Simona Vrhovec

Meditacija in njene koristi: kako ti pomaga redna praksa?

piše: Simona Vrhovec
29. september 2022    217 ogledov

Ko meditiramo, smo sposobni peljati svojo zavest v razli─Źne dele svojega uma. Sprehajamo se preko ni┼żjega uma, ki dvigne instinktivne potrebe. Nato srednjim delom uma, ki se ukvarja s podatki. Do vi┼íjega uma, ki je podro─Źje nadzavestne dejavnosti. To pa je izvor globljega znanja, intuicije.

Ali so izzivi, ko meditiramo?

Ko se sprehajamo preko razli─Źnih delov na┼íega uma, pa je lahko v─Źasih tudi izziv. Zakaj? Takrat pridemo v stik ali ozavestimo razli─Źne strahove, bole─Źine, vzorce, samskare ( mentalne vtise ), komplekse, fobije, ki so v ni┼żjem um.

Marsikdo se s tem ne ukvarja zavestno, a ravno tu je lahko najve─Źji razlog za razli─Źne bolezni, pa naj gre za kroni─Źno utrujenost, napetosti, du┼íevne stiske, ob─Źutek ogro┼żenosti. Ker oseba tega ne ozavesti, se poistoveti s temi ob─Źutki, vzorci, boleznijo. To pa vpliva na njihov pogled na svet. Ali je vedno le boj za pre┼żivetje? Vam ┼żelijo vsi samo slabo? Ali razlikujete med sabo in drugimi? Ali vidite svet, tak kot je?

Ker je v─Źasih neprijetno, pa ve─Źina ljudi odneha s prakso meditacije

Predvsem, ─Źe se lotijo tega sami in v mno┼żici informacij ne najdejo prave usmeritve. Dobro je vaditi na za─Źetku z u─Źiteljem, ki razume proces in ti poka┼że pot, kako meditirati. Je namre─Ź kar nekaj zelo dobrih prakti─Źnih usmeritev, ki pomagajo na tej poti. Tukaj je zelo dober pomo─Źnik dih, jogijske asane, praksa koncentracije in seveda razli─Źni pristopi.

Kako nam redna praksa meditacije pomaga?

Preko meditacije lahko vidimo jasnej┼ío sliko, pravzaprav ozdravimo bole─Źe spomine iz preteklosti in se znamo lo─Źiti od tega. Nismo identificirani kot bole─Źina. Ko dose┼żemo spro┼í─Źen um, bomo videli harmoni─Źni svet. Se pravi ne spreminjamo sveta zunaj nas, ampak znotraj nas.

Ko postopoma dose┼żemo spro┼í─Źenost na fizi─Źni in du┼íevni ravni, postanemo zdravitelji svojega telesa. Saj znamo preusmeriti energijo tja, kamor jo potrebujemo.

  • Upo─Źasni sr─Źni utrpi, zni┼ża krvni pritisk in pove─Źa krvni obtok.
  • Odpravlja korenski vzrok zaskrbljenosti, stresa, negativnih misli in fobij.
  • Vstopimo v razse┼żnosti navdiha, samospoznanja.
  • Dose┼żemo intuitivno znanje, ki zazna popolnost situacije.
  • Harmoniziranje uma in reprogramiranje omejujo─Źih vzorcev.
  • Globoka sprostitev in regeneracija.
  • Blagostanje in razsvetljenost.

Kdo lahko meditira?

Pravzaprav je meditacija primerna za ve─Źino ljudi, tudi otrok. Pri otrocih le prilagodimo tehnike na na─Źin, da je bli┼żje otroku in traja kraj┼íi ─Źas.┬á

Pomembno je le, da najdete pravi pristop, ki je pisan vam na srce. Zato bo morda jogini izbrala druge vrste meditacijo, kot poslovna oseba. In bo imela morda tudi drug cilj. Glavni cilj pa je pravzaprav skupen in to je o─Źi┼í─Źenje uma, za jogije morda dodatno samadhi. Je pa meditacija preprosta, lahko le nekaj minut na dan in u─Źinke boste lahko prepoznali hitro. Bolj v stiku boste s seboj, bolje se boste po─Źutili in postali boste opolnomo─Źeni.

Za koga meditacija ni? V primeru resnej┼íih oblik du┼íevnih bolezni se meditacija ne priporo─Źa. V takem primeru je zagotovo bolj priporo─Źljiva vodena fizi─Źna vadba in dihalne tehnike. Ko se oseba stabilizira, pa lahko pod osebnim vodstvom nadaljuje s prakso meditacije.

Kakšni so izgovori, da oseba ne meditira?

Ve─Źinoma pravijo, da je te┼żko. Upira se le um, saj je v─Źasih trmasto zakoreninjen v na─Źinu razmi┼íljanja. Ko spoznamo, da imamo mi mo─Ź izbire in sledimo svojim vrednotam potem prepoznamo, da je v resnici zelo preprosto. Da nimajo ─Źasa. Je 5 minut na dan vredno bolj┼íega po─Źutja? Da je to larifari in ne deluje. Poglejte si kraj┼íi posnetek o raziskavi meditacije. Da je povezano z vero. Kaj pa ─Źe vam povem, da je osnovna praksa meditacije fokus na dih? V bistvu gre le za odlo─Źitev in razumevanje, da je na┼í um, kot razli─Źne sobane. In ─Źe ─Źistimo stanovanje, le zakaj ne bi o─Źistili tudi na┼íega uma?

ÔÇŁ Dobro programiran um lahko iz tega sveta naredi raj. Slabo programiran um pa naredi pekel na zemlji.ÔÇť

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...