Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Lahko duhovni oddih spremeni kemijsko sestavo možganov?

piše: Uredništvo
19. april 2017    2720 ogledov

V našem mrzlično stresnem svetu se vse več ljudi odloča za duhovne, meditativne, jogijske oddihe po vsem svetu v želji po ponovni povezavi s seboj ter ponovni vzpostavitvi notranjega miru in splošnega dobrega počutja.

Newberg, vodja raziskav na Inštitutu integrativnega zdravja Marcus na univerzi Thomasa Jeffersona (njegove preiskave vključujejo preiskovanje in delovanje možganov brazilskih jasnovidnih medijev, sufijskih mojstrov, frančiškanskih nun, budističnih meditatorjev in mojstrov ...), razkriva, kako duhovni oddihi vplivajo na naše možgane in posledično naš svet.

Duhovni oddihi spreminjajo možgane in posledično naš svet?

Sedaj je znanstveno dokazano, da duhovni oddihi spreminjajo kemijsko sestavo možganov.

To so odkrili raziskovalci na univerzi Thomas Jefferson, katerih raziskava je potrdila, da se med teden dolgim duhovnim oddihom kemijska sestava dopamina in serotonina v možganih spremeni.

Raziskava, objavljena v Religion, Brain&Behavior, je vključevala 14 udeležencev, ki so se udeležili 7-dnevnega duhovnega oddiha. Ta je vključeval jutranjo mašo, meditacijo, kontemplacijo, umik v tišino ter molitev.

Po vrnitvi domov so udeleženci izpolnili vprašalnik, iz katerega sta bila razvidna izboljšanje fizičnega zdravja, tesnobe in utrujenosti ter pojav občutkov globoke osebne transcendence.

Tudi znanstvene meritve so izmerile spremembe

Raziskava je pokazala znatne spremembe v dopaminskih in serotoninskih prenašalcih (padec dopaminskih za 5–8 % in serotoninskih za 6,5 %).

Posledica tega je, da je možganom na voljo več nevrotransmiterjev, kar nam omogoča globlje spiritualne izkušnje ter učinkovitejšo regulacijo čustev in razpoloženja kot tudi gojenje pozitivnejših čustev kot posledico prej naštetega, je zapisal Andrew Newberg.

Andrew Newberg je vodja raziskav na Inštitutu integrativnega zdravja Marcus na univerzi Thomasa Jeffersona (Marcus Institute of Integrative Health at Thomas Jefferson) in je svetovno znan po svojem delu na področju nevroteologije (neurotheology – znanosti, ki se ukvarja z nevrologijo religijskih in spiritualnih izkušenj). Njegove preiskave vključujejo preiskovanje in delovanje možganov brazilskih jasnovidnih medijev, sufijskih mojstrov, frančiškanskih nun, budističnih meditatorjev in mojstrov ter številnih drugih. Raziskava je objavljena tukaj.

Vir: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2153599X.2016.1267035
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...