Tina Ananda

Koliko bližine nam lahko da zavestni pogovor?

piše: Tina Ananda
7. september 2022    69 ogledov

Dragi moji,

koliko bližine nam lahko dasta zavestni pogovor in zavestno razreševanje konflikta? Zapisala sem že, da se lahko pričnemo veseliti konfliktov, ker nas vabijo v globljo medsebojno povezanost. Vendar kaj sploh to pomeni?

Da se najprej spomnimo iz prejšnjega zapisa: konflikt ni nujno tudi prepir. Konflikt samo pomeni, da sta si naše in partnerjevo mnenje, želja, potreba ali preferenca različni. In v takih primerih gremo velikokrat v anksioznost, kajti v tistih trenutkih vidimo samo najino nestrinjanje in čutimo strah pred izgubo (partnerjeve naklonjenosti ali pa neuresničenje svoje potrebe/želje). Pa vendar gre hkrati za veliko priložnost za zbližanje v najinem odnosu, spremeniti moramo samo svoj odnos do konfliktov.

Konflikt nas namreč vabi, da res intimno spoznamo svojega partnerja in njegov notranji svet glede tiste obravnavane tematike ali problema. Vabi nas, da ga resnično razumemo v njegovi perspektivi. In če imamo na drugi strani enako zavestnega partnerja, bo tudi on zelo intrigiran in radoveden, da spozna našo perspektivo glede tematike in začuti naš notranji svet. Torej, konflikt nas vabi v globoko čustveno intimo s partnerjem. In ko on zares razume našo perspektivo in mi njegovo, lahko dokaj enostavno najdemo neke čisto nove rešitve, ki omogočajo win-win (zmago) za oba, pa jih prej sploh nismo zmogli videti, ker smo bili preveč zacementirani v svoji perspektivi.

Prav tako lahko skupaj v vsakem od partnerjev pobrskamo, kaj je tista res najgloblja želja ali namera, ki se skriva za določeno perspektivo, in sicer z vprašanjem: »Kaj bi ti v resnici rad-a?« Na ta način se lahko dokopljemo do podtalne neizrečene neizražene potrebe in jo zato lahko naglasimo in uresničimo direktno, namesto po ovinkih.

Tako se lahko oba čutita videna, slišana, razumljena, čutena, sprejeta in ljubljena. To pa so Nebesa na Zemlji!  

Z ljubeznijo,

Tina Ananda, transformacijska terapevtka in strokovnjakinja za zavestne odnose
Kreatorka Ananda metode in Akademije zavestnih odnosov

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...