Holistični Inštitut Harmonija, Zavod za izobraževanje in spodbujanje višje kvalitete življenja

Karma, ter moč našega uma in misli

17. november 2017    208 ogledov

Ste se kdaj vprašali tista usodno pomembna vprašanja: "Kdo sem pravzaprav Jaz? Od kod prihajam, kakšen je moj namen in smisel mojega življenja? Kam grem?" Zakaj pravim usodna? Ker vaše življenje po takšnih vprašanjih ni nikoli več isto. Podali ste se na pot iskanja Resnice.

Tako kot sem se jaz pred mnogimi leti. Vendar odgovorov na ta vprašanja ni preprosto najti. Uradni izobraževalni sistem takšnih odgovorov ne ponuja. Pa jih potem iščemo na vseh koncih in krajih, primernih in neprimernih. Tako sem počela tudi jaz. In pri tem iskanju je vame trčilo še več novih vprašanj, še več novih pojmov.

Eden takšnih je bil izraz karma. Danes je tudi že pri nas precej poznan. Še pogosteje pa je uporabljen v vsakdanjem pogovoru. Opazila sem, da veliko ljudi, kadar se jim zgodi kaj slabega reče: "No ja, saj veš, slaba karma." Kot da je to neko od nas ločeno bitje,  nek dežuren krivec, povsem neodvisen od nas, ki nas kaznuje kar tako, brez smisla in pomena. Pa vendar ni tako. Karma je univerzalen zakon delovanja in posledic tega delovanja - našega delovanja. Pa smo tam. Nihče drug ni kriv za to, kar se nam dogaja. Le mi sami - izključno le mi sami. Živa bitja v tem svetu so prisiljena delovati in tako se nam posledice delovanja, slabega in dobrega,  dodajajo v prtljago, ki jo vlečemo s seboj iz življenja v življenje. Da, karma ni samo slaba, je lahko tudi dobra. Če pa je dobra karma v resnici dobra za našo prihodnost,  je pa že drugo vprašanje.  Sedaj se pojavijo nova vprašanja:  "Kdo ali kaj  je tisto, kar nas sili v delovanje? Kako bi to preprečili in ali lahko delujemo tako, da se na nas ne bi lepila slaba niti dobra karma?" Nihče ne želi biti podvržen strahovom, bolezni in trpljenju, ki jih s seboj prinaša karma. Ni ga živega bitja, ki bi si ne želelo biti večno srečno.

Karmo ustvarjamo z našim umom in mislimi. Zakaj? Um je del našega subtilnega telesa, kjer se, med drugim, porajajo želje. Človek pravzaprav ne more biti brez želja,saj so te izraz naše duše. Takoj, ko se želja porodi, se sprožijo procesi za njeno uresničitev. In to nas sili v delovanje. Če se nam želja uresniči, največkrat  ugotovimo, da to ni ravno to. Začetna sreča se sprevrže v nezadovoljstvo in nesrečo. Zato tako zelo velja rek: "Previdno z željami. Lahko se ti uresničijo."  Če pa se nam želje ne uresničijo, pa nas to hitro pripelje v nezadovoljstvo,ogorčenost, jezo.

Naš um in naše misli so zelo nemirne, vihrave, po drugi strani pa tudi zelo močne.  Obstajajo primeri, ko so se ob močni osredotočenosti uma misli "materializirale". Zatopljenost uma ustvari naše novo telo. Zadnja misel, ki pride v um pred smrtjo  grobega materialnega telesa, je kulminacija tega, kar smo v vsem svojem življenju  meditirali.  In to določa telo v našem naslednjem življenju. Zavestno lahko na zadnjo misel vpliva le človek, ki je zelo duhovno razvit.  Pa se vprašamo ali je možno um obvladati? Zelo težko. Vendar obstaja znanje, s pomočjo katerega lahko um umirimo, obvladamo in osredotočimo misli. Obstaja znanje, s pomočjo katerega lahko vplivamo na porajanje želj in s tem na delovanje, tako da karme ne ustvarjamo.

Pridobite si ga!

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...