Marija Komatar

Maslenica (Hemerocallis) za vsak zeliščni vrt

18. junij 2025    19 ogledov

Maslenica ali enodnevna lilija (Hemerocallis) je vsestranska vrtna trajnica, ki navdušuje s preprosto oskrbo, bogastvom barv in — presenetljivo — tudi z užitnimi cvetovi, poganjki in koreninskimi čebulicami.

Botanične značilnosti
Rast: Podsrednja rozeta suličastih listov visine 30–80 cm.
Korenike: Mesoje mesnate korenike, ki shranjujejo vodo in hranila, kar jim daje odpornost proti suši provenwinners.com.
Cvetovi: Vsak cvet razcvete samo en dan, a so popki zaporedoma, zato traja cvetenje več tednov longfield-gardens.com. Obstajajo tudi ponovnocveteče sorte, ki cvetijo dlje, če redno odstranjujemo ovenele cvetove.
 
Raznolikost in sortne značilnosti
Divje vrste: Okrog 20 divjih vrst, najbolj razširjena H. fulva.
Kultivarji: Več kot 100.000 registriranih sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti in času cvetenja beaumontenterprise.com.
Barve: Rumena, oranžna, rdečkasta, rožnata, dvobarvne in melanž kombinacije.
Posebnosti: Nočne sorte, ki dišijo in cvetijo zvečer; drobne nelilijaste oblike za talne obrobe; visoke sorte za zadnje vrste gredic.
 
Optimalna lega in tla
Sončna lega: Najmanj 6 ur direktne sončne svetlobe; v zelo vročih legah koristi rahla popoldanska senca marthastewart.com.
Tla: Dobro odcedna, bogata s kompostom; prenašajo tudi težja ilovnata tla, če so rahlo prekopana in obogatena z organskimi snovmi hub.suttons.co.uk.
pH: Rahlo kislo do nevtralno (pH 6,0–7,0).
 
Sajenje in razmnoževanje
Čas: Spomladi ali takoj po cvetenju.
Razdalja: 40–50 cm med rastlinami, da omogočimo širjenje korenik longfield-gardens.com.
Globina: Koreninski vrat naj bo tik pod površjem tal; ne sajenje pregloboko.
Razmnoževanje: Delitev grma vsake 4–5 let za ohranjanje vitalnosti; razdrobimo korenike na 2–3 oči.
 
Nega in vzdrževanje
Zalivanje: Zmerno; v sušnih obdobjih 1–2-krat tedensko, 2–5 cm vode na teden.
Malčiranje: Plast organskega malča (slama, lubje) ohranja vlago in zatira plevel.
Gnojenje: Kompost ali uravnoteženo organsko gnojilo zgodaj spomladi in po cvetenju.
Odstranjevanje ovenelih cvetov: Redno deadheading spodbuja daljše cvetenje.
Delitev: Po 4–5 letih, da preprečimo gnečo, revitaliziramo grmovje in izboljšamo cvetenje.
Nadziranje škodljivcev in bolezni: Redki; pazimo na pršice in rjavenje listov, ob ugotovitvi odstranimo prizadete liste.
 
Kulinarična uporaba
Maslenica je užitna v več delih:

Cvetovi: nežni, rahlo sladki; v solatah, nadevih, fritterjih.
Popki: cvetni popki so hrustljavi in bogatega okusa.
Poganjki (shoots): odporni, rahlo čebulni; primerjajo jih s porom ali cvetačo honest-food.net.
Korenine/tuberi: škrobni in gomoljasti, podobni krompirju; kuhajo se in popeče.
Varnostna opomba: Čeprav splošno priznani kot varni, se pri prvem poskusu omejite na majhno količino (nekateri občutljivi lahko reagirajo) daylilygarden.com.
 

Izbrani recepti

Cvetovi maslenice v tempuri
Sestavine (za 12 cvetov):

12 odprtih cvetov maslenice
100 g pšenične moke
50 g ledene vode
1 jajce
olje za fritiranje

Priprava:

Cvetove operemo in posušimo.
Zmešamo moko z jajcem in ledeno vodo (testo naj bo rahlo grudasto).
Cvetove pomočimo v tempurno testo in hitro pristavimo v vroče olje (180 °C).
Pečemo 2–3 min ali do zlato-rjave barve. Odlijemo na papirnate brisače.
Podatek: ocvrti cvetovi imajo karamelni pridih in so odlični z zeliščnim jogurtovim namazom 

Popečeni cvetni popki
Sestavine: sveži popki maslenice, olivno olje, maslo, sol, poper

Priprava:

Na srednje visoki temperaturi stopimo žlico masla z žlico olivnega olja.
Dodamo popke in pražimo 3–5 min, da rahlo porjavijo.
Začinimo s soljo in poprom.
Preprosto, a cenjeno v azijski kuhinji in na podeželju – popki so delikatne teksture, podobne zelenemu fižolu 

Juha s cvetovi maslenice in misom
Sestavine (za 4 porcije):

200 g svežih rumenih masleniških cvetov, rahlo grobo sesekljanih
1 manjša čebula, sesekljana
1 strok česna, drobno nasekljan
1 srednje velik krompir, narezan na kocke
1 kos zelene korenine (celer), narezan na kocke
2 sveži šitake gobe, narezani
1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
2 žlici svetlega miso pasto
ščepec morske soli

Priprava:

V loncu na malo olja popražimo čebulo in česen do mehkega.
Dodamo krompir, zeleno korenino in gobe, pražimo 2 min.
Vlijemo jušno osnovo, zavremo in kuhamo 8–10 min, da zelenjava zmehča.
Odstavimo z ognja, vmešamo miso pasto do raztopitve, nato primešamo sesekljane cvetove maslenice. Počakamo 1–2 min in postrežemo.
Miso doda bogat umami okus in lepo poudari nežnost masleniških cvetov.


Vloženi popki maslenice (zeliščni kis)
Sestavine (1 steklenica, 500 ml):

200 g neodprtih cvetnih popkov
250 ml belega vinskega kisa
1 žlica sladkorja
1 žlica soli
1 čajna žlička gorčičnih semen
vejica timijana ali rožmarina

Priprava:

Popke očistimo in zapakiramo v čist kozarec.
Vino, kis, sol in sladkor segrejemo do vretja, da se sol in sladkor raztopita. Dodamo gorčična semena.
Prelijemo popke, dodamo zelišča, zapremo in pustimo vsaj teden dni v hladnem.
Uporaba: sira, sendviči, tacos; rahlo mucilaginasti popki dajejo prijetno strukturo 

“Poletni” praženec s popki maslenice
Sestavine: 4 jajca, 50 g narezanih mladih poganjkov, ščepec soli in popra, žlica masla

Priprava:

Poganjke na hitro prepražimo na maslu (1–2 min).
Vmešamo stepena jajca, začinimo, pražimo do mehkega.
Poganjki dodajo jedi svež, rahlo čebulni okus; primerna lažja malica ali zajtrk 

 

Marmelada iz masleničnih cvetov in brusnic
Sestavine (za 3 kozarce):

3 skodelice svežih cvetov maslenice (le cvetni listi)
2 skodelici svežih brusnic
4 skodelice sladkorja
85 g želirnega praška (pektina)
2 žlici limoninega soka

Priprava:

V večjem loncu kombiniramo cvetne liste in brusnice, dodamo 1 skodelico vode, počasi kuhamo 5 min, da se sadje zmehča.
K zavreti mešanici vmešamo sladkor in pektin, zavremo in kuhamo 1–2 min do želirane gostote.
Odstavimo, primešamo limonin sok in prelijemo v sterilne kozarce.
Zapremo in po potrebi pasteriziramo.
Brusnice uravnotežijo nežno cvetno noto maslenice z rahlo kiselkastim kontrastom.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...