Jana Špeh

Majhne odločitve – velike spremembe

piše: Jana Špeh
16. marec 2018    548 ogledov

Prav vsak od nas, vključno z menoj in vami, ki to berete, se je imel možnost srečati s sprejemanjem odločitev. V resnici je prav vse, kar živimo, izbira. Morda ne vidimo svojega neposrednega vpliva v situaciji, ki je na prvi pogled videti zahtevna, a pomembno je zavedanje, da le sami lahko izberemo, kako bomo na to pogledali. Lahko tudi izberemo odnos, s katerim se bomo soočali ... sploh pa in/ali smo se pripravljeni soočati.

Prav vsak dan nam ponuja celo paleto možnosti izbire

Skrivnostni recept za drugačen pogled in boljše videnje lahko izberemo na podlagi tega, da se v prvi vrsti oprimemo vere, da je prav vse z namenom, in le s spraševanjem samega sebe tako tudi spoznamo ali prepoznamo vzrok, s čimer bomo uvideli tudi to, kar v resnici iščemo – REŠITEV.

V tem članku pa bi se rada dotaknila posebne tematike, in sicer kako zelo pomembno je sprejemanje majhnih vsakdanjih odločitev in kako le s tem močno vplivamo na dolgoročno spremembo. Naše vedenje je celostno in sestavljeno iz štirih komponent: od mišljenja in čutenja do delovanja in počutja.

Z majhno odločitvijo do velikih sprememb

Sprememba zgolj ene komponente je lahko odličen začetek. Ko začnemo preusmerjati misli, sledi sprememba počutja. Ker bomo zaznali boljše počutje, bomo s tem vplivali na drugačno izbiro prioritet in ne bomo več pripravljeni vlagati energije v tisto, s čimer nismo zadovoljni, in seveda z vsem tem neposredno vplivamo tudi na čustveno komponento. Tako začnemo bolj organizirano namensko delovati.

Če pomislim zgolj nase in na svojo majhno odločitev pred 11 leti, vam lahko danes povem, da sem neizmerno hvaležna sebi. Tedaj sem v sebi sprejela odločitev, da bom vsak dan najmanj 30 minut posvečala telovadbi oziroma vajam za boljše fizično počutje. Poleg fizičnega počutja je bila posledica moje izbire nedvomno boljše psihično počutje, več gibanja na svežem zraku, več gibljivosti, več energije, več kreativnosti.

Po tem dolgem obdobju si sploh ne predstavljam dneva brez te aktivnosti. Napisala sem zelo preprost primer za lažje razumevanje. Verjamem, da v resnici prav vsi stremimo k samoizpolnitvi ter k temu, da bi se dobro počutili bodisi sami s seboj bodisi v odnosih, ki jih imamo.

Da bi se lahko človek dobro počutil s samim seboj, je zagotovo najprej pomembno, kako poskrbimo zase.

  • Se imam rada?
  • Kakšne misli gojim? 
  • Ali me to, kar počnem, razveseljuje in izpolnjuje?

Vsak dan vprašajmo sebe: Kaj lahko danes naredim, da praznujem življenje?

V vaši moči je to, da izberete misli, ki jih boste gojili. Katere boste nadomestili in s kakšnim namenom to počnete. Na dolgi rok je pomembno predvsem to – s kakšnim namenom. Da bi najprej v sebi ozavestili, kam želite priti, in šele nato stopite na pot, kjer boste svoj cilj pritegnili kot magnet.

Vsakdanji primer: Recimo, da ste zjutraj, ko se zbudite, brez energije. To je lahko težava in seveda je dobra novica, da je ta rešljiva.

Se sprašujete, kako? Z majhno odločitvijo, ki vodi do velikih sprememb.

Vsako jutro, takoj ko se zbudite, se zahvalite ter vprašajte sebe, kaj je tisto, kar vas navdihuje. Ko si v mislih ustvarite sliko, ste v resnici že polni entuziazma, četudi se tega ne zavedate.

Prva misel naj bo tista, ki bo v vas spodbudila navdušenje, in dan za dnem boste opazili, da boste s tako majhno izbiro vplivali na pomembno spremembo.

Če je to vaša težava, vsekakor predlagam še vaje za celostno razgibanje telesa.

Za spremembo so potrebni majhni koraki in VZTRAJNOST

Ko pomislimo na odločitev, se nam včasih zazdi težko. Kot da je v resnici sprememba nekaj večjega od nas in nas to prestraši. V resnici pa so za veliko spremembo potrebni majhni koraki in seveda VZTRAJNOST.

Dandanes je vse bolj zaželeno, da si človek vzame čas zase – za reorganizacijo, za utišanje uma ter za meditacijo.

Sama meditiram že sedmo leto in niti v sanjah si nisem predstavljala, kako bo teh 40 minut tišine na dan celostno vplivalo na življenjsko spremembo. Od zavedanja, da si v resnici stalno prisoten in resnično edini, sam lahko izbereš, kje boš, kaj boš počel, kaj boš mislil in v končni fazi tudi, kako se boš počutil.

V svojem življenju sem odprla vrata zavedanju in vsak dan med svojim ritualom nabiram bisere in prejemam blagoslov.

Šele ko v sebi ozavestimo, kaj za nas ni v redu, kaj je tisto, kar počnemo in ob čemer se ne počutimo dobro, lahko to spremenimo.

Potem dajmo v sebi logično preurediti svoje navade preprosto tako, da uvedemo popolno nasprotje tega, kar nam ni všeč.

Primer: Če si želite več gibanja, recimo, in se osredotočate na časovno pomanjkanje kot izgovor, sprejmite v sebi, da je to zgolj iluzija. Z majhno odločitvijo, kot je recimo ta, da uporabite kolo za krajše razdalje namesto avtomobila, boste pridobili ogromno. Ničemur se ne boste odrekli, veliko več časa boste na svežem zraku, poleg tega pa se boste fizično rekreirali, ne da bi v to morali vložiti veliko truda ali sprejemati velike odločitve.

Ko imamo ljudje v mislih, da potrebujemo veliko spremembo, se najprej v nas vzbudi strah (strah pred tem, da bo treba spremeniti stare navade) in posledično se marsikdaj iz strahu v nas razvije odpor do novega. Prav zaradi tega poudarjam pomembnost majhnih vsakdanjih odločitev, ki močno vplivajo na celostno spremembo, a proces je tako naraven in 'neboleč', da se ne osredotočite na izgubo na poti, temveč zgolj na pridobitev, ko nenadoma opazite, da ste na cilju.

Kot sama rada povem, ni pomemben zgolj cilj, pomembno je biti prisoten na poti do cilja. Na tistega, ki se ne zna veseliti majhnih korakov in izzivov, ki jih sreča na poti, tudi sam cilj ne bo imel velikega učinka oziroma vpliva na osebno srečo.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 5 mesec nazaj
Imam cilj..vem in verjame..me ne skrbi to je in bo moje delo vaja vztrajam
Nalagam...