboljša absorpcijo hranil in prepreči vse težave, ki nastanejo zaradi tega.

16.Hujšanje z omega 3 maščobnimi kislinami


Kako se lotiti hujšanja, je vse pogosteje zastavljeno vprašanje. Omega 3 maščobne kisline so zelo pomembne pri hujšanju:

pozitivno vplivajo na hitrost presnove
preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij in se pospešeno razgrajuje, če imamo znižan vnos kalorij, na primer ko smo na dieti
na celicah povečujejo število inzulinskih receptorjev in krepijo njihovo občutljivost, kar vodi do manjše potrebe po inzulinu
inzulin je hormon, ki negativno vpliva na hujšanje tako, da preprečuje razgradnjo telesne maščobe in spodbuja kopičenje telesne maščobe
pri vsaki dieti ali drastičnem hujšanju moramo v telo obvezno vnašati maščobne kisline omega 3
dolgoročno gledano bi lahko ob izključnem vnosu maščobnih kislin omega 3 prišlo do pomanjkanja maščobnih kislin omega 6
v kratkem obdobju je to skorajda nemogoče, glede na to, da je maščobnih kislin omega 6 v običajni hrani več kot dovolj, zato tudi v telesnih zalogah ne zmanjkajo tako hitro
smiselno je, da v obdobju hujšanja posebej vnašamo samo maščobne kisline omega 3, ko pa hujšanje zaključimo mora biti razmerje med vnosom omega 6 in omega 3 približno 3:1
pomagajo pri tvorbi hormona DHEA, ki je pomemben za uspešno hujšanje
povečujejo aerobne sposobnosti in fizično moč, ki med hujšanjem lahko oslabijo
obroki med hujšanjem naj vsebujejo le manjšo količino nasičenih maščobnih kislin in  veliko vel nenasičenih esencialnih maščobnih kislin
sposobne so  prebuditi možgane, da spet sprejemajo informacije leptinov o sitosti telesa, kar zmanjša lakoto in apetit 49.
Tudi po končanem hujšanju ohranite zdrav način prehranjevanja
Ko boste izgubili ravno toliko kilogramov kot ste hoteli, se vam lahko kaj hitro zgodi, da jih tudi hitro pridobite nazaj.

 

Omega 3 ohranja zdravo srce!

Če želite ohraniti zdravo srce, znižati krvni tlak in tveganje za srčni infarkt in obdržati na na novo pridobljeno telesno težo, morate nujno spremeniti način prehrane, ali pa obdržati dietni režim, ki ste ga imeli med hujšanjem.

Torej morate uživati hrano, ki vsebuje omega 3 maščobne kisline in če je potrebno jih  dodajajte v obliki kapsul.

Kje se nahaja maščobna kislina omega 3?


Med omega 3 so najpomembnejše ALA – alfa linolenska kislina, iz katere v določenem omejenem deleži telo lahko tvori DHA – dokozaheksanojska kislina in EPA – eikozapentanojska kislina.

ALA najdemo v:

živilih rastlinskega izvora, laneno olje, orehi, konopljino seme, konopljino olje

Omega 3 najdemo v konopljinem olju!
nekatera zelenolistnata zelenjava
nekatere morske alge
DHA in EPA pa najdemo v:

predvsem mastne ribe in njihova olja
prehranski dodatki
krilovo olje


17. MINDELLOVI NASVETI ZA HUJŠANJE


Dr. Earl Mindell je napisal knjigo Vitaminska biblija in v njej na preprost način predstavil vitamine, minerale, maščobe, vlaknine in še vse ostale snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. V dolgih letih proučevanja vitaminov in njihov vpliv na organizem, je tudi napisal nasvete za hujšanje, da bi se ljudje, ki želijo shujšati izognili pastem, ki jih prinašajo razne shujševalne diete.

Preden se lotite katere koli diete, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če mislite, da vaš zdravnik ne razume, zakaj želite shujšati, poiščite strokovnjaka za prehrano.
Če morate pazite na količino ogljikovih hidratov, se izogibajte dietetičnim in brezsladkornim umetno sladkanim bombonom in žvečilnim gumijem s sorbitoli, manitoli in heksitoli. Ti se v telesu presnavljajo enako kot ogljikovi hidrati, le počasneje.
Če vam dieta dovoljuje alkohol, popijte pred glavnim obrokom kozarec vina. Spodbudil bo želodčne sokove in pomagal k ustrezni prebavi hrane.
Naj vas ne zavedejo naslednja zmotna prepričanja: želatinske slaščice ne redijo, z grenivkami hujšamo, sadje nima kalorij, hrana z veliko beljakovinami nima kalorij, od 400 gramov zrezka se človek ne zredi toliko kot od enega krompirja, popečen ima mnogo manj kalorij kot svež. Te trditve nikakor ne držijo!
Ne glede na to kaj jeste, sedite za mizo in jejte počasi, prat tako med jedjo ne berite ali glejte televizije.


Ko izbirate sadje, ne pozabite, da vse sadje ni enako. Jabolko, banana ali hruška imajo več ogljikovih hidratov kot pol melone, skodelica surovih jagod ali sveža mandarina.
Pri izbiranju prikuhe, namesto graha raje vzemite fižol, špinačo namesto mešane zelenjave in krompirjev pire namesto riža. S temi zamenjavami boste prihranili od 30 do 40 kalorij.
Če se izogibate ogljikovim hidratom, ne podcenjujte čebule, v skodelici kuhane čebule je 18 gramov ogljikovih hidratov.
Če štejete  prav vsako kalorijo, morate vedeti, da je v jedilni žlici lecitina v zrncih 50 kalorij, v kapsuli lecitina pa kakih 8.

Poskusite se vsaj en dan v tednu postiti. dovolite si samo navadno hladno vodo ali zeliščni čaj z limono. Telo se bo na nežen način razstrupilo in takoj se boste bolje počutili in tudi kakšen kilogramček se bo stopil.


18. Hujšanje s sabljastim triplatom


Sabljasti triplat je doma ob Črnem morju in je pri nas razmeroma nepoznan. Gojijo ga v Indiji, severni Afriki in ZDA. Enoletna rastlina zraste približno 50 cm visoko in je zelo aromatična. 

Ima ovalne liste in trikotne cvetove različnih barv, od rumene do svetlo škrlatne. V dolgih ukrivljenih semenskih strokih je mnogo rjavih semen, ki jih v indijski kuhinji uporabljajo kor pekočo začimbo za kari. 

Uporabni deli sabljastega triplata


Zrela semena nabirajo v avgustu in septembru, stroke oluščijo, iz semen pa izdelujejo tekoče izvlečke in tinkture, lahko pa jih tudi zmeljejo in prodajajo kot prašek ali tablete. Izdelki iz triplata se pogosto uporabljajo za hujšanje, saj daje občutek polnosti želodca. 

Glavna sestavina sabljastega triplata je rastlinska sluz, topna vlaknina, ki vsrka vodo, da nastane želatinasta snov. S semenih so tudi kumarini, steroidni saponini, katerih učinek je podoben učinku hormonov, eterično olje, ki daje semenom aromo in alkaloidi. 

Hujšanje s sablastim triplatom


Triplat krepi in poživlja, zato pomaga pri premagovanju težke utrujenosti in pospešuje okrevanje. Ker je v njem mnogo sluzi, ki varujejo sluznice pred dražili, blaži bolečine ob prebavnih motnjah. Sluzi zgoščujejo stolico in čistijo črevesje ter s tem odpravljajo zaZdravilni učinki sabljastega triplataprtje. 


Terapevti naravnega zdravljenja priporočajo triplat proti anoreksiji, pomaga pa tudi pri shujševalnih dietah, saj daje občutek polnosti želodca. 

Vlaknine in saponini v triplatu znižujejo koncentracijo holesterola in krvnih maščob, zaradi svojega hormonskega delovanja pa dobrodejno vpliva tudi na spolno moč pri moških.

Uporaba in odmerjanje
Proti utrujenosti in pri shujševalnih dietah vzamemo:

prašek: po 2 grama z malo vode trikrat na dan
tinktura: tinktura je narejena v razmerju 1:3 v 25% alkoholu; 20 kapljic kanemo v malo mrzle vode in pijemo trikrat na dan
tablete: jemljemo po eno tableto štirikrat na dan
Previdnostni ukrepi
Sabljasti triplat ni strupen in velja za razmeroma varno rastlino. Ker vsebuje steroidne sestavine, ga otroci pred puberteto ne smejo jemati. Sladkorni bolniki naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. 60.

 

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...