Nastja Spasojević

Ljubezen – tokrat malo drugače

6. marec 2018    2645 ogledov

Danes ljubezen iščemo v odnosih, bodisi partnerskih, družinskih ali celo v odnosu do sebe. Res je, da v vsakem razmerju doživljamo trenutke resnične ljubezni, ampak zdi se, da pridejo in gredo. Kaj pa, če bi lahko kvaliteto ljubezni obdržali za vedno? Kako bi jo lahko obdržali?

Da bi odgovorili na to vprašanje, se najprej vprašajmo, kaj sploh ljubezen je. Kaj je definicija ljubezni? 

Pa poglejmo, kako je ljubezen opredeljena v slovarju slovenskega knjižnega jezika, da bomo bolje razumeli njeno splošno uporabo in naše razumevanje ter odnos do ljubezni:

ljubézen -zni ž (ẹ̑)

  • 1. močno čustvo naklonjenosti do osebe;
  • 2. močno čustvo naklonjenosti do koga, združeno s skrbjo za njegovo korist, dobro;
  • 3. kar je posledica teh čustev: obdajala jo je ljubezen moža in otrok; izkazovati staršem ljubezen in spoštovanje;
  • 4. močen pozitiven odnos do česa: cenila je njegovo ljubezen do glasbe:
  • 5. dobri, prijateljski odnosi: med ljudmi ni vladala ljubezen, ampak sila; ljubezen do bližnjega, za trpeče ljudi / sosedje so živeli med seboj v ljubezni in prijateljstvu 

Kot vidimo, besedo ljubezen uporabljamo le za odnos do nekoga, naj bo to partner, starš, otrok, prijatelj/-ica ... Tudi če govorimo o ljubezni do sebe, ki je dandanes vedno bolj opevana, še vedno govorimo o odnosu do nekoga, nečesa ... 

Kaj pa, če ljubezni nikoli ne bomo našli v odnosu – niti v odnosu do sebe?

Mogoče moramo stvari malce obrniti na glavo ...

"Ljubezen ne obstaja v odnosih, naj bo to ljubezen do partnerja, psa, otrok, staršev. Ljubezen je zgolj sladkost posameznikovih emocij ," trdi svetovno znani jogi in mistik Sadhguru, s katerim se strinjajo številne starodavne tradicije, ter nadaljuje: 

V življenju oblikujemo veliko razmerij, osebna, poslovna ... Tvorimo jih zato, da zadovoljimo različne svoje potrebe ali da zadovoljimo potrebe drugih. To je razmerje, ne ljubezen. Razmerja so kompulzivne narave, nastajajo zaradi potreb.

Ljubezen pa je v resnici le sladkost tvojih občutij. Res je, lahko uporabiš nekoga drugega, da stimulira ljubezen v tebi, lahko pa to storiš sam.

Ko sediš tukaj, lahko čutiš ljubezen do nekoga, ki ga sploh ni zraven. Torej ljubezen nima ničesar opraviti z nikomer drugim, le s teboj in tvojim doživljanjem sveta. Ljubezen je le sladkost tvojih emocij.

Self start ali push start?

Čeprav Sadhguru jasno razloži, da je ljubezen le stanje, in ne odnos, da je zgolj, kot jo sam poimenuje, ''sladkost posameznikovih emocij", opozarja tudi, da je izjemno pomembno, kako do tega stanja pridemo. Obstajata dve zelo različni poti. Ena je, da prevzamemo odgovornost za svoje lastno stanje, druga pa, da iščemo odnose, ki nam vzbujajo in stimulirajo stanje ljubezni. 

Ali so tvoja razmerja in možnost, da nekoga ljubiš, push start ali self start mehanizem? Ali bolje rečeno: uporabljaš/potrebuješ nekoga drugega, da stimulira ljubezen v tebi (push start), ali lahko to storiš sam/-a (self start)?

Ko se človek vedno bolj zaveda svoje prave narave, razume, da za izkušanje ljubezni, sreče, ekstaze ne potrebuje nikogar drugega, da vse to lahko ustvari v sebi. Saj je navsezadnje to tvoje telo, tvoj um, tvoja kemija in ti si tisti, ki ustvarja vse izkušnje svojega življenja.

Ker se ljudje ne zavedajo, da so kreatorji svojega življenja, v večini mislijo, da situacije, v katerih se znajdejo, oblikujejo ljudje in okoliščine okoli njih. Ampak to ni res. 

Človeška doživljanja so 100-odstotno samoustvarjena. Torej če lahko sam ustvariš vse, ali bi izbral sladkost svojih občutij, telesa, misli, energije ali bi raje kaj grenkega?

Če bi izbral sladkost, bi bil naravno ljubeč – za to ne potrebuješ nikogar. – Sadhguru

Kaj je ta potreba po ljubezni v človeškem bitju?

Sadhguru pojasnjuje:

Človeško bitje vedno hrepeni po nečem več, kar ima trenutno, želi se razširiti neomejeno. Vase želi vključiti nekaj drugega, kar še ni del njega.

Če se to zgodi prek čustev, temu pravimo ljubezensko razmerje. Nekoga, ki ni del tebe, želiš narediti za del sebe. Če narediš to zavestno, temu pravimo joga – unija. Ljubezen ni razmerje, je določena sladkost tvojih emocij.

Ne glede na to, ali gledaš drevo, žensko, moškega, psa, otroka ali nebo. Zakaj ga ne bi pogledal ljubeče?

Ne gre za to, da ljubiš nebo, ampak za sladkost tvojih emocij. Če želiš, lahko postaneš ljubezen. Ljubezen ni nekaj, kar lahko narediš, ljubezen je nekaj, kar lahko postaneš.

5 minut na dan za ljubezen

In še Sadhgurujev nasvet, kako začeti negovati ljubezen v sebi:

Pet minut na dan pojdi sedet nekam z nečim, kar ti ne pomeni ničesar. Mogoče insekt, črv, drevo … Karkoli, kar ti ne pomeni ničesar. Po določenem času boš ugotovil, da lahko nanj gledaš ljubeče. Z enako mero ljubezni, ki jo imaš do svoje žene, moža, mame, psa, otroka. 

Črv tega ne ve – da ga ljubiš, ampak to ni pomembno.  Če lahko ti na stvari gledaš ljubeče, celoten svet eksplodira v čudovit fenomen zate. Spoznaš, da ljubezen ni nekaj, kar narediš, nekaj, kar imaš, ampak nekaj, kar si.

 

 

 

Vir: Sadhguru Youtube channel: https://www.youtube.com/watch?v=BUCYjed-3Jo, http://isha.sadhguru.org/love-quotes/, http://isha.sadhguru.org/blog/video/5-minutes-for-love/
Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Anka
  komentiral 3 leto nazaj
Hval za te besede.Objem.
Nalagam...