Aleksandra Rehar

Med partnerskimi odnosi (2.del)

5. maj 2017    273 ogledov

Pa začnimo zopet od tam na začetku in hkrati koncu prejšnjega bloga, kjer sem se ustavila: Kdaj odnosi niso za vas?  Stanje, ki se mu reče KONEC in stališče, ko te pripelje do KONCA razmerja pride do takrat, ko vaša in partnerjeva iskrica ne tli več. Ko ni več med vama nobene strasti niti razlogov več, čemu sploh ohranjati odnos, ki je že davno prišel do svojega dna. A danes vam želim sporočiti, in dati malo širšo sliko o vsem skupaj. Seveda, so tu lahko odstopanja vsakega posameznika, a vsak odnos je drugačen in hkrati unikaten.

KAKO GRADITI ZVEZO, ČE JE PARTNER "NIŽJE" OD VAS?

Kaj s tem mislim "NIŽJE"? S tem mislim po stopnji rasti, konceptu dojemanja. Vsak na svoji poti raste in pada, in en drugemu smo KLJUČ in KLJUČAVNICA, ki odklepamo vrata v nova obzorja - svet. Večina partnerjev gradi odnos z nekimi skupnimi cilji in vizijami. Še posebej med Slovenci je zelo znano dejstvo: "najprej štal'ca pol pa krav'ca."  In ko naredimo vse to pridemo do točke preloma, ali odnos graditi dalje ali ne, saj smo storili vse, kar smo si želeli. V odnosu zazeva praznina, strast izgine, ni več čara, kaj bi še dva gradila. In potem en partner pade dol, medtem ko drugi vleče vse niti. Ja kako poznano je to vsem nam. Če ne drugače smo tako "priučeni" od naših prednikov. In tudi drugače kot tako ne znamo videti situacije. Saj živimo v svetu omejujočih prepričanj in nekih pravil, ki so omejujoča in "utesnjujoča".

A bistvo odnosa je vse prej, kot le to, da gradita materialne dobrine. Odnos oz. razmerje med dvema odraslima osebama je RAZMERJE. Kar pomeni gradnja ENAKOVREDNIH VREDNOT. Biti hvaležen, za to kar sta ustvarila in kar imata. Biti ljubeča drug do drugega.

A kaj takrat, ko partnerja prevzame "NIŽJA" energija in je ves nejevoljen, depresiven in ne vidi ven?

Običajno pride tudi v odnosih točka preloma, ko doživimo svoj lasten prepad, svoje osebnosti. Na enkrat ugotovimo, da nismo to, kar želimo biti/postati. Nismo oseba, ki jo poznamo celo življenje. V odnosu smo izgubili sebe - svojo rdečo nit. Takrat nastopi čas, da sebe pogledamo v ogledalo in ugotovimo, od kod nam to prihaja. Kaj me je privedlo do te situacije, kjer sem zdaj? Kaj si želim spremeniti? Kaj želim izkušati/doživeti? Kaj me je pripeljalo v odnos s partnerjem? Kaj si želim v tem odnosu? Kako ga želim doživljati? Kaj me osrečuje na njemu/njej? To so vprašanja, na katera boste intuitivno zaznali vaše odgovore. In ko jih boste našli, boste lahko pričeli delati na sebi. In delo na sebi je DELO = TRAJNOSTNO.

A od drugega partnerja je odvisno, kaj pričakuje od vas. Pričakovanja so zopet nekaj, kar utopi odnos prej, kakor ga uspe dvigniti in popeljati na višjo raven. Zato vam polagam roko na srce vprašajte sebe: "Ali ste sploh pripravljeni nuditi podporo partnerju, ko ta doživi svoj "osebni prepad"? Ali imate dovolj moči, da ga boste dvignili?" Če te moči ni, potem je dobro, da pristopita k svetovalcu, ki vama bo znal nuditi pomoč. Kajti sama se bosta težko izvila iz krize (ni nemogoče - je precej dolgotrajno in zahteva od vas veliko potrpljenja, a je tudi mnogokrat zelo izčrpljujoče).  Če vama nekdo svetuje, gre to bistveno hitreje. In danes to ni več "tabu" saj se vse več parov obrne k raznim svetovalcem.

Zato je nujno, da ko začenjata odnos s partnerjem, da v štartu pristopita zrelo in direktno k odnosu, brez mask, brez rožnatih očal in si nalijeta čistega vina. To pomeni, da imata vsak svoje prioritete in želita, da se jih spoštuje. Jasno postavljena pravila na začetku, bodo razgrnila marsikateri dvom, ki bi kasneje nastal zaradi nejasnih "NAMER". Tudi vmešavanje tretjih oseb v odnos je NEDOPUSTNO! In tukaj se jasno postavi meje, da nihče nima pravice na tem svetu, da se vmešava in postavlja pravila vajinega odnosa, kot le vidva sama.

KAKO KREIRATI USPEŠEN ODNOS?

Ključ, ki se nahaja v odnosu je DOPUŠČANJE različnih mnenj, stališč, sobivanja drug z drugim, dopuščanje svobode, dajati podporo drug drugemu, biti močan steber drugemu (ko je drugi na tleh) in ga vzpodbuditi, k ponovni rasti, mu pomagati in znati tudi prisluhniti. Dopustiti vse kar je. Odnos je. Vi ste. On/a je.

Drugi ključ in bistvo odnosa dobra KOMUNIKACIJA. Brez tega ni odnosa. Če partnerja znata prisluhniti drug drugemu in spoštovati mnenja drug drugega, potem ni bojazni, da bi zveza doživela razpad.

Tretji ključ, ki je zelo pomemben v odnosu je SVOBODA in ZAUPANJE. Brez tega ni odnosa. Zaupanje drug v drugega je št.1 v odnosu. Če tega ni, bo odnos slej, ko prej doživel razpad. In če tega ne želite, potem je čas, da pospravite pri sebi, kaj je tisto, kar vas tako "iritira" in dviguje v vas "stanje ljubosumnosti?" Dovolite si dihati v odnosu in dati drug drugemu svobodo odločanja, izbire in da lahko izkusita tudi svoje srčne želje. To po navadi še bolj poveže odnos in ga naredi raznolikega.

Četrti ključ, ki je tudi zelo pomemben gradnik odnosa je HVALEŽNOST. Vsak dan se drug drugemu zahvalita. Zahvalita se za drobne stvari in pozornosti, ki si jih dajeta, zato ker sta drug drugemu doprinos in ker gradita uspešno zvezo na dolgi rok. Ne pozabite tega.

Peti ključ je IZKAZOVANJE ČUSTEV. Brez tega tudi ni odnosa. To si morata priznati na glas, v intimnih trenutkih in tudi v trenutkih, ko situacije niso dovolj rožnate (dovolita si drug drugemu izjokati breme in ne zadržujta svojih čustev). Ne obsojajta se za preteklost in živita v tem trenutku tukaj in sedaj. Pohvalita se za vse dobro in tisto "manj" dobro, ki vaju je naredilo tako izjemno v odnosu.

Šesti ključ je "STRAST" ali "ISKRICA". Poimenujte kakor čutite sami, a poskrbite, da nikoli ne ugasne. Ljubita se, vabita se na zmenke (tudi če so otroci), počnita stvari iz dneva v dan, ki so vama všeč, dovolita si biti unikatna in posebna. Saj to sta. To je ljubezen, to je brezpogojnost (ko si dovoliš, da samo si), to je tisto pravo in čar, ki je brez obsojanja. Taka zveza, ki vas bo popeljala v dolgotrajno in uspešno zvezo.

Na poti odnosov so vzponi in padci. A gradnja odnosov je kot cvetlica. Bolj boste negovali cvetlico, bolje bo rasla. Ves čas ohranjate, da odnos obojestransko raste.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...