Aleksandra Rehar

Kako znova obuditi speče odnose?

15. marec 2018    1283 ogledov

Vsak dan je nova priložnost za nov začetek. Tako tudi med partnerjema. Najbrž se zavedate, da sta za dolgotrajen odnos potrebna dva. Pri tem pa je potrebno vsak dan vlagati obojestransko energijo v odnos. V kolikor se vam dogaja, da en vlaga več, drugi pa manj, je nastopil čas t.i. ocene odnosa.

Kje sem? Ali me ta odnos osrečuje? Ali sva midva srečna?

Zato, da je v odnosu nekaj 'narobe' je odvisno od več dejavnikov. Pa poglejmo kateri dejavniki so to:

  • Ali imate nasilen odnos?
  • Vas partner/ka vara?
  • Vam je odnos postal rutina?
  • Je vaš odnos samo še enostranski?
  • Vas partner/ka ne izpolnjuje več?
  • Je slab oče/mama?
  • Je prezaposlen/a in ne vidi več pomembnosti odnosa?
  • Je neodgovoren/a?
  • Bežita iz odnosa z nenehnimi izgovori (kava s prijatelji, pretiran interes k športnim dejavnostim ipd.)?
  • Ni več spolnosti (aktivne, vas ne zadovolji)?

Vse to se lahko zgodi, ko odnos otopi oz. dovolite odnosu, da iskrica med vama ugasne. Zelo tanka je meja, po kateri hodimo vsak dan. A odnos je več kot samo površina. Odnos se gradi globinsko in ne samo, ko enkrat en partner pade dol (je bolj razdražljiv, občutljiv, depresiven) - vržemo po domače puško v koruzo in zahtevamo ločitev oz. razvezo. Zato smo danes v večini priča 'instant' odnosom.

Vsi bi sedaj delovali po Zakonu privlačnosti. Ne da je s tem zakonom nekaj narobe, temveč preslišite sebe. Najlažje je reči NE gre in reči odnosu adijo. Zato, da se je odnos pripeljalo do te situacije, sta odgovorna oba.

Po mojih izkušnjah in delu s strankami, ko svetujem družinam, kjer je veliko dinamike tudi z otroki je precej pogost pojav, da ko so otroci tu, odnos postane le še rutina in samo še 'kopica' obveznosti, ki se nalagajo iz dneva v dan. Tako partnerja, ki sta prej živela srečno življenje v dvoje izgubita zelo hitro rdečo nit.

Zakaj? Ko pridejo otroci se vam s prihodom novega družinskega člana postavi življenje izven 'rutine', ki ste je bili vajeni do tedaj. A na to ni pripravljen nihče. Nikjer ni priročnika, kako se prilagoditi na starševstvo. Nikjer ni učbenika, kako se prilagoditi na to in ono. Vse življenje podrediš otroku.

A vprašanje, ki vam ga postavim jaz: "Do kdaj boste podrejali življenje otroku?"  Otrok je pomemben, a pomembna sta tudi vidva. Tega ne gre zanemariti. Vaš otrok se mora prilagoditi vaši dinamiki in ne obratno. Seveda je to zopet odvisno kakšna je ta dinamika. Če so v družini profesionalni športniki, glasbeniki, kjer izkazujejo športne oz. glasbene dosežke. Potem se cela družina v veliki meri prilagodi otrokovemu življenju. A še vedno se partnerja ne zanemarita. Ostaja komunikacija in ostaja občutek: "Mar mi je zate in še vedno mi pomeniš vse". Gradita vsak dan na novo svoj odnos. Kljub izzivom na poti nikakor ne obupata drug nad drugim.

Imate razčiščen odnos do sebe?

Zelo pomembno je tudi, ali imate vi do sebe razčiščen odnos. Dobro poglejte pri sebi ali ste ljubosumni, ali ste prehitro užaljeni, ko nekaj ni po 'vaše' in ali želite biti samo vi tisti, ki ves čas dominira in nadvlada.

Odnos ni nadvlada, odnos je svobodna volja in sodelovanje dveh v skupno dobro. To so temelji ZDRAVEGA odnosa. V odnos gresta skupaj s skupnimi interesi in skupnimi idejami, kjer raste v harmonijo. Temelj harmoničnih odnosov je tudi komunikacija - iskrena, avtentična komunikacija.

V odnosih ni prostora za bitke z egom. Kajti prav zaradi ega ste v odnosih ki, sem jih navedla v alinejah. Kar je še najhuje, potem v to zgodbo padejo še otroci in kasneje so stiske tu in kjer ni več moč obvladovati vse situacije skupaj.

Kako obuditi odnos?

Če želita med vama obuditi in zanetiti ogenj, ne pozabite dnevno na poljube in dotike. To je ZAKON in temelj vsakega odnosa. Ne govorim o tem, da se morate ves čas 'obešati' nanj/o. A te čutni dotiki vzbudijo v marsikom iskro.

Zmenki v dvoje. Ja. Kdaj ste bili nazadnje na zmenku brez otrok? Kdaj sta drug drugemu nudila sproščujočo kopel? Ali pa morda tudi masažo? To so dotiki med drugim, ki obudijo v vaju dveh strast, voljo, novo življenje, nadgradnjo. Kakor želite.

Kdaj ste se nazadnje predali v spolnost brez, da bi vklopili svoje 'mlinčke'?

Spolnost ni vse, a je pomemben dejavnik, ki ga tudi ne gre zanemariti. Spolnost naj bo čutna, zaznavna, sproščujoča brez misli (ali mu/ji bom všeč, ali sem ga/jo zadovoljil/a, ali sem debel/a ipd...).

Včasih rečem o Bog, kdaj ste se nazadnje predali v spolnost brez, da bi vklopili svoje 'mlinčke'? Si upate sploh zaupati partnerju/ki do te mere? Si upate prepustiti v polnosti občutku? Ne glejta na odnos, da se zadovoljita ali ugodita v vsem. Kajti prav to mnogokrat vodi v razočaranje odnosa. Ker se tu hkrati ustvarijo vsa vaša pričakovanja do odnosa. V odnos se spustita z občutki in ne mislimi. Poskusite. Vredno je :). Med drugim, si lahko tudi šepetata v uho čutne besede: "Dragi/a danes tako siješ." To bo v vama znova zanetilo strast, a hkrati tudi zaupanje v odnos. Obudita in zbudita v sebi strast do življenja, do dogodkov, akcije, počitka, do razvajanja, nežnosti itn.

Vprašajte se raje: "Kako lahko danes na najboljši možen način ustvarim kreativen/čuteč/ljubeč/izpolnjen odnos?" Sledite občutku, energiji, zavedanju vprašanja. Ko se to vprašate, se odprete vaši zavesti. Gre zato tudi, da ko se to vprašate vzbudite v sebi energijo do samega odnosa pri vas samih. Kajti v prvi vrsti gre za odnos do vas, šele nato do partnerja in kot posledica se to odraža na vaših otrocih.                  

Vaš odnos je tudi obilje, zato ga ne gre zanemariti

Ko sta skupaj močna in zaveznika drug drugemu, vaju ne zlomi nihče. Spolnost in privlačnost, ki je med vama pa v resnici nikoli ne ugasne, samo zanetiti morata ogenj v sebi in nato dovoliti drug drugemu, da sta kar sta. Poveže vaju na vseh ravneh, še toliko bolj. Tako v svetlih dneh, kot tistih manj prijetnih in bolečih dneh. Tu sta skupaj drug za drugega in steber vajini družini.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...