Nastja Spasojević

Dež simbolizira čustveno očiščenje

15. november 2019    4570 ogledov

Ste se kdaj sprehodili po dežju in občutili olajšanje, kot da so kaplje odplavile vaše težave? To se pogosto zgodi, saj ima dež izjemne zdravilne sposobnosti. Že starodavne kulture so ga častile in uporabljale za čiščenje fizičnega in predvsem čustvenega telesa, avre in energijske zasičenosti, za povečevanje pretoka energije ter za sproščanje negativne energije.

Dež simbolizira življenje, čustva, pretok energije, obnovo, predanost, ljubezen, ponovno rojstvo, sočutje, plodnost, obilje, veselje in žalost ter moč narave, da oblikuje življenje, kakor želi.

Deževna obdobja prinašajo čustveno olajšanje

Ni dvoma, da je dež ključen za življenje na Zemlji. Brez njega ne bi obstajali, brez vode ne bi mogli živeti. V časih suše ne utrpimo le ekoloških in gospodarskih posledic,  ampak tudi čustvene in duhovne – občutimo lahko žalost, razočaranje, nezadovoljstvo, izgubljenost, zakrčenost … Deževna obdobja, ki sledijo sušnim, pa prinašajo olajšanje in sprostitev, zato so tako pomembna za našo čustveno dobrobit.

Predvsem obilno deževje naj bi po starodavnih izročilih prineslo veliko očiščenje in obnovo.

V zmerni obliki dež pomirja in nežno čisti, obnavlja tako zemljo kot naša telo in duha ter ustvarja pretok energije, kar spodbudi pretočnost in čiščenje našega čustvenega in energijskega telesa.

V večjih količinah in ob obilnih padavinah odnaša to, kar je šibko in ni bistveno, namoči nas in zemljo, zato da bo obilno rodila in se globoko obnovila, da bo lahko ohranila življenje, ki ga nosi.

Energija dežja prinaša nove začetke, je energija, ki čisti staro in nepotrebno iz tvojega življenja. Včasih nežno, včasih na prvi pogled izjemno kruto.

Naše telo se naravno odziva na energijo vode

Ker je naše telo sestavljeno iz velikega odstotka vode, se naravno odzove in poveže z vodo in vlažnostjo okoli sebe. Številne, tudi tiste, ki ne plavajo, zato privlači voda in uživajo v njeni bližini.

Več kot 72 odstotkov našega telesa sestavlja voda, kar pomeni, da je voda prevladujoč element v našem telesu. Zato je tako pomembna za nas, naj bo to v obliki dežja, morja, jezera, potoka …

Dvainsedemdeset odstotkov našega telesa je torej voda in teh 72 % v vsej svoji polnosti vibrira z vodo, s katero smo v stiku, predvsem z dežjem. Naše telo se na subtilni ravni poveže z energijo dežja in nam omogoči, da izkusimo nekaj več kot zgolj svoje fizično telo, ta izkušnja namreč razširi naše fizične meje, nas naredi veliko bolj subtilne. Dež lahko izkusimo kot del sebe in to nam omogoči, da gremo prek kompulzivnosti svojega telesa. Da se intimno povežemo z izvorom kreacije. – Sadhguru

Prav zaradi tega je v številnih starodavnih kulturah pa tudi v nekaterih modernih verskih kulturah izjemnega pomena, da se verniki pred molitvijo očistijo in namočijo v vodo.

Podobno je v indijski kulturi, kjer je zaželeno, da se pred vstopom v tempelj namočimo v vodo –  s tem pripravimo svoje telo, da postane bolj subtilno, s tem okrepimo svoje čute in tako lahko veliko lažje začutimo to, kar nam je običajno nevidno. Enako na naše telo učinkuje dež. Omogoči nam, da postanemo zelo subtilni in dojemljivi.

Dež ima izjemen vpliv na človeško telo s svojo kombinacijo zvoka in elementa vode

Ritmičen zvok in udarjanje kapljic budita človeškega duha in v nas zbujata prvinskost, nas pomirjata in blažita našo notranjo bolečino ter izvabljata kreativnost, spodbujata kontemplacijo in introspekcijo.

Nekatera največja umetniška dela naj bi bila ustvarjena ravno med dežjem, ki naravno spodbuja delovanje naše desne polovice možganov, našo kreativnost in ustvarjanje.

Prav tako nas prizemljuje, spodbuja čutenje in nas vrača iz uma v srce. Iz delovanja v čutenje. Spodbuja ponižnost in uničuje ego.

Element vode v nas vzvalovi čustva, prebuja naše čustvene odzive, medtem ko nežno pada na nas. Tako poskrbi za pretok energije, poveča našo senzitivnost, dojemanje, zavedanje, intuicijo in izostri naše čute, saj odplakne vso navlako, ki jih megli.

Naslednjič ko začne deževati, pojdite ven, zaprite oči in občutite, kako dež izpira vse negativno in težko, kar ste nosili. Dovolite energijam, da nežno odnesejo to, kar vam ne služi, in da se vaša telesa, torej fizično, čustveno, energijsko, umsko in duhovno, očistijo, sprostijo in postanejo pretočna.

Uravnavanje čustev

Voda je globoko povezana s čustvi in podzavestjo. Že samo zvok vode nas lahko namreč izjemno pomiri in ublaži naš stres ter razburkana čustva. Tekoča in predvsem padajoča voda naša čustva in podzavest vabi v meditativno stanje in nas sprošča. Dovoljuje nam, da postanemo izjemno senzibilni in začutimo tudi najbolj skrita, zastala čustva, ter nam s tem omogoča globlji pogled v dogajanje.

Prav zato je ta čas tako dragocen, saj nam ponuja izjemno priložnost, da končno damo prostor tem potlačenim in neprečutenim čustvom. Da jih povabimo bliže in se jim odpremo.

Zaradi te priložnosti in izjemne senzibilnosti je lahko to obdobje zelo težko za nekatere ljudi, predvsem če imajo veliko potlačenih čustev. Zato se tega lotevajte počasi in z nežnostjo do sebe. 

Razmislite in namenite nekaj časa v tem deževnem obdobju pogovoru s svojim čustvenim telesom:

 • Kaj čutite?
 • Katero čustvo želi na površje?
 • Kje v telesu ga čutite?
 • Zakaj mislite, da je to čustvo zastalo?
 • Kaj bi lahko naredili, da bi ga vsakodnevno spodbujali?
 • Kaj mora priti na površje, kaj se mora izraziti, da bo lahko to čustvo pretočno?
 • Kaj ga blokira? Česa vas je strah?
 • Kako ga lahko sprejmete? Kaj bi naredili, če bi bil to otrok, ki bi prišel prestrašen trkat na vaša vrata?

Vzemite si čas za razmišljanje. Ne bodite nestrpni, dajte si čas in počakajte na odgovore.

Utegne se zgoditi tudi, da na dan privrejo zelo intenzivni občutki jeze, žalosti, strahu. Naj vas ne bo strah, to je povsem normalno.

Moč negativnih ionov

Voda je polna negativnih ionov, predvsem premikajoča se voda, živa voda, kot so morje, slapovi, reke in tudi dež!

Ko pridemo v stik z negativnimi ioni, naj bo to prek dežja, potopa v morje, jezero ali reko, prek bose hoje ali tuša pod slapom, začutimo, kako ta voda odplavi stres iz nas, kako se nam poveča energija. Počutimo se radostni.

Čiščenje negativne energije

Voda iz nas ne odplakne zgolj umazanije, ampak očisti tudi naša čustva in negativno energijo. Voda namreč posrka vase nižje vibracije in energije ter jih odplakne iz nas.

Dnevno smo obdani z gosto, nasičeno in pogosto tudi negativno energijo. Ta se kopiči v nas in zaradi nasičenosti z njo se počutimo, kot da smo obtičali, v telesu čutimo zakrčenost, napetost, naše telo in um sta pod velikim stresom, naše telo pa lahko celo zboli.

Sploh se ne zavedamo, kako na nas vplivajo že samo sevanja različne moderne tehnologije, kaj šele ljudje, s katerimi smo v stiku in od katerih vsrkavamo energijo. Dnevno smo izpostavljeni številnim interakcijam, ki črpajo energijo, oddajajo drugačno vibracijo, kot je naša, in naše fizično in čustveno telo sta pod nenehnim stresom ob procesiranju vseh frekvenc, s katerimi pridemo v stik čez dan.

To odvečno in nepretočno energijo lahko čutimo kot neudobje v lastnem telesu, živčnost, zmedenost, nasprotujoča si čustva, depresijo, anksioznost, jezo, pohlep ...

Vsa ta energija se nato nabere v našem fizičnem telesu – počasi, iz dneva v dan, in pogosto že na začetku nismo dovolj senzibilni, da bi jo začutili. Začutimo jo šele, ko je je resnično preveč.

Ker se ne moremo izolirati od teh negativnih vplivov in frekvenc, je izjemno pomembno, da poskrbimo za pretočnost energije skozi svoje telo. Narava je odličen čistilec in pretvornik energij – če se le spomnimo nanjo in jo uporabimo. Naj bo to prek dežja, namakanja v jezeru, morju ali reki.

Dež prinaša nove ideje

Energija dežja pa ne le odnaša in čisti negativno in zastalo energijo, temveč prinaša tudi novo energijo!

Energija vode lahko namreč izostri vašo kreativnost, intuicijo in tako prinese sveže ideje. Če se počutite, kot da ste obtičali ali ste slabo razpoloženi, skočite pod dež in se prepustite čarovniji dežnih kapljic.

Kako očistiti energije s pomočjo dežja?

Dež je po številnih starodavnih tradicijah najboljša čistilna prha za čustveno telo.

Je najbolj naravna oblika vračanja negativne energije Materi Zemlji za njeno reciklacijo in preobrazbo. Mati narava bo tako prejeto energijo vsrkala, jo reciklirala in nam jo nato ponovno ponudila v obliki pozitivne energije.

Da bi tudi vi izkusili to čudovito prho, je vse, kar morate narediti, to, da se postavite pod dež in mu dovolite, da vas zmoči. Ob tem si lahko predstavljate, da dežne kaplje iz vas izpirajo vso energijo, ki ni v vaše najvišje dobro. Vizualizirajte, da ta energija odteka Materi Zemlji, ki jo bo preobrazila v svetlobo. 

Voda je naravni pretvornik in čistilec energij

Predvsem naravna padajoča voda, kot je dež ali slapovi, ima izjemne čistilne učinke na naši fizično in čustveno telo. Če stiku s takšno padajočo vodo dodamo še namero, njeno moč okrepimo.

Zato naslednjič, ko dežuje, skočite ven in se nastavite dežnim kapljam!

 1. Ko boste čutili, kako kapljajo po vas, ozavestite svoje telo.
 2. Čutite kapljice na telesu.
 3. Nato si nastavite namero: kaj želite, da ta voda naredi?
 4. Vaša namera je lahko: naj me očisti in odplakne vso energijo, ki ni v moje najvišje dobro.
 5. Nato si predstavljajte, kako dežne kapljice, ki padajo na vas, čistijo vaše telo, kako odnašajo vso težo, čustva, ki vas bremenijo. Naj jih odnesejo Materi Zemlji, ki jih bo reciklirala. Vizualizirajte ta proces.
 6. Na koncu se še zahvalite Materi Zemlji za ta čudoviti obred.

Kaj nas še lahko nauči dež?

Prilagodljivosti

Dež nas uči, da ničesar v življenju ne moremo 100-odstotno načrtovati in da se moramo naučiti biti manj trdi, bolj fleksibilni in senzibilni za vibracije okolja ter se odzivati v skladu z njimi.

Spuščanja

Dež je opomnik, da je čas, da se sprostimo in spustimo, kar nas teži. Dež so solze nebes in prek dežja nas narava spodbuja, da je čas, da se nehamo upirati žalosti in jo poskusimo začutiti. Dovolimo solzam, da pritečejo in odplaknejo vse, kar nas teži.

Negovanja

Dež nahrani in neguje zemljo. Naj vas spomni na to, da je čas, da naredite nekaj zase. Kako bi danes lahko negovali sebe?

Naj vam to deževno obdobje prinese pomiritev s tem, kar je, in ravnovesje. Izkoristite ga za čiščenje in uravnovešenje svojega življenja in dela. Spustite to, česar se oklepate, in naj energija dežja odnese to, kar mora, ter prinese ravnovesje, harmonijo in celovitost v vaše življenje.

Preberite še:

Vir: https://isha.sadhguru.org/us/en/wisdom/sadhguru-spot/pouring-rain-and-red-earth
Kako se pa tebi zdi? 7
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
DARJA
  komentiral 1 mesec nazaj
Hvala Nastja ❤
Matija
  komentiral 1 mesec nazaj
Nastja hvala Lp.
Nina
  komentiral 1 mesec nazaj
hvala
VIKI
  komentiral 1 mesec nazaj
HVALA SONČNICA ⚡
Suzana
  komentiral 1 mesec nazaj
Hvala
Danica
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala,hvala,hvala.....
Fikret
  komentiral 1 leto nazaj
Berem članek ,zaznam in enostavno čutim pomen napisanega. V tem čutenju je nemogoče da ne bi bil hvaležen za take članke.
Hvala Nastja,Hvala Sadhguru.
Nalagam...